Dansk Magisterforening

Derfor skvatter du i bananskræller

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Ny forskning bærer frugt: Et hold japanske fysikere har testet årsagen til det – ofte uheldige – møde mellem skosåler og bananskræller. Årets Ig Nobelforskere er kåret. De hædres for fjollet forskning, der først får os til at grine – og derefter til at tænke.

Frugt er slet ikke så sundt, som vi går og tror. Især bør man vare sig for bananer, hvis skræl kan give alt fra brækkede ben til hjernerystelse. Årsagen er friktionen, især den nedsatte friktion mellem skosål og skræl.

Det viser intense, empiriske studier udført af fysikerne Kiyoshi Mabuchi, Kensei Tanaka, Daichi Uchijima og Rina Sakai. Deres forskningsresultat er baseret på studier af linoleumsgulve, skosåler, kraft, friktion, og videnskaben kan nu bevise, hvad nogle af os har erfaret på smertefuld vis: Bananskræl reducerer gnidningsmodstanden mellem sål og gulv. Av!

Ig Nobelforskere slår til igen
De fire fysikere modtog dette års Ig Nobelpris i fysik, der sammen med årets øvrige priser blev overrakt for nylig under en stor ceremoni på Harvard University.

Japanerne står ikke alene med deres humoristiske indslag. Årets Ig Nobelpris i neurovidenskab tilfaldt et kinesisk-canadisk forskerhold, der har fundet ud af, at vores hjerne er tilbøjelig til at danne billeder af ansigter, og at vi ofte vil fejlaflæse tilfældige mønstre og tro, at vi ser et ansigt. Fænomenet kaldes pareidolia, og navnet på forskernes artikel lyder: “Seeing Jesus in Toast: Neural and Behavioral Correlates of Face Pareidolia”. Og sådan gik det lystigt videre med uddeling af Ig Nobelpriser i Harvards navnkundige Sanders Theatre foran 1.100 tilskuere i en ceremoni fyldt med bananer, toast, hunde, katte, forskere klædt ud som isbjørne, pølser fremstillet af børnebæ, operasangere og papirflyvere.

Grim kunst gør ondt
Takket være årets Ig Nobelforskere ved vi i dag, at B-mennesker er mere selvglade, manipulerende og psykopatiske end A-mennesker, at ejerskabet af en kat er forbundet med hyppigere forekomst af depression, og at kunst kan være så grim, at den gør fysisk ondt.

Vi ved også, at hundes tilbøjelighed til at stå på en nord-syd-akse, når de besørger, er knyttet til Jordens magnetfelter. Og nu vi er ved den ende af livets gang, så tilfaldt årets Ig Nobelpris i ernæring en gruppe forskere, der har fundet ud af, at tilsætning af babylort gør spegepølsen sundere. Årsagen er nogle probiotiske bakterier. Velbekomme!
}