Dansk Magisterforening

Fuld tid giver kun deltidsforsikring

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Selv om Jannie Holm Andersen arbejder mere end 37 timer om ugen, forhindrer reglerne, at hun bliver fuldtidsforsikret i sin a-kasse. Nu overvejer hun at melde sig ud.

Jannie Holm Andersen har som mange andre danskere skruet et arbejdsliv sammen, som ikke er et traditionelt lønmodtagerjob fra 8-16.

Hun er lykkelig for sit arbejde, og hun tjener en anstændig løn på det.

25 timer om ugen arbejder den 37-årige journalist og kommunikationsmedarbejder for det internationale vognmandsfirma Frode Laursen med 2.000 ansatte og afdelinger i flere lande. Og minimum 15 timer om ugen kører hun sin egen butik, hvor hun løser opgaver for et reklamebureau og en patientforening. Hun har desuden skrevet freelanceartikler til forskellige dagblade, arbejder som redaktør for en webportal og er – i samarbejde med sin mand – ved at færdiggøre en fagbog om læderbøssernes seksualhistorie.

Jannie Holm Andersen er en slider, har tilfredse kunder og er boblende fuld af ideer til fremtidige projekter. Men hun har også prøvet, hvad det vil sige at blive tvunget til at trække stikket. For et par år siden måtte hun gå på sygedagpenge i en længere periode, fordi hun mistede sin søn, der blev født alt for tidligt.

“Jeg gik helt ned med en depression og måtte sygemelde mig et halvt år. Det tog tid for mig at rejse mig igen. Så selv om jeg i dag føler mig bomstærk og har en sund forretning, så er jeg også bevidst om, at det kan gå galt for alle, inklusive mig. Derfor vil jeg gerne forsikre mig igennem min a-kasse”, forklarer Jannie Holm Andersen.

Vildt provokerende
I dagpengesystemet går hun under betegnelsen “kombinatør”. Og kombinatører er vanskelige at passe ind i de eksisterende kasser.

A-kassereglerne betyder, at dagpengene kun kan beregnes ud fra enten lønmodtagerindtægten eller ud fra indtjeningen i Jannie Holm Andersens selvstændige virksomhed. Enten er man lønmodtager, eller også er man ikke. De to beløb kan ikke lægges sammen.

Skal dagpengene beregnes ud fra de fakturaer, hun udskriver i sit firma, så skal arbejdstiden løbe op i mindst 30 timer ugentligt, og det gør den ikke.

For Jannie Holm Andersen er konsekvensen af a-kassereglerne, at hun, til trods for at hun i gennemsnit arbejder mere end fuld tid, ikke kan blive fuldtidsforsikret. Det synes hun er provokerende og problematisk.

“Jeg opfatter ikke dagpengesystemet som mit sikkerhedsnet. Tværtimod, det har skabt det ene bureaukratiske benspænd for mig efter det andet. Jeg vil jo helst være helt fri for at være inde i systemet, men da jeg lige startede op, oplevede jeg fx enkelte perioder, der var så stille, at jeg havde glæde af at få supplerende dagpenge. Det er ikke en indtægt, jeg kalkulerer med, og jeg er på ingen måde typen, der malker systemet eller misbruger mine privilegier. Jeg vil bare gerne kunne forsikre mig på de samme betingelser som almindelige lønmodtagere”, siger Jannie Holm Andersen.

Splittet
Lige nu overvejer hun to ting: at sige ja tak til et fuldtidsjob i Frode Laursen eller at droppe sit a-kassemedlemskab. Ingen af delene bliver med hendes gode vilje.

“Jeg har fået virkelig dygtig og kvalificeret rådgivning, fx da jeg blev sygemeldt, og da jeg startede selvstændig virksomhed, så jeg føler en stor loyalitet over for min a-kasse. Men forsikringen er altså dyr, ikke mindst for en elevatorøkonomi som min, især når “produktet” ikke passer til mit behov. Så jeg er meget splittet lige nu”, siger Jannie Holm Andersen.

“Jeg har det rigtig godt med at gå ind og løse enkelt­opgaver for en virksomhed eller en avis og skrive en faktura bagefter. Det holder mig skarp at have kombinationen af fast arbejde og faste kolleger og så kunne sprælle lidt ved siden af og udvikle mig fagligt i nye retninger”, tilføjer Jannie Holm Andersen.
}