Dansk Magisterforening

Den evige teenager

Martin Ejlertsen og Signe Bjerre
Del artikel:

Mere end hver fjerde studerende bor nu hjemme hos mor og far. En del af årsagen er den store mangel på billige studieboliger. For nogle er det en økonomisk nødvendighed at bo hjemme. For andre er det bare tryggere og enklere.

Søren Berg Nedergaard kaster sig over sin frokost med stor appetit. Kantinen på KUA i København er fyldt med studerende. For nogle er dagen lige begyndt, men for engelskstuderende Søren Berg Nedergaard er det fire timer siden, han vinkede farvel til sin far i barndomshjemmet i Jyllinge.

“Jeg bruger et par timer på transporttid hver dag, men det er ikke noget, der generer mig. Jeg er glad for at bo hjemme og har ikke travlt med at få mit eget sted at bo”, siger Søren Berg Nedergaard.

Trods sine 21 år og et aktivt studieliv i København deler Søren Berg Nedergaard stadig badeværelse med sin mor og far og indordner sig under de regler, der gælder i en familie. Og det er han langtfra alene om. En ny Gallup-undersøgelse foretaget for Nordea viser, at mere end hver fjerde studerende mellem 18 og 29 år bor hjemme. Det er en stigning på syv procent i forhold til for to år siden, hvor det kun gjaldt hver femte studerende.

Dermed følger danske unge en global tendens. Både i Europa og i USA er der et stigende antal unge, der bor hjemme, selvom de har en alder, hvor de går på universitetet og er klar til at stå på egne ben.

Dyrt at bo ude
At mange studerende vælger at bo hos deres forældre, er en naturlig følge af de høje prisstigninger på boliger centralt i de større byer. Det forklarer boligøkonom og lektor på Syddansk Universitet Morten Skak.

“Det betyder, at flere bliver hængende hos deres forældre, som måske heller ikke har økonomi til en investere i en studiebolig eller andet forældrekøb. Så det er helt forståeligt, at flere bliver boende hjemme, mens de studerer”, siger Morten Skak.

Samtidig peger flere eksperter på, at antallet af studerende på landets universiteter er vokset, uden at man fra politisk side har sikret et tilsvarende antal studieboliger.

“Det er blevet langt sværere at finde et billigt kollegieværelse. Antallet af studieboliger er simpelthen ikke fulgt med. Det er et stort problem, der ikke ser ud til at blive mindre”, siger forsker i familiesociologi Bella Marckmann fra Københavns Universitet.

Øget pres på studerende
En anden del af forklaringen er, at der er kommet et øget pres på studerende for at komme hurtigt igennem uddannelsessystemet. Tidligere var det almindeligt at tage et sabbatår eller to for at spare penge sammen og stå på egne ben. Men i dag går mange direkte fra gymnasiet til universitetet, og det betyder, at man som studerende generelt er yngre og ofte ikke har etableret sig, inden man starter med at læse.

“De unge får tudet ørerne fulde med, at hvis ikke de hænger på fra start, bliver de hægtet af og smidt ud. Og de er meget bevidste om, at SU’en ryger, hvis ikke de gennemfører på normeret tid. Derfor kan det for nogle være en sikrere løsning at blive boende hjemme hos mor og far”, forklarer Bella Marckmann.

Ærgerlig udvikling
Næstformand for DM Studerende Gry Inger Reiter mener, at det er en rigtig ærgerlig udvikling:

“En stor del af studierne handler om, at man også starter sin tilværelse som selvstændigt individ og voksen. Derfor er det virkelig ærgerligt, at der er så stor mangel på ungdoms- og studieboliger i de store universitetsbyer”, siger Gry Inger Reiter.Anne Ring er 27 år og studerer dansk og retorik på kandidatdelen. Hun bor på Christianshavn i en andelslejlighed og lægger vægt på at stå på egne ben.

“Jeg synes, det ville være meget kikset at bo hjemme hos mine forældre. Jeg er jo et voksent menneske og har mit eget liv. Jeg er færdig med at være barn og blive forsørget af dem”.

Søren Berg Nedergaard er til dels enig. Han står på venteliste til flere forskellige kollegier, og han er klar over, at han kan komme til at vente længe. Men han ser også store fordele ved at bo hjemme og mener ikke, at det gør ham mindre selvstændig:

“Selvfølgelig er det et nyt kapitel i ens liv at starte på universitetet, men jeg har ikke et behov for at flytte hjemmefra for at føle mig voksen. Jeg kan sagtens klare mig selv. For mig handler det om, at jeg godt lige vil finde mig til rette på studiet og finde en daglig rytme, inden jeg skal bo for mig selv og forholde mig til alt muligt praktisk”.

Blandt de studerende i Gallup-undersøgelsen svarer 27 procent, at de bor hjemme hos deres forældre. Og af dem betaler mere end otte ud af ti ikke en eneste krone i husleje. Det samme gælder Søren Berg Nedergaard.

“Som hjemmeboende får jeg kun 900 kr. i SU. Til gengæld har jeg ikke de samme udgifter. Jeg betaler hverken for mad eller husleje. Det gør mine forældre”, siger han.

En tryg base
I aulaen uden for kantinen sidder en gruppe kvinder og arbejder med en opgave fra deres grundbog i audiologopædi. Én af dem er Julie Christiansen. Hun er 20 år og førsteårsstuderende, og ligesom Søren Berg Nedergaard er heller ikke hun flyttet hjemmefra endnu.

Heller ikke hun betaler noget for at bo derhjemme. Og det tæller med på pluslisten, samtidig med at der er mad på bordet hver dag:

“På en eller anden måde kan man godt føle sig lidt uselvstændig, når man bor hjemme, men jeg råder trods alt selv over min økonomi og kan komme og gå, som det passer mig. Jeg synes, det fungerer godt. Det er jo ikke, som da man var yngre, og ens forældre sagde, at man skulle være hjemme på et bestemt tidspunkt. På mange måder er det ligesom, hvis jeg boede til leje et sted. Bare mere trygt”, siger Julie Christiansen, der regner med at flytte hjemmefra om et års tid.

Mindre skel mellem generationerne
Ved samme bord sidder Tine Jensen. Hun er 23 år og læser audiologopædi på første år ligesom Julie Christiansen. Også hun bor hjemme hos sine forældre og ser en fordel i ikke at skulle tænke på at købe ind og lave mad, men i modsætning til de andre vil hun gerne finde sit eget at bo i.

“Mine forældre har ikke travlt med, at jeg skal flytte hjemmefra. De vil faktisk helst have, at jeg bliver boende hjemme, så de kan støtte mig under min uddannelse. Jeg vil jo gerne flytte hjemmefra. Det kan bare ikke lade sig gøre økonomisk”, siger Tine Jensen, der hver dag må pendle mellem Holbæk og København.

Tine Jensen vil gerne have sin egen lejlighed. Men det er svært at få for 3.600 kr. om måneden, som er det beløb, hun har til rådighed. Derfor har hun også indstillet sig på, at bo hos sine forældre, indtil hun får sparet penge nok sammen til en lejlighed.

Ungdomsforsker Jens Christian Nielsen peger på, at der i dag er et mindre skel mellem generationerne, og at en del af forklaringen på det stigende antal hjemmeboende også skal ses i det lys:

“Der er ikke så markante grænser til forældregenerationen, og det betyder, at mange unge ikke har behov for at distancere sig fra deres forældre, på samme måde som 68-generationen havde", siger Jens Christian Nielsen, der er lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse.


Karen Johanne Klougart
20 år, studerer audiologopædi på KUA, 1. semester, bor i en andelslejlighed sammen med sin kæreste på Nørrebro. Betaler selv husleje.
“Det overrasker mig, at der er så mange unge, der bor hjemme. For mit vedkommende havde jeg bare lyst til at flytte hjemmefra. Jeg ville ikke selv gide bo hos mine forældre”.


Søren Berg Nedergaard

21 år, studerer engelsk på KUA, 1. semester, bor gratis hos sine forældre i Jyllinge ved Roskilde.
“Jeg vil gerne flytte hjemmefra på et tidspunkt, men jeg har ikke travlt med at få mit eget. Jeg laver mad en gang om ugen, gør rent selv og vasker mit eget tøj, så jeg føler mig ikke på den måde afhængig af mine forældre”.


Julie Christiansen
20 år, studerer audiologopædi, 1. semester, bor gratis hjemme hos sin far i Albertslund.
“Jeg synes, det er en stor fordel at have en tryg base at vende hjem til, og så er det selvfølgelig også rart, at der er mad på bordet, og at jeg ikke har så mange udgifter at tænke på”.


Anne Ring
27 år, studerer dansk og retorik på kandidatdelen, bor på Christianshavn i en andelslejlighed, betaler selv husleje.
“Jeg synes, det ville være meget kikset at bo hjemme hos mine forældre. Jeg er jo et voksent menneske og har mit eget liv. Jeg er færdig med at være barn og blive forsørget af dem”.


Tine Jensen
23 år, studerer audiologopædi på KUA, 1. semester, bor gratis hjemme hos sine forældre lidt uden for Holbæk.
“Det er ikke lige mig at bo på kollegium. Jeg synes, der er alt for lidt plads. Så kan jeg lige så godt bo hjemme”.


Mathias Jensen
21 år, studerer engelsk, 1. semester, bor på Østerbro med sin kæreste i en fremlejet lejlighed
“Jeg kan sagtens forstå dem, der vælger at få lidt fodfæste på studiet, inden de flytter hjemmefra. Vi har jo mange lektier. Det kan godt være lidt hektisk”.


Signe Skjelmose
26 år, studerer retorik på kandidatdelen, bor i en andelslejlighed med en veninde på Islands Brygge, betaler selv husleje.
“Jeg har en kæreste, hvis forældre betaler huslejen for ham. Hvis mine forældre tilbød mig det samme, ville jeg aldrig selv tage imod det. For mig er det vigtigt at være uafhængig og kunne forsørge mig selv. Derfor arbejder jeg også en del”.
}