Dansk Magisterforening

Humanioradekan: Vi bliver slagtet

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Regeringens studieindgreb betyder, at Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet må sløjfe op imod halvdelen af alle studiepladser og lukke 10-20 uddannelser. Det siger fakultetets dekan.

Afhængigt af øjnene, der ser, kan en reduktion i studieoptag på omkring 30 pct. på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet forekomme rimeligt eller uhørt dramatisk.

Fornuftigt, mener uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen, der vil begrænse overledigheden blandt dimittender, og siger, at “justeringen ikke er voldsom”.

Uhørt dramatisk, mener dekan Ulf Hedetoft, der hævder, at ministeren bagatelliserer de faktiske konsekvenser af indgrebet.

“Ministeren taler mod bedre vidende, eller også kender hun ikke konsekvenserne af sin egen model”, siger han.

Ifølge Hedetoft har Sofie Carsten Nielsen undladt at fortælle offentligheden, at justeringen af kandidatuddannelsen vil få en betydelig bagudrettet effekt på bacheloroptaget. For mens universiteterne hidtil har kunnet garantere en kandidatuddannelse til alle, der gennemførte en bacheloruddannelse, og også er forpligtet til det, fordi det er et retskrav, skal universiteterne nu tilpasse optaget på bacheloruddannelserne, så det modsvarer dimensioneringen af kandidatuddannelser.

Han forklarer: “Tag fx historie, der i øjeblikket optager 180 studerende på bachelordelen. Sidste år var optaget på kandidatdelen 132. Med en gennemsnitlig reduktion på 30 pct. – som selvfølgelig kan variere mellem fagene – skal du så trække ca. 40 pladser fra, hvilket giver 90 kandidatstuderende. Det betyder faktisk, at bacheloroptaget ikke kan være mere end 90 plus en buffer på 15-18 pladser til studerende, der falder fra eller skifter fag, hvorved vi altså går fra 180 til 105-108 studerende”, siger Ulf Hedetoft.

Og giver endnu et eksempel:

“Dansk har i øjeblikket et bacheloroptag på 225 og et kandidatoptag på 126. Der får du en endnu større diskrepans og havner på omkring 90 studiepladser, og med bufferen oveni havner du på omkring 105 styk. Så har du en reduktion på bacheloroptaget på 120-125 styk”.

Fag vil blive lukket
Hvor universiteterne hidtil har haft et vist frirum i forhold til bacheloroptaget, må universiteterne nu altså først og fremmest prioritere at få plads til retskravsbachelorerne.

“Frirummet vil være næsten ikke­eksisterende i fremtiden, hvilket også vil ramme internationale studerende eller folk fra andre institutioner. Alt det vil der stort set blive lukket af for, fordi alle vil bruge deres kandidatramme på deres egne retskravsbachelorer”, mener Ulf Hedetoft.

Ifølge fakultetets beregninger vil de store humaniorafag engelsk, dansk og historie til næste år ikke kunne optage mere end 275-280 bachelorstuderende eller omkring 50 pct. af optaget i 2013.

Og det vil få konsekvenser.

“I første omgang betyder det selvfølgelig, at vi får et langt større vip-korps til at betjene færre studerende. Men det betyder også – hvis vi udstrækker regnestykkerne fra engelsk, dansk og historie til hele fakultetet – en nedgang fra ca. 2.400 til 1.200 studerende. Det kan jo ikke uden videre lade sig gøre, og de svigtende studieindtægter vil kunne mærkes rimeligt hurtigt. Med så dramatiske konsekvenser kan det næsten ikke undgå at føre til lukning af mellem 10 og 20 uddannelser”.

}