Dansk Magisterforening

Unge stiger mest i løn

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Personer med det nyeste kandidatbevis i hånden oplever de største lønstigninger. De unge har kompetencer, som virksomhederne er klar til at honorere, siger magisterformand.

Er du nyuddannet og i arbejde? Så er der en god chance for, at din løn stiger mere end dine kollegaers. Blandt de højtuddannede får de nyeste kandidater nemlig de højeste lønstigninger.

Kandidater fra årene 2011 til 2014 er således steget 6-9 procent i løn i perioden september 2014 til september 2015. Det er op til fire gange så stor en stigning, som kandidater, der har været færdige i 20 år, har oplevet.

Det viser seneste lønstatistik over privatansatte medlemmer af Dansk Magisterforening (DM), hvor 1.876 personer har medvirket.

“Det er dejligt at se, at de nyuddannede hurtigt stiger i løn. Det viser, at de allerede i løbet af deres første år på arbejdsmarkedet får vist, at de har kompetencer, som virksomhederne kan bruge”, siger formand for DM Camilla Gregersen.

Hun forklarer, at mange nyuddannede privatansatte starter på en relativt lav løn, set i forhold til hvor meget de bidrager med. Magisterformanden er derfor ikke overrasket over udviklingen.

“Selvom stigningstakten er øget markant, er vi stadig et stykke fra de stigningsprocenter, vi så for denne gruppe, da lønstigningerne på arbejdsmarkedet var højest for 6-8 år siden”, siger Camilla Gregersen.

Positiv udvikling
Den gennemsnitlige lønudvikling blandt privatansatte DM’ere ligger på 3,52 procent det seneste år. Til sammenligning ligger den kommunale pris- og lønudvikling ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets opgørelse i maj 2015, på 1,3 procent fra 2014 til 2015.

Gennemsnitlønnen for kandidatårgangene 2012-2015 på lidt over 34.000 kroner er dog stadig langt fra de ældre kandidaters gennemsnitsløn, som svinger fra 45.000 til 60.000 kroner.

Der er dog god grund til at glæde sig over lønudviklingen blandt de unge. Også for de ældre. Det er nemlig tegn på, at udviklingen på arbejdsmarkedet er inde i en positiv udvikling. Det forklarer medlem af DM’s lønudvalg Jens Groth Andreasen. Han påpeger, at de unges lønstigninger er tegn på, at vi herhjemme er ved at være tilbage på de tocifrede lønstigninger, som vi havde før finanskrisen.

“Det er tegn på, at krisen er ved at være overstået, og det trækker lønnen op”, siger Jens Groth Andreasen, som også er tillidsrepræsentant i IT-virksomheden CSC.

Første løn vigtig
Han påpeger dog, at den høje arbejdsløshed blandt dimittender fortsat spiller en stor rolle for lønudviklingen.

“Den betydelige dimittendarbejdsløshed har nok stadig indflydelse. De personer, der har sværest ved at få job, starter også i et vist omfang med et job på en lavere løn, end vi synes er rimelig”, siger Jens Groth Andreasen.

Han forklarer, at den første løn på arbejdsmarkedet er vigtig. Er man først blevet indplaceret lavt, så er det svært at rette det op igen på kortere tid – i særlig grad på samme arbejdsplads.

Lønstatistikken tyder også på, at det betaler sig at skifte arbejde. Og særligt hvis man er nyuddannet. Dimittender fra 2011 til 2015, som har skiftet arbejde inden for de seneste år, har nemlig haft en gennemsnitlig lønfremgang på 12 procent. Det er dobbelt så højt som for hele gruppen af de personer, der har skiftet arbejde inden for de seneste år. De har typisk opnået en lønfremgang på lidt over seks procent.

}