Dansk Magisterforening

Vidensiværksætterne er fremtiden

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Arbejdsmarkedet for freelancere og selvstændige vokser hele tiden, og DM skal også være fagforening for magisteriværksætterne. Derfor var DM til stede på kommerciel messe i København.

Der bliver længere og længere imellem de traditionelle lønmodtagerjob og karriereforløb, hvor man går fra den ene faste stilling til den næste livet igennem.

Det er en kendsgerning, som ikke mindst kendetegner gruppen af yngre DM-medlemmer. totredjedele af DM’s studentermedlemmer har i en undersøgelse for nylig nævnt, at de overvejer en tilværelse som selvstændig, når de er færdige på universitetet. Job hænger ikke på træerne, så de finder andre beskæftigelsesveje.

Derfor er der intet som helst modsætningsfyldt i, at DM som eneste fagforening var til stede på september måneds kommercielle iværksættermesse i Øksnehallen i København – heller ikke selv om de fleste stande på messen var bemandet med virksomheder, der ville sælge varer og ydelser som revision, coaching, håndbøger i entreprenørskab, mobilabonnementer og carleasing.

Det pointerer Henrik West, der sidder i sektionen for freelancere og selvstændige.

“Her møder vi medlemmer og potentielle medlemmer, og vi markerer os over for omverdenen. DM er især kendt for at forhandle overenskomster for lønmodtagere. Men DM er også en moderne fagforening, som skal arbejde politisk og praktisk for at forbedre vilkårene for freelancere og selvstændige og støtte medlemmerne i en fri tilgang til arbejdslivet”, forklarer Henrik West.

God investering
Allerede nu sælger DM’s medlemmer viden og kompetencer i stor stil, de fleste af dem i enmandsvirksomheder eller i virksomheder med få ansatte.

“Det er jo ikke mindst magisterkompetencer, samfundet skal leve af i fremtiden. Vi kan se, hvordan ideerne om partnerskaber blomstrer på kryds og tværs, og hvordan mange DM’ere bruger hinandens kompetencer og køber dem ind, når de skal løse forskellige opgaver. DM har en vigtig opgave i at skabe ordnede lønforhold for sine selvstændige og i at medvirke til at styrke det faglige fællesskab blandt videns­iværksætterne”, mener Henrik West.

Sammen med Magistrenes a-kasse og en rådgiver fra firmaet “Iværksætterhjælpen” var DM til stede i de to dage, messen varede. Cirka 5.000 mennesker lagde vejen forbi Øksnehallen.

Og selv om der ikke stod en kødrand af mennesker med spørgsmål i DM’s stand, var det en god investering af DM’s tid og penge at være til stede. Det vurderer Ann Mehl, der er de selvstændige DM-medlemmers rådgiver i forhandlingsafdelingen.

“Fx kommer der medarbejdere fra Mybanker forbi og spørger: Hvorfor er I her? Vi får utroligt mange positive tilkendegivelser, fordi vi som eneste fagforening dukker op her for at suge viden til os om det arbejdsmarked, som flere og flere af vores medlemmer er beskæftiget inden for. Vi er her, fordi DM også skal organisere vidensiværksættere i fremtiden”, siger Ann Mehl.
}