Dansk Magisterforening

DM for seniorer

Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR af Pernille Siegumfeldt

Det var en venlig kollega, der gjorde redaktionen opmærksom på, at hun tilfældigt var faldet over et usædvanligt højt tal. Ikke færre end 69 medlemmer af DM kunne sidste år fejre 50-års jubilæum i foreningen. Det er mere end 3.400 års medlemskab tilsammen, havde Gitte, vores kollega, regnet ud.

Den oplysning var værd at tygge lidt på i en historieløs tid, hvor fortællingerne om fagbevægelsen vel mest kredser om den vingeskudte danske model, om medlemmer, der tager flugten, og om den udfordring, det er overhovedet at få de unge til at interessere sig for at blive en del af det.

Finn Løkkegaard og Kela Kvam blev begge født i starten af 30’erne, hvor arbejdsløsheden, især blandt unge magistre, var stærkt stigende. De meldte sig ind i Dansk Magisterforening i 1964, hvor foreningen havde i alt knap 4.000 medlemmer, hvoraf 40 pct. underviste i gymnasieskolen.

Allerede dengang florerede forestillingerne om de resterende verdensfjerne 60 pct., der bare gik rundt og var aldeles samfunds­unyttige: “Han er ikke sund og naturligvis uden sund fornuft og sunde sanser. Han bruger ikke bryllcreme og sidder naturligvis over ved de baller, han i øvrigt ikke kommer til”. Sådan skrev cand.mag. og litteraturanmelder ved Information, Torben Brostrøm, i 1963 i Magisterbladet om de fordomme, han mødte.

Historikeren Finn Løkkegaard voksede op sammen med velfærdssamfundet og med et væld af muligheder for at undervise, lave film og skrive bøger. Kela Kvam blev første kvindelige professor i teatervidenskab i Danmark og brugte sin sociale indignation i sit arbejde. Tilsammen rummer de vigtige historiske vidnesbyrd om magisteridentiteten, om et fagligt engagement og om samfundsudviklingen gennem mere end et halvt århundrede. To gode, rige arbejdsliv, men samtidig en påmindelse om, at det ikke er første gang i historien, når vi nu oplever, at humanisterne skal redegøre for deres samfundsværdi, og at de nyuddannede akademikere må kæmpe hårdt for at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

DM Pensionister har næsten 2.000 medlemmer fordelt på fire regionale klubber. De rejser, holder foredrag for hinanden, dyrker deres fælles faglige interesser og kommer med politiske indspark til både overenskomstforhandlinger og ansættelsesvilkår. To 50-års jubilarer slår historiske kolbøtter i dette nummer af Magisterbladet.
}