Dansk Magisterforening

Sommeruniversitet truet af lukning

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Nordisk Ministerråds embedsmænd vil trække støtten. Og selv om den danske forskningsminister er mere positiv, frygter arrangørerne bag Nordisk Sommeruniversitet, at 2015 bliver 65. og sidste sæson.

Første gang, Nordisk Sommeruniversitet (NSU) fandt sted, var i Lysebu i Norge. Året var 1950, og Niels Bohr blandt deltagerne.

Nu frygter arrangørerne, at 2015 kan blive både den 65. og allersidste gang, at 100-150 unge og erfarne forskere, kulturspidser og samfundsdebattører kan mødes i en uge på højskolemaner under former, som de traditionelle forskerkonferencer sjældent levner plads til.

Embedsmænd i Nordisk Ministerråd vil trække det årlige økonomiske tilskud på en million kroner, og det bliver sommeruniversitetets endeligt. Sådan lyder vurderingen fra Carsten Friberg, filosofilektor ved Aalborg Universitet og en af arrangørerne.

“NSU kan ikke køre uden støtte, og ingen har mulighed for at bedrive krævende fundraising ved siden af deres eget arbejde. 100 procents deltagerbetaling vil udelukke mange fra at deltage og ødelægge grundlaget for det særlige demokratiske og uformelle møde, som sommeruniversitetet er. Ryger støtten, bliver årets forskermøde i Vilnius det sidste”, siger Carsten Friberg.

Inte färdig för pensionering
En evaluering, som Ministerrådet selv har bestilt, har ellers givet NSU fine evalueringer med på vejen. De forskningspublikationer, som er et resultat af sommermøderne, får gode eksterne reviews, og sommeruniversitetet beskrives som “fortsatt relevant och därmed inte färdig för pensionering”.

Når støtten alligevel er i fare, skyldes det et sparekrav på 10 procent på Nordisk Ministerråds budget til næste år.

Det er ikke kun kræfterne bag sommeruniversitetet, der ærgrer sig over, at den historiske institution efter 65 år nu står med det ene ben i graven. Det hviderussiske eksiluniversitet i Vilnius har sendt et hjertevarmt støttebrev til medlemmerne af Nordisk Råd, det samme har forskere på Humboldt-Universität i Berlin. Her fremhæves NSU’s evne til at skabe tværfaglige netværk og til at inspirere på en måde, som fx har fået universitetets Nordeuropa-Institut til at eksperimentere med nye læringsformer.

Nordisk merværdi
I Danmark hører det nordiske forskningssamarbejde under uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen. I en mail til Magisterbladet understreger ministeren, at det er NordForsk – under Ministerrådet – der beslutter, hvor mange midler man vil afsætte til bl.a. NSU. Men, skriver hun videre:

“For mig at se spiller NSU’s aktiviteter for at fremme forskning gennem netværksdannelse inden for nye områder fint sammen med NordForsks overordnede formål om at støtte aktiviteter, der giver nordisk merværdi. Så det er min opfattelse, at NSU fortsat vil have gode muligheder for at få støtte fra NordForsk til deres gode og relevante aktiviteter”.

Budgettet for 2016 skal behandles af Nordisk Ministerråd i juni. Den endelige beslutning falder i efteråret.

}