Dansk Magisterforening

Med Grundtvig på safari

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

For ti år siden blev Iver Gram fyret fra Miljøministeriet. Ugen efter gik han i gang som iværksætter. I dag beskæftiger Sort Safari foruden direktøren tre fastansatte og ti freelancere. I år blev Iver Gram kåret som Årets Iværksætter i Region Syddanmark.

Hvor heldig kan man være?

Det har regnet i en time. Nu har vi krydset grænsen ved Aventoft, og da vi myldrer ud af bussen, skinner solen. Himlen er blå med lyse skyer, luften er efterårsskarp, lidt mod syd står en bleg fuldmåne. Foran os ligger et vådområde med en sø og en rørskov. En regnbue spejler sig i søen. Om lidt – håber vi – vil en halv million stære søge ned i rørene for at sove.

Vores held handler om mere end landskabelig skønhed og tørre sokker. Regnen – og dens ophør – betyder, at vores chancer for at se sort sol er steget. Vores held er de sultne rovfugle. Vores held. Ikke stærenes.

Når det regner, bliver rovfuglenes fjer våde. De flyver dårligere og kan ikke jage. Nu er de store fugle tørre og cirkler over den våde eng. De har højst en time til at stille deres sult, inden lyset forsvinder. Vi kan se en enkelt spurvehøg og en musvåge, men der er flere på vej, skal det vise sig.

En spejdergruppe på knap hundrede stære har allerede tjekket engområdet ud og slået sig ned i rørene. Står man stille, kan man høre dem kvidre derude fra sivskoven. Det lyder som en rislende bæk. Fra nord og vest kommer flere stære flyvende i små og større flokke, der forsvinder ned i rørene.

Og så sker det.

Lidt nord for engen bliver en stæreflok angrebet under indflyvningen.

“Falk”, siger vores guide.

På et splitsekund samler stæreflokken sig til en rund masse af viltre vinger. De søger sammen og opad og forhindrer falken i at angribe. I en mørk kugle hvirvler småfuglene rundt med ubegribelig præcision, mens de søger opad.

Og festen er først lige begyndt. For os. Ikke for stærene.

Den næste halve time jager rovfuglene stæreflokken op igen og igen. Spurvehøgene, nu er de to, i rørenes overflade, musvågen ovenfra og ned.

Synet af en halv million stære fylder himlen foran os. I store formationer undviger de rovfuglenes angreb, falder til ro i sivene, bliver jaget op igen. Over en halv million stære flyver vinge ved vinge i sitrende formationer af liv på flugt.

Vi er vidne til et af naturens undere.

Fra hjerte til hjerne
Præcis den følelse er kerneproduktet i Iver Grams virksomhed. Sort Safari er naturformidling med mere: viden, humor, oplevelse, glæde og ydmyghed over for naturens fine balancer.

“Mennesker, der har fået en stor naturoplevelse, forstår, at naturen på én gang er stærk og skrøbelig. De får trang til at beskytte den. Det sker jævnligt, at folk kommer hen til mig og siger: “Det her er en af de største oplevelser i mit liv”. De mennesker vil forsøge at forstå naturen, passe på den og sikre, at kommende generationer også kan få den oplevelse”, fortæller Iver Gram, naturvejleder og indehaver af Sort Safari.

“Jeg tror, at mine ti år i Sort Safari har været mere værdifulde for naturen end mine 28 år i Miljøministeriet”.

I gang på en uge
I Miljøministeriet arbejdede Iver Gram med naturovervågning, naturvejledning, naturgenopretning, vand- og fugleforskning, anlæggelse af saltvandssøen syd for Højer og fredningen af Margrethe-Kog. Så skiltes vejene. Iver Gram sagde farvel til livet som superpendler mellem Sønderjylland og København og goddag til et liv som selvstændig.
“Jeg tror, der gik en uge, og så var jeg i gang. Jeg var slet ikke i tvivl om, hvad jeg skulle foretage mig. Jeg kommer oprindeligt fra Tønder, og jeg har livet igennem bevaret en dyb fascination af vadehav, marsk, dyre- og fugleliv. Faktisk opfandt jeg begrebet sort sol, da jeg sad i ministeriet, og i dag er det Sønderjyllands største turistattraktion, større end Tønder Festival, og trækker indtægter for 100 millioner til egnen”.

Virksomheden Sort Sol blev hurtigt udvidet med flere naturoplevelser og omdøbt til Sort Safari.

“Jeg valgte at blande to traditioner. Den ene tradition stammer fra de store safarier i Afrika og USA. Den anden er dansk fortælletradition fra Grundtvig og Kold”.

Farvel forretningsplan
En rigtig god idé, skulle det vise sig. Efter tre måneder var Iver Gram nået tre år frem i sin forretningsplan.

“Siden har jeg ikke brugt så mange timer på skrivebordsplanlægning. Sort Safari har mange samarbejdspartnere, som er med til at forme og udvikle virksomheden, og vi sætter os hele tiden nye mål, ligesom vi har skåret områder fra, hvis de ikke fungerede økonomisk. Men det er foregået som en løbende proces og nogle gange godt hjulpet af held og tilfældighed”.

Et eksempel er sælsafari, der udgår fra den tyske ø Sild i træskibet Rosa Paluka. Gennem fire måneder sejler op mod 270 gæster hver dag ud for at se Vadehavets største rovdyr, sælerne, sole sig på sælbankerne. Ruten bestemmes af tidevandet. Undervejs fortæller en naturvejleder om livet i Vadehavet for sæler, krabber, rejer og søstjerner.

“Jeg var så utrolig heldig at kende en stor reder, der fik et skib tilovers. Vi snakkede om, hvad sådan et skib kunne bruges til, og ideen om sælsafari opstod. På den måde gik det til, at jeg efter to måneder som selvstændig allerede havde et nyt produkt”.

Uanset safariens indhold er kernen i virksomheden den samme: at skabe oplevelser af naturen og finde vej til hjernen gennem hjertet. Grundtvig sagde det med salmetunge: “Thi den har aldrig levet, som klog på det er blevet, han ej først havde kær”.

Grå sol og hvid sol og …
Naturformidling kræver samarbejde. Iver Gram understreger det igen og igen: Samarbejde, netværk og delt succes er vejen frem for Sort Safari. Samarbejde med medier som JydskeVestkysten, der markedsfører safarierne, samarbejde med turistforeningen i Tønder, der er med til at udvikle produkterne og skabe PR og pakketilbud til marskens mange tusinde gæster, samarbejde med uddannelsesinstitutioner, der bruger Sort Safari som case, samarbejde med andre virksomheder.

I dag har Sort Safari fået flere farver. Sort sol følges af grå sol, når enorme flokke af grågæs, bramgæs, knortegæs, blisgæs og kortnæbbede gæs skaber arktisk stemning i marsken inden deres lange træk nordpå. Så følger hvid sol med tusindvis af arktiske og nordiske svaner, der samler sig i marsken for at søge føde og overnatte på sikre søer.
“De fleste griner lidt, når de hører om grå sol og hvid sol, og det er helt i orden. Vi har ikke lyst til at blive selvhøjtidelige på egne eller naturens vegne. Måske er det en del af vores succes. Vi formidler naturoplevelser, men vi gør det med et glimt i øjet”.

Bedste arbejdsliv
I virksomhedens første år undrede Iver Gram sig over, at det gik så godt.

“Jeg troede faktisk, at det ville være hårdere. Selvfølgelig har jeg knoklet, og jeg har en dobbelt arbejdsuge i lange perioder, men jeg er stadig overrasket over, at det ikke var sværere at få en virksomhed til at fungere. Mange fremhæver det usikre ved at være selvstændig, og man skal endelig passe på dit og på dat, og det er sikkert også rigtigt. Men for mit eget vedkommende må jeg sige, at jeg aldrig har haft et bedre arbejdsliv. Friheden, udelivet, den korte beslutningsproces, glæden ved at fortælle om naturen. Alt det betyder, at arbejdsugens længde er ret ligegyldig for mig”.

Intet tyder på, at Sort Safaris succes bliver mindre fremover.

Vadehavsområderne i Tyskland og Holland blev for fem år siden anerkendt som Unesco’s verdensnaturarv. I dette forår kom den danske del af Vadehavet med på den internationale liste over naturperler. Dermed er 12 millioner trækfugle på den østatlantiske trækrute sikret et beskyttet område til mellemlanding og optankning.
}