Dansk Magisterforening

Vi er stærke og skal tage ansvar

Del artikel:

LEDER af Camilla Gregersen

Jeg besøgte for nylig Københavns Universitet for at mødes med en gruppe nyslåede kandidater. Flere af dem var noget spændte på det arbejdsmarked, de nu skulle ud på. Jeg kunne berolige dem med, at ledigheden for DM’s medlemmer er historisk lav, og at langt de fleste medlemmer får knaldspændende job. Men der ér forandringer på vej på arbejdsmarkedet, som vi alle skal forholde os til.

Langt de fleste nyuddannede får et almindeligt lønmodtagerjob med fastansættelse, pension og betalt ferie. Men et stigende antal bliver ansat i såkaldt atypiske ansættelser, som dækker alt fra selvstændige over freelancere til ufrivilligt midlertidigt ansatte. For at kunne rådgive alle DM’s medlemmer optimalt har vi igangsat flere større analyseprojekter om ændringerne i ansættelsesformer og forandringerne på arbejdsmarkedet.

Tager vi den positive side først, er der flere og flere akademikere, der kaster sig ud i at være selvstændige – af lyst til selv at styre tiden og være sin egen chef. Og stort set alle medlemmer, der først har taget skridtet og er blevet selvstændige, har så stor glæde ved det, at man skal udsætte dem for moderat fysisk pres, før de vil blive lønmodtagere igen.

Så problemet med de atypiske – eller man kan også kalde det usikre – ansættelser handler om dem, der ufrivilligt går fra den ene midlertidige stilling til den anden. Ikke fordi de ønsker det, men fordi de ikke kan få et fast fuldtidsjob. Det gælder op mod hver ottende højtuddannede, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er knap så mange medlemmer af DM, der er i den svære situation, men vi er i DM alligevel meget opmærksomme på problematikken, for usikre ansættelser har betydning både for den enkelte og for samfundet.

Planlægning af bl.a. familie og karriere bliver vanskelig, når man ikke kan overskue ens økonomi i et lidt længere perspektiv. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at ansatte i midlertidige stillinger er mere stressede end fastansatte. Og samfundsmæssigt kan det medføre tab af viden, hvis arbejdspladserne erstatter mange fastansatte med midlertidigt ansatte. Det tager tid at opbygge højt specialiseret viden, faglighed og samarbejde. Der er således et uudnyttet potentiale samfundsmæssigt, hvis man går væk fra den kortsigtede og umiddelbart billige løsning med midlertidige ansættelser. Derfor arbejder vi for, at tendensen med puljer og kortsigtede budgetter erstattes af mere langtidsholdbare satsninger, så der bliver skabt mulighed for flere faste stillinger.

I DM føler vi ansvar for både det enkelte medlem og samfundsudviklingen. Derfor går vi aktivt og tidligt ind for at stabilisere ansættelsesforholdene, så de grundlæggende arbejdsvilkår ikke eroderer, selv om arbejdsmarkedet udvikler sig. I DM er vi helt fremme i skoene med at analysere forandringerne, så vi kan handle og løfte det mindretal af medlemmer, der kommer i klemme, når arbejdsforholdene ændrer sig. Heldigvis er den høje organisering i Danmark et bolværk mod tilstande som i USA, hvor mange hutler sig igennem ved småjob på dybt uretfærdige vilkår. Som medlem af DM er du derfor med til at sikre ordentlige vilkår for alle.

Tilbage til min samtale med de nyuddannede på KU: Vi skal ikke være bange for udviklingen. Vi er en af de stærkeste grupper på arbejdsmarkedet alene på grund af vores uddannelseskapital. Vi er en privilegeret gruppe, men det forpligter os også til at tage et samfundsansvar og være proaktive i forhold til at sikre fremtidens arbejdsforhold.

}