Dansk Magisterforening

TR: Medarbejderne flytter ikke med

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Tillidsrepræsentanter: Regeringens udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen betyder farvel til størstedelen af medarbejderne.

Tusindvis af højtspecialiserede medarbejdere vil formodentlig forsvinde, hvis regeringen i stor stil vælger at flytte statslige styrelser fra deres nuværende placering i hovedstaden.

Sektorbladet DM Offentlig har henvendt sig til en række styrelser, der i debatten er blevet udpeget som mulige emner for udflytning. Her er forventningen blandt tillidsrepræsentanter, at størstedelen af den akademiske arbejdskraft før, under eller efter flytningen vil vælge at gå andre veje.

Det gælder hos eksempelvis Geodatastyrelsen, der i dag holder til i Københavns Nordvestkvarter, men som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) allerede i april foreslog flyttet til Aalborg.

“Generelt er det min oplevelse, at vi allerede nu ser nogle, der så småt er begyndt at sive på grund af den uro, som udmeldingen har skabt”, siger Jonas Lund Nielsen, der er AC-tillidsrepræsentant i Geodatastyrelsen for blandt andet geografer, geofysikere og dataloger.

Hans melding skal ses på baggrund af, at ca. 70 pct. af samtlige medarbejdere – herunder 78 pct. med en akademisk uddannelse – havde forladt deres job, få år efter at Sikkerhedsstyrelsen i 2004 flyttede til Esbjerg.

Hvis regeringen vælger at følge Dansk Folkepartis forslag om at flytte 12 navngivne styrelser fra hovedstaden til provinsen, omfatter det op imod 6.000 job, herunder omkring 2.900 akademiske årsværk.

Kulturstyrelsen, der har til huse på H.C. Andersens Boulevard i det centrale København, er af flere fremtrædende venstrefolk foreslået flyttet til Sønderborg. Men for størstedelen af medarbejderne vil det være praktisk umuligt at følge med, vurderer tillidsrepræsentant for ca. 140 AC’ere Christian Søndergård Christensen.

“Sønderborg er en dejlig egn, men hvad enten de måtte have lyst eller ej, er der mange medarbejdere, der stensikkert ikke ville kunne flytte med. Det er ikke sådan, at vi er vrangvillige over for en flytning i al almindelighed, det er bare ikke muligt, når man har familie og børn i institutioner her i København”.

Christian Søndergård Christensen mener samtidig, at en flytning praktisk og økonomisk vil være en dårlig investering.

Han peger fx på, at Kulturstyrelsen betjener mere end 30 råd, nævn og udvalg.

“Hvis man af hensyn til at skabe et Danmark i balance vil flytte os til Sønderborg, så synes jeg også, at det skal give mening og være økonomisk forsvarligt. Det er der ikke rigtig noget, der tyder på. Eksempelvis vil transportomkostningerne stige betragteligt, fordi der fortsat vil være en hel del mødeaktiviteter i København”.
Også afgående AC-tillidsrepræsentant i Fødevarestyrelsen Erik Andersen forventer, at en udflytning af styrelsen fra Glostrup til Jylland vil indebære betydeligt svind i den nuværende medarbejderstab.

“Hvis du spørger, hvem der synes, det er en god ide, så er det nok ikke ret mange. I en sådan situation kan du enten flytte, sige dit job op eller kaste dig ud i en eller anden ressourcekrævende pendlersituation. Det er i realiteten de muligheder, der er. Så jeg forventer, at en udflytning vil give et betydeligt kompetencedræn”, siger han.

Erik Andersen håber, at der i den kommende proces bliver lyttet til medarbejderne.

“Jeg håber, at der kommer ordentlig respekt om det og en ordentlig medarbejderinddragelse. Der er en masse hensyn, der kan tages, blandt andet til medarbejdere med særlige behov, for på en måde minder det jo faktisk om en afskedigelsessituation”, siger Erik Andersen.
}