Dansk Magisterforening

Bliv klar til job

Vivian Voldgaard
Del artikel:

Her er seks ting, du selv kan gøre for at blive en lidt mere attraktiv kandidat på et arbejdsmarked, hvor dimittendledigheden er høj. Sælg dig selv på dine kompetencer, find nye venner i de faglige fora, der er relevante for dig, og udvid din radius. Måske venter dit drømmejob i Udkantsdanmark eller i udlandet – du behøver jo ikke at blive der for evigt.

Brænd igennem
Hvad brænder du for? Hvis du ikke selv kan mærke det, kan din kommende chef heller ikke.

Når du søger job, er første step at finde ud af, hvad der virkelig optager dig, og hvorfor det vil være en gevinst for virksomheden at ansætte dig. Lav en liste over de opgaver, du kan løse på baggrund af din faglige og akademiske profil. Og vær så konkret som muligt, så virksomheden tydeligt kan se for sig, hvad den får styr på ved at få dig med på holdet. Er du god til at tale med kunder? Kan du lære dine teamkolleger noget, de ikke kan i forvejen? Kort sagt – sæt dig i arbejdsgiverens sted, forestil dig, hvad virksomheden har brug for, og fortæl så, hvorfor du er svaret på udfordringerne. Du kan ikke sælge dig selv alene på din faglighed og din viden eller på, at du altid har drømt om et job med gode udviklingsmuligheder. Det er dine kompetencer, virksomheden for alvor er interesseret i.
Kilder: AU Career – Arts, Aarhus Universitet. Karrierecentret, Aalborg Universitet. Karrierekonsulent Karsten Lodahl Madsen, Dansk Magisterforening.

Søg karriererådgivning
Både Dansk Magisterforening og universiteterne rundtomkring i landet står klar med karriererådgivning. Tag imod al den hjælp, du kan få, og gå i gang, allerede før du går i krig med dit speciale. En undersøgelse fra Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet viste i 2010, at 80 procent af de dimittender, der søgte job, før de skrev speciale, var i arbejde tre måneder efter endt uddannelse. Til sammenligning fik kun 37 procent af dem, der først begyndte at søge arbejde, efter at specialet var afleveret, job inden for de første tre måneder.

Uanset om du er dimittend eller har flere års erfaring, hjælper karriererådgivning dig med at se din uddannelse og dine jobmuligheder fra et helikopterperspektiv. Med hjælp udefra kan du altså få nyt input til, hvilke jobtyper du også kan søge. Karriererådgivningen resulterer ofte i en målrettet strategi, som du kan følge under din jobjagt. Det gør både din jobsøgning og dig selv som kandidat mere fokuseret.
Kilder: Rapporten “Karrierestarteren – Dimittender hurtigere i job. Universiteternes rolle og ansvar nu og i fremtiden” udarbejdet af SDU, AU og AAU 2010.

Brug og skab netværk
Interesserer du dig for design? CSR? Kunst? Eller noget helt andet? Hold øje med faglige fora, og duk op til de gratis arrangementer, som langt de fleste foreninger inviterer til. Stop en stak visitkort i lommen, og tag dig mod til at blande dig i forsamlingen. Husk, at du kommer med samme glødende interesse for et fagområde som alle de andre. Selv om det ikke føles sådan, er du faktisk blandt ligemænd. Dine nye kontakter bliver en del af dit faglige netværk, og nogle gange opstår der nogle muligheder, som du går glip af, hvis du ikke viser, at du eksisterer.

Brug i det hele taget dit netværk aktivt i din jobsøgning. Du skal ikke forvente, at en person i dit netværk skaffer dig et job, men dit netværk er vejen til mere viden. Drømmer du om at arbejde i en hr-afdeling, så tag fat i en fra dit netværk, der allerede arbejder i sådan en stilling. Spørg om alt mellem himmel og jord, så du bliver klædt på til at skrive en jobansøgning, der går rent ind.
Kilder: Karrierekonsulent Karsten Lodahl Madsen, Dansk Magisterforening.

Praktikophold og studiejob
Er du under uddannelse, er det en god idé at finde et relevant studiejob eller bruge et semester på et praktikophold i en virksomhed.

Kandidatundersøgelsen fra 2013 viser, at blandt de studerende, der fik job, før de var færdige med deres uddannelse, blev halvdelen ansat i en virksomhed, de allerede havde tilknytning til. Det gælder altså om at få foden indenfor på en arbejdsplads. Og der er ingen grund til at være kræsen. Medmindre du har en klar plan for, hvor du vil hen med din karriere, så søg bredt. Også her er det en klar fordel at gøre brug af universiteternes karrierecentre. Sidste år formidlede karriererådgiverne alene på Syddansk Universitet 2.733 job til nyuddannede.

Det er i øvrigt også et plus at kunne skrive frivilligt arbejde på cv’et. Frivilligt arbejde siger noget om dig som menneske. Ikke alle gider bøvle rundt med besværlige forældre i den lokale spejderforening eller bruge tirsdag aften på at dele mad ud til hjemløse. Frivilligt arbejde viser, at du er passioneret og energisk.
Kilder: Rapporten “Kandidatundersøgelsen” udarbejdet af KU og Rambøll 2013. AU Career – Arts, Aarhus Universitet.

Udvid jobsøgningen
Der er ikke plads til alle i landets største byer, og virksomheden i provinsen har også brug for arbejdskraft.
Uanset om du er nyuddannet eller erfaren på jagt efter et job, så skal du i dag søge flere job og søge længere væk fra dit hjem, end du skulle for få år siden. Til gengæld viser erfaringen, at der ikke er så mange til at kæmpe om et ledigt job i Vestjylland som i Aarhus, Odense eller København. Og ofte får du hurtigere et større ansvar i dit job, hvis du er villig til at gå på kompromis med geografien.

Det er o.k. at sige ja tak til et job, selv om det ikke lige er det job, du troede, du skulle have. Du vil formentlig lære noget, du kan få gavn af senere, og der er jo ingen, der siger, at du skal blive der for evigt. Husk, at du kan blive glædeligt overrasket – over både jobindholdet og lokalsamfundet.
Kilder: Karrierekonsulent Karsten Lodahl Madsen, Dansk Magisterforening. AU Career – Arts, Aarhus Universitet.

Rejs ud
At begå sig uden for Danmarks grænser kræver mere end en dyb vejrtrækning for de fleste.

Tager du et semester eller et praktikophold i udlandet, sender du nogle signaler til din kommende arbejdsgiver om, at du er villig til at gå langt for at få erhvervserfaring. Særligt hvis du drømmer om at arbejde i en virksomhed eller en organisation, der har internationale relationer, er udlandsophold noget, der trækker opad.

Hvis du er ledig, kan det også være, at du skal skele mod udlandet for at finde dit næste job. Norge har for eksempel fuld beskæftigelse for akademikere. Både private virksomheder, kulturinstitutioner, undervisningssektoren og den offentlige administration i Norge er åbne over for danske kandidater. Og selv om du måske ikke lige forestiller dig, at du skal flytte udenlands for at få et job, er det måske bedre at være i arbejde i Norge end at sidde hjemme i Danmark og være arbejdsløs.
Kilder: Karrierekonsulent Karsten Lodahl Madsen, Dansk Magisterforening. AU Career – Arts, Aarhus Universitet. Norgeskonsulent Stein-Erik Linna, www.jobsinorge.dk.
}