Mere end hver tredje embedsmand presses af deres chef til at udelade væsentlige oplysninger i deres arbejde, som efter faglig vurdering burde have været med. Det underminerer tilliden til offentligt ansatte, påpeger professor.
Offentligt ansatte har en forpligtelse til at lade sig lede af, hvad de fagligt anser for rigtigt, men samtidig loyalt tjene den politiske ledelses interesser. Så hvor går grænsen?
Et nyt målbillede for god arbejdsgiveradfærd i staten lægger op til, at lønnen i højere grad kædes sammen med personlige præstationer. Fint med mål, men bland lønnen udenom, siger tillidsrepræsentant.
Seks år, fire måneder og atten dage. Så lykkedes det. Erik Christensen fik de tre måneders godtgørelse, som han havde krav på efter sin afskedigelse fra DR i 2007. “Uden DM havde jeg ikke anet, at jeg havde ret til pengene”, siger han.
Fra 1. februar ændrer godtgørelser ved fratrædelse karakter. I dag skal de “mildne overgangen til anden beskæftigelse”. Fremover bliver de givet “for lang og tro tjeneste”. En verden til forskel for en fyret medarbejder.
Fyringsrunder er blevet et tilbagevendende fænomen på de danske universiteter, og årsagen er ikke udelukkende svigtende bevillinger og faldende studentertal, mener kritikere. Der er også et grundlæggende problem i den måde, universiteterne bliver styret på.
Uddannelsesministerens dimensioneringsplan er en realitet. Den kommer til at koste 2.972 bachelorpladser. Det er færre end oprindeligt varslet, men planen kan alligevel komme til at koste arbejdspladser på universiteterne. Foreløbig har den taget livet af tre sprogfag på SDU.
Ledige akademikere kan optjene ny dagpengeret ved at arbejde et år i en introduktionsstilling i stat, region eller kommune. Men ordningen samler støv, mens tiden går. Om lidt er det for sent, for ordningen udløber sammen med overenskomsten.
Undervisere fra universiteter og professionshøjskoler havde en del at sige, da uddannelseskvalitet var til DM-høring kort før jul. Desværre stillede Kvalitetsudvalgets formand ikke op til debat.
Akademikere har langt større succes med at starte egen virksomhed end alle andre faggrupper. Lysten blandt de højtuddannede til at blive iværksætter vokser også markant. Det viser ny undersøgelse.
Danske akademikere starter i stigende grad egne succesfulde virksomheder. To studerende fra Aarhus Universitet startede IT Minds, som skræddersyer softwareudvikling og konsulentarbejde for virksomheder. De har rundet 100 ansatte og åbner snart afdelinger i Sverige og Norge. Her fortæller Morten Astrup Christensen om vejen fra studierne til at blive vækstvirksomhed.
Kasper Lykkegaard Andersen har altid været fascineret af iværksætteri. Men det kræver både flid og selverkendelse at gøre en flyvsk idé til et grydeklart forretningskoncept, fastslår han. Han er netop flyttet ind i et kontorfællesskab for at sætte skub i sin virksomhed.
Det kræver hårdt arbejde både at udvikle sin virksomhed og tjene penge til dagen og vejen, fastslår Marianne Vagn Pedersen. Som iværksætter er hun rigtig glad for den pose penge til rådgivning, som den nordjyske etableringsordning giver hende.
Nordjysk pilotprojekt bliver til landsdækkende ordning, der skal hjælpe nyuddannede akademikere i gang som iværksættere. Der er økonomisk støtte til 40 iværksætterpiloter om året.
En cyklende, fraskilt statsministermor og en strikklædt kriminalkommissær er blevet symbolet på Danmarks nye eksporteventyr, tv-drama. Det er nærmest naturstridigt, at et lille sprogområde som Danmark kaprer seere foran storproducenter fra resten af verden. Ni medieforskere er sat efter succesen for at blive klogere på, hvad der får dansk drama til at rejse.
Kvinderne bliver både kandidat og ph.d., men derefter drejer mange om på hælen og fører karrieren videre uden for universitetet. Tilbage sidder mændene på over 80 procent af professoraterne, 70 procent af lektoraterne og 60 procent af postdocstillingerne. Ph.d.-studerende Mathias Wullum Nielsen har undersøgt, hvad der sker, og kommer med bud på, hvordan skævheden rettes op.
Det tog Nancy Hopkins 20 år at forstå, at kvinder ikke kommer frem i den akademiske verden, bare fordi de er dygtige og arbejder meget. Så blev hun stædig og satte sig i spidsen for en bemærkelsesværdig udvikling på Massachusetts Institute of Technology. Men ligestilling er ikke i mål endnu, bl.a. på grund af “ubevidste bias”: Både kvinder og mænd tror, at mænd er dygtigere end kvinder.