Dansk Magisterforening

Nyuddannede magistres jobsituation forværret

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Nyuddannede magistre taber terræn til både nyuddannede ingeniører og djøf’ere.

Mens der det seneste år er lidt fremgang at spore på jobmarkedet for nyuddannede ingeniører og djøf’ere, går det modsat for magistrene. Over 33 procent af de nyuddannede magistre går ledige. Derimod oplever nyuddannede djøf’ere et mindre fald på to procentpoint til nu 30 procent og ingeniører et tilsvarende fald til 26 procent. Det viser de seneste ledighedstal for december måned 2014 fra Akademikerne.

“Udsvingene i tallene er stadig så små, så det er svært at påstå, at der er tale om en reel trend. Men udviklingen viser, at der er betydeligt flere ledige dimittender i december 2014 end året før, fordi der er kommet flere nyuddannede ud. Så arbejdsmarkedet har ikke kunnet opsluge den ekstra tilstrømning”, siger Jens Mølbach, som er sekretariatschef i Akademikerne.

Bekymrende udvikling
Det er ifølge ham en bekymrende udvikling. På resten af arbejdsmarkedet har der nemlig været en nedgang i ledigheden. Så der forestår et stort arbejde med at skabe flere jobåbninger til akademikerne.

At andre faggrupper aktuelt klarer sig bedre end akademikerne, skyldes ifølge Jens Mølbach, at andre faggrupper på arbejdsmarkedet ikke oplever den samme voldsomme tilstrømning af nyuddannede. Det handler derfor om at skabe flere arbejdspladser for akademikere. Især i det private, men også i det offentlige, hvor mange magistre har fundet job i undervisningssektoren.

Det er desuden værd at bemærke, at magistrenes jobsituation trods alt er langt bedre, end den har været tidligere.

“Før finanskrisen var magistrenes ledighed betydeligt højere. Nu er der ikke den store forskel på magistre, djøf’ere og ingeniører. Magistrene har i kriseårene klaret sig relativt bedre end ingeniørerne og djøf’erne ved at udnytte den store ekspansion på uddannelsesområdet”, siger Jens Mølbach.
}