Dansk Magisterforening

"Det er et nyt liv"

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Som flere og flere andre højtuddannede er astronom Christian Eistrup rejst til udlandet for at kickstarte karrieren. I jagten på exoplaneter omgiver han sig i jobbet med den astronomiske verdenselite i Holland.

Er vi alene i universet? Eller findes der liv på andre planeter? Det er et spørgsmål, vi har kredset om i århundreder. Forskere finder stadig flere exoplaneter, der kredser i andre solsystemer, hvor man leder efter muligt liv. Det er netop, hvad Christian Eistrup arbejder på. I Holland vel at mærke.

Han er en af den voksende gruppe af højtuddannede danskere, som tager til udlandet for at arbejde.

Christian Eistrup har kandidatgrad i astronomi og fysik og ønskede at skrive en ph.d., men han rettede øjnene mod udlandet.

“Der var ikke umiddelbart penge til en ph.d. inden for mit felt i København, og jeg ville gerne skrive en ph.d. inden for mit emne”, fortæller han.

Gennem sin specialevejleder og ansatte på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet fik han kontakt med Universiteit Leiden i Holland, som ligger i den absolutte verdenstop inden for astronomi. En ansøgning og en personlig samtale senere stod han med et nyt job i hænderne.

“Det her ph.d.-projekt er inden for mit emne. Og så ville jeg gerne til udlandet for at få noget international erfaring, så valget var enkelt”, siger Christian Eistrup.

Han pakkede sit liv på kollegiet Studentergården i København sammen. Derefter startede en boligjagt og ophold i en række midlertidige hjem i Leiden. I starten af marts måned fandt han endelig et permanent sted at bo.

Her godt otte måneder efter jobstarten er Christian Eistrups samlede indtryk godt. Han er faldet til i den historiske by, og Universiteit Leiden er både stort, anerkendt inden for astronomi og har dygtige forskere og internationalt udblik.
“Det er med til at fortælle mig, at jeg kan få en rigtig god ph.d.-grad og gode erfaringer. En ph.d. i Holland tager fire år, så dette er langt mere end en udveksling. Det er et nyt liv”, siger Christian Eistrup.

Udlandet hitter
Et stigende antal højtuddannede danskere retter som Christian Eistrup øjnene mod udlandet, når de skal finde arbejde. Fra 2001 til 2011 er 57 procent flere højtuddannede danskere rejst til udlandet. Af dem er 77 procent i arbejde. De foretrukne lande er Sverige, USA, Norge, England og Tyskland, viser en analyse fra OECD.

En FAOS-analyse fra sidste år viser da også, at selvom der fortsat er relativt få internationalt mobile magistre, er tendensen til at søge ud i længere perioder stigende.

“Magistrenes medlemmer kommer fra både de tekniske og humanistiske fag, og det er begge grupper, som søger ud. Det viser, at udrejsetendensen er bred”, siger adjunkt og ph.d. Nana Wesley Hansen fra FAOS på Københavns Universitet, som var med til at udarbejde analysen.

Ifølge hende sker der en internationalisering både i erhvervslivet og i uddannelsesmiljøet. Det retter de højtuddannedes øjne mod udlandet.

Perspektiverne i den voksende migration blandt højtuddannede er meget forskellige fra branche til branche. Det pointerer formand for DM Privat Camilla Gregersen.

“Helt overordnet tror jeg, at arbejdsmarkedet kommer til at blive mere internationalt. Men det skal gerne være af lyst, at man rejser ud. Det skal helst ikke være af nød, for så kan man blive tvunget til at acceptere nogle for ringe ansættelsesvilkår”, siger Camilla Gregersen.

Christian Eistrups oplevelser har været gode. Han synes i det hele taget, at hollænderne har været omhyggelige omkring ansættelsesforholdene. Han skulle godkende og underskrive en detaljeret projektplan inden afrejse. Og ved ankomst underskrev han ansættelseskontrakten. Han er ansat under en skatteordning som special­importeret arbejdskraft. Derfor får han skattefordele på sin løn, som er cirka 1.900 euro udbetalt om måneden. Det er en lavere ph.d.-løn end i Danmark. Men hans ansættelsesforhold og den lavere skat i Holland betyder, at hans nettoløn alligevel ender ganske tæt på danske nettolønninger. Desuden er det lidt billigere at leve i Holland.

“Man bliver ikke rig af dette, men til gengæld er det et rigtigt spændende arbejde”, siger han.

Enormt spændende
På Leidens observatorium er der 200 ansatte udelukkende inden for astronomi. Der er 25 fastansatte professorer og lektorer med et hav af tilknyttede postdocs og ph.d.-studerende. Alle samarbejder de på kryds og tværs af emner, og på møder flere gange om ugen bidrager de til og udvikler hinandens forskning.

“Det er enormt spændende at være her. Jeg lærer nyt hver dag og får mulighed for at udvikle et faglig, internationalt netværk, som giver mig gode muligheder for at komme videre ud i verden. Inddragelsen af og møder med store forskere er en stor del af hverdagen her”, siger Christian Eistrup.

For et halvt år siden havde han svaret, at han rejste ud for at få erfaringer, han kunne tage med hjem til Danmark. I dag er perspektivet anderledes.

“Måske rejser jeg videre ud i verden og laver en postdoc. Mine karrieremuligheder ser anderledes ud nu. Jeg er rigtig glad for at være hernede, og jeg synes, det er spændende at bo i udlandet. Uanset fremtiden er jeg landet det optimale sted for mig lige nu”, siger han.
}