Dansk Magisterforening

Borgen vender ryggen til ligestilling

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

At regeringen droppede sit valgløfte om 12 ugers øremærket barsel til fædre, er et symptom på udviklingen på ligestillingsområdet. Der er nærmest ikke sket noget på Christiansborg i fire år, lyder kritikken.

Fire gange i år har medlemmer af Ligestillingsudvalget på Christiansborg holdt møder. Men de har svært ved at finde noget at tale om, når de mødes. For der sker stort set intet på ligestillingsområdet, og det har der ikke gjort i fire år under Helle Thorning-­Schmidts (S) regering.

Helt modsat var der ellers blev lovet. Det påpeger ligestillingsordførere fra regeringens støttepartier SF og Enhedslisten.
“Regeringen har ellers flere gange understreget, at dette område er en del af dens dna, men der er intet sket”, siger ligestillingsordfører i SF Özlem Cekic.

Hun har været og er stadig en af de skarpeste kritikere af ligestillingsminister Manu Sareen (R).

Özlem Cekic pointerer, at der i folketingsåret 2015 ikke er ét eneste lovforslag på ligestillingsområdet i lovkataloget. Og ifølge Folketingets Oplysning er blot seks lovforslag blevet behandlet i Ligestillingsudvalget de sidste fire år.

“Regeringen har nedsat et ligestillingsudvalg, men det er jo til pynt. Der er ingen ting på dagsordenen. Vi leder med lup fra andre udvalgs dagsordener for at finde noget, der bare lugter af ligestilling”, siger Özlem Cekic, som sidder med i udvalget.

Ifølge politisk ordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen, der også sidder i Ligestillingsudvalget, har regeringen droppet stort set hele den ligestillingspolitik, den gik til valg på.

“Regeringen har svigtet totalt. Det kommer også til udtryk i Ligestillingsudvalgets arbejde. Regeringen havde en enestående chance for at tage tigerspring på området, fordi den havde et samlet flertal på en række områder – herunder øremærket barsel til fædre”, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Turboen er gået i stykker
Rød blok gik i samlet flok til valg på at forbedre en række områder inden for ligestilling. Regeringen kom i mål med kønsopdelte lønstatistikker og etablering af en barselsfond for selvstændige. Men lønforskellen mellem mænd og kvinder er stadig på op til omkring 17 procent, arbejdsmarkedet er stadig stærkt kønsopdelt, der kom ingen kvoter på kvinder i bestyrelser, og mærkesagen på området – 12 ugers øremærket barsel til fædre – faldt til jorden med et brag i efteråret 2013.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) understregede da ellers straks efter regeringsdannelsen i oktober 2011, at ligestilling er central, og at fædreorlov er et af de områder, hvor “der skal sættes turbo på ligestillingen i Danmark”. Men turboen er gået i stykker.

Regeringen skrottede ikke alene den øremærkede fædrebarseI, men også bonusordningen, der som et plaster på såret skulle sikre fædre på barsel 100 kr. skattefrit om dagen.

Udviklingen er ikke bare gået i stå, men gået tilbage, når det gælder initiativer fra Christiansborg, påpeger professor på Roskilde Universitet Anette Borchorst, der forsker i ligestilling. “Regeringen er gået baglæns på ligestillingsområdet i forhold til sit eget regeringsgrundlag og ikke mindst på, hvad partierne sagde, da de sad i opposition. Det viser vores gennemgang af debatterne om handlingsplaner for ligestilling”, siger Anette Borchorst.

Hun understreger, at Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold omfatter 12 meget forskellige områder, hvor man nærmest ikke kan få øje på ligestillingsinitiativer.

Også formand i Dansk Magisterforening Ingrid Stage, der sad med i regeringens barselsudvalg, er dybt skuffet over den kuldsejlede øremærkede fædrebarsel.

“Regeringen kom med nogle forkølede forklaringer om, at den øremærkede barsel risikerede at gå ud over børnene, hvis der gik barselsdage fra mor, og far ikke tog dem. Men for mig handlede det om manglende mod og handlekraft”, siger Ingrid Stage.

I stedet opfordrede regeringen lønmodtagerne til at arbejde for mere øremærket barsel med løn gennem overenskomstforhandlingerne. Her har DM netop sikret fædre i det offentlige en uges ekstra og dermed i alt syv ugers øremærket fædrebarsel med løn.

Fædre skal sikres
Hver femte danske far holder slet ikke barsel. Og kun lidt over hver tredje far tager del i de 32 ugers forældreorlov, som danske fædre og mødre kan dele imellem sig, mens 99,4 procent af mødrene holder barsel i denne periode. Det viser den seneste opgørelse over afholdt barsel i 2013 fra Danmarks Statistik.

Ligestillingsordfører i Socialdemokraterne Rasmus Horn Langhoff udtrykte tilbage i 2013 ærgerlighed over regeringens beslutning om at sløjfe den øremærkede barsel til fædre. Han understreger over for Magisterbladet, at øremærket fædrebarsel i Danmark stadig er en mangel.

“Fædre skal sikres bedre rettigheder i forhold til deres børn. Også når det gælder orlovsrettigheder. Her kan en øremærket barsel være et effektivt værktøj. Det kan eventuelt være med mulighed for frivillig overlevering til den anden forælder. Men rettigheden skal være der, for den savner fædrene i dag”, siger Rasmus Horn Langhoff.

Ifølge Özlem Cekic var det en fejlvurdering af Socialdemokraterne at droppe øremærket fædrebarsel, fordi det skulle være upopulært i befolkningen. Hun savner et større pres fra både Radikale Venstre og fagbevægelsen for at få valgløftet gennemført.

Ingrid Stage understreger, at øremærket fædrebarsel er blevet et fælles krav fra de akademiske fagforbund, men det kniber med at få den øvrige fagbevægelse med. Her går modstanden især på, at mødrene i så fald skal afgive barselstid til fædrene.

“Men det er helt afgørende for mere ligestilling i hjem og på arbejde og for mere ligeløn på arbejdsmarkedet. Projektet er nok lidt skamskudt, men vi må vække det til live”, siger Ingrid Stage.

Magisterbladet har forsøgt at indhente kommentar fra ligestillingsminister Manu Sareen, men han har ikke ønsket at svare på kritikken.
}