Dansk Magisterforening

Sådan lykkes du i dit første job

Lærke Cramon
Del artikel:

Overgangen fra at være studerende til at være færdiguddannet og i arbejde kan være svær. Vi guider dig igennem den første tid på din første arbejdsplads.

Tal med din chef
Når du begynder i dit første job, er det vigtigt, at du får etableret en god kontakt til din chef. I den ideelle verden er det din leder, som tager initiativ til, at I med jævne mellemrum sætter jer ned og taler om, hvordan dit arbejde går. Men i den virkelige verden kan chefer godt glemme, at nyuddannede ansatte har særligt brug for at forventningsafstemme, sparre og få feedback. Derfor skal du turde tage initiativ til, at du og din chef får aftalt, hvor ofte I skal tale sammen. Prioriteringen af opgaver kan have ændret sig, siden du blev ansat, og derfor er det en god idé at spørge, hvilke opgaver du skal løse først. Din chef er ikke tankelæser, men ved at I jævnligt taler sammen på tomandshånd, har du mulighed for at fortælle, hvad der motiverer dig. Du har mulighed for at sige, hvis du har for mange opgaver, hvis du har for få, eller hvis du gerne vil prøve at give dig i kast med en lidt anden type opgaver.
Kilde: Cecilie Burkal Cohrt og Karsten Lodahl Madsen, karriererådgivere i Dansk Magisterforening

Du er dygtig nok
Der er et ordsprog, som siger, at man bliver hyret på faglighed og fyret på personlighed. Med det menes der, at faglighed kun rækker et vist stykke. Mange nyuddannede kan have tendens til at tro, at de skal være fagligt dygtige for at opnå succes på arbejdspladsen. Det skal de bestemt også, men det er lige så vigtigt, at du er en god kollega, at du er en, man kan regne med, og at du deltager i arbejdspladsens sociale liv. Flere undersøgelser viser, at de medarbejdere, der trives bedst og bliver tilbudt faste stillinger, er dem, der hurtigt falder ind i arbejdspladsens kultur fagligt og socialt. Som nyuddannet er din boglige viden langt mere up to date end dine kollegaers. Det er garanteret længe siden, de har åbnet en lærebog, så lad være med at spilde energi på at tænke, at du ikke er kompetent nok. Det er du, og det viste du allerede ved ansættelsessamtalen. Fokusér i stedet på at bruge dit første job til at tilegne dig så meget praktisk erfaring som muligt.
Kilde: Pernille Hjortkjær, worklifecoach

Få en mentor
Nogle arbejdspladser har mentorordninger. Har din ikke det, er det stadig en god idé at finde en mentor eller blot en erfaren kollega, du har tillid til, og som kan sætte dig ind i kulturen på arbejdspladsen og den historiefortælling, der ligger bag. En, der kan fortælle, hvorfor tingene foregår, som de gør. Det er svært at blive en succesfuld medarbejder, hvis ikke man fanger den usagte arbejdskultur eller formår at rumme de paradokser, der med tiden bliver synlige på alle arbejdspladser. Hvis du har let ved at opsnappe arbejdskulturen og hellere vil have hjælp til, hvordan du opnår dine personlige karrieremål, kan det være en god idé at få en mentor, som ikke er ansat samme sted som dig, og som du ikke til daglig skal performe over for. Du kan også gå til DM, som har en mentorordning. Det kan også være en god idé at blive en del af et netværk for unge akademikere.
Kilde: Cecilie Burkal Cohrt og Karsten Lodahl Madsen, karriererådgivere i Dansk Magisterforening

Lur tricks af
Vil du gerne have succes i dit arbejde, er det en god idé at lure lidt på, hvad det er, der gør, at de af dine kollegaer, som klarer sig godt, har opnået succes. Skyldes det faglighed? Robusthed? At vedkommende er selvkørende eller står stærkt socialt? Læg mærke til, hvilke egenskaber der belønnes på din arbejdsplads – ikke så du kan kopiere dine kollegaers adfærd, men så du får nogle indikationer på, hvad der tæller på arbejdspladsen. Både hos chefen og hos dine kollegaer.
Kilde: Karsten Lodahl Madsen, karriererådgiver i Dansk Magisterforening

Kom med positiv energi
Det siger næsten sig selv, at man skal bidrage med nysgerrighed og positivitet, når man starter i et nyt job. Men det er ikke en selvfølge, når man kommer direkte fra et universitetsmiljø, hvor man er vant til at skulle være kritisk, problematiserende og stille spørgsmål til det, der bliver sagt og gjort. Du skal naturligvis bevare din kritiske sans – de fleste arbejdspladser synes også, det er interessant at høre en nyansat fortælle, hvad vedkommende tænker om arbejdspladsen – men tænk over, hvordan tingene kommer ud af din mund. Dine meninger skal helst opfattes som positiv undren. Du kan komme uheldigt fra start, hvis du fremstår konfliktoptrappende i stedet for løsningsorienteret. Sæt dig godt ind i arbejdskulturen, og bidrag så positivt til, hvordan opgaver kan løses på en smartere måde.
Kilde: Cecilie Burkal Cohrt, karriererådgiver i Dansk Magisterforening, og Pernille Hjortkjær, worklifecoach

Hav et liv ved siden af
Som nyuddannet er det meget naturligt, at du gerne vil give den en skalle og vise, at det var den helt rigtige beslutning at ansætte dig. Men det er samtidig vigtigt, at du holder fast i, at du også har et liv uden for arbejdspladsen. Mange nyuddannede er i risiko for, at de kommer til at lade arbejdet fylde for meget, fordi det ofte er vores arbejde, vi identificerer os igennem. Skiftet fra at være studerende til at være fuldtidsansat færdiguddannet er krævende. Du vil formentlig opleve, at du bliver meget træt – særligt i den første periode – både helt fysisk og særligt også psykisk. Det er derfor vigtigt, at du holder fast i nogle af de ting, der giver dig glæde og tryghed, som fx at du ses med din familie og venner og fortsat dyrker de interesser, du havde, før du begyndte at arbejde. Måske kan du ligefrem hente noget energi herfra.
Kilde: Pernille Hjortkjær, worklifecoach
}