Dansk Magisterforening

Hold så kæft!

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Danskerne er trætte af at høre på politiske kommentatorer, lobbyister og politikere i medierne. Giv i stedet mikrofonen til borgerne, forskere og erhvervsledere, lyder meldingen i en ny Gallup-meningsmåling.

For ti år siden eksisterede de nærmest ikke. I dag er de stort set umulige at undgå, lige meget om man åbner avisen, tænder for fjernsynet, lytter til radioen eller surfer på nettet.

Vi snakker om de politiske kommentatorer. De skribler og plaprer løs på alle tidspunkter af døgnet. Om det politiske spil, skandalesager, personopgør, meningsmålinger og ikke mindst valg. Men danskerne har øjensynligt fået nok – vi gider ikke høre på dem.

Magisterbladet har således brugt de politiske kommentatorers eget yndlingsværktøj – en meningsmåling. Vi har bedt TNSGallup om at spørge danskerne, hvilke grupper de gerne vil høre mere og mindre fra i medierne. Her topper politiske kommentatorer listen blandt den gruppe af kilder, som danskerne har fået nok af. Således svarer 21 procent af de 1.042 adspurgte personer, at de gerne vil høre mindre til politiske kommentatorer i medierne. Dernæst kommer lobbyister med 18 procent, mens 17 procent gerne hører mindre til politikere.

Ifølge professor og medieforsker på Roskilde Universitet Mark Ørsten er enkeltsager, skandaler og meningsmålinger hovedingredienser i den ret, som de politiske kommentatorer holder i kog i det daglige mediebillede.

“De politiske kommentatorer er selv en del af det politiske spil og spin. De er med til at skabe fokus på proces og personer og ikke på det realpolitiske indhold. Det er folk blevet trætte af”, siger Mark Ørsten. Han forklarer, at dansk politik er det emne, som fylder allermest i danske medier. Kravet til tempo og produktion er sat i vejret, og det har givet politiske kommentatorer en central ekspertrolle.

“Det er enormt nemt at hive en politisk kommentator ind for basalt set bare at skrive og snakke. Det gør vores tv-stationer kontinuerligt. Man kan spørge kommentatorerne om hvad som helst, og de er ikke som journalister bundet til fakta. De spekulerer og gætter på, hvordan udviklingen vil være”, siger Mark Ørsten.

Mere til forskere
Mens danskerne er særlig trætte af at høre på politiske kommentatorer, lobbyister og politikere i medierne, så svarer 30 procent, at de gerne hører mere til almindelige borgere. 27 procent vil høre mere til forskere og 17 procent til erhvervsledere. De udmeldinger er et meget sundt tegn, mener Ingrid Stage, som er formand i Dansk Magisterforening.
“Forskere leverer gedigen viden og data og bygger også deres udsagn om udviklingstendenser på grundige undersøgelser, overvejelser og reel analysekraft. Forskere sidder ikke og gætter og lufter strøtanker, som om det er sikre kendsgerninger. De tager de nødvendige forbehold og underbygger deres udsagn. Det giver større troværdighed”, siger Ingrid Stage.

Det er særligt fra 2008 og frem, at der sker en eksplosiv vækst i brugen af politiske kommentatorer. Det viser en ny ph.d.-afhandling om politiske kommentatorer af Mette Bengtsson fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

Mette Bengtsson har undersøgt landets seks største avisers brug af politiske kommentatorer med fokus på valget i 2011. Og antallet af hits på “politisk kommentator” i aviserne er mere end firedoblet fra 2008 til 2011. Hun peger på, at denne eksplosive vækst har haft stor indflydelse for danskernes måde at tænke og omtale politik på. Vi overtager nemlig de politiske kommentatorers fokus på især spin og strategi.

“Det er katastrofalt for vores demokrati, hvis politik bliver lig med strategi og spin. Og der er alt for meget fokus på spillet om magten og alt for lidt på, hvad politikerne gerne vil. Det skaber politikerlede og træthed i befolkningen over for politik”, siger Mette Bengtsson.

Kommentatorerne kan ifølge hende ellers bidrage med stor indsigt i den politiske udvikling historisk, i partiernes ståsteder, i politikernes egne værdier, og hvilke samarbejdsmuligheder partierne har. I stedet fokuserer de især på magtspillet. Mette Bengtssons studier viser, at kommentatorerne faktisk ofte ekskluderer danskerne i deres måde at dække politik på. For de taler i et elitært sprog og omtaler en masse mennesker, danskerne ikke er på fornavn med.
“I stedet for at bruge 99 procent af deres tid på strategi, spekulationer og spin burde de sætte deres store viden i spil. Og så skal de fylde langt mindre og suppleres med nogle andre former for ekspertkilder”, siger Mette Bengtsson.

Befriende melding
Danskernes melding om, at politiske kommentatorer skal klappe i, er “befriende”. Det mener Michael Kristiansen, som er tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen og nuværende politisk kommentator på TV 2 News.

“Der er ingen tvivl om, at politiske kommentatorer fylder meget i mediebilledet, og det synes jeg er klogt at være skeptisk over for”, siger Michael Kristiansen til Magisterbladet.

Doktor Kristiansen, som han også kaldes, har i en årrække stået foran kameraerne i bl.a. “Mogensen & Kristiansen” og aktuelt i “Tirsdagsanalysen”.

“Hvis man render rundt og siger en hel masse, bliver folk enormt trætte af at høre på én. Især på en kanal som TV 2 News har der været en eksplosion i brugen af politiske kommentatorer, og personligt tror jeg, at det har taget overhånd. Det er blevet for meget”, siger Michael Kristiansen.

Allerede for knap fem år siden udtalte han til Politiken, at han troede, der snart ville komme en modreaktion til den udvikling. Desuden kunne han mærke, hvordan hans egen “bullshit-detektor er indstillet på politiske kommentatorer”, fortalte han.

Hvordan har din bullshit-detektor det i dag, Michael Kristiansen?
“Ha ha. Den har det nu helt fint. Og min bullshit-detektor er stadig helt den samme. Noget af det, der kan få mig til at slukke for tv’et, er politiske kommentatorer. Ingen tvivl om det. Jeg er benhård”, siger han.

Som nyhedschef fra 2002 og siden nyhedsdirektør for både TV 2 og TV 2 News har Michael Dyrby om nogen stået i spidsen for den eksplosive brug af politiske kommentatorer.

“Vi har i den grad politiske kommentatorer på TV 2 News, hvorimod vi på vores hovedkanal helst vil høre fra politikerne selv, eller hvad danskerne synes. Så vi forsøger at dele sol og vinde lige på den konto”, siger Michael Dyrby.
Nyhedsdirektøren pointerer, at denne udvikling har været en strategisk satsning.

“Vi har masser af dejlig sendetid. Så det har været en fin udvikling. Politiske kommentatorer er helt klart kommet for at blive. Men i og med at der er så mange, er der er også et behov for at rydde op i dem”, siger Michael Dyrby.

Også ifølge Michael Kristiansen er de politiske kommentatorer kommet for at blive i medierne. De har som oftest været en del af det politiske spil og kan derfor oversætte og perspektivere debatten og slagsmålet.

“Det er enormt vigtigt, og det tror jeg også folk godt kan lide. Men jeg tror også, at jeres undersøgelse er et signal om, at man ikke skal sætte politiske kommentatorer til at kommentere hvad som helst når som helst”, siger Michael Kristiansen.
}