Dansk Magisterforening

Borgfund, business og humaniorabashing

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR

Kirkegården er fuld af uundværlige mennesker, og det samme er direktørkontorerne i mange start-up-virksomheder. De succesfulde tror nogle gange, at de kan gå på vandet. Lige indtil kunderne udebliver, banken slår bremserne i, eller en vigtig samarbejdspartner svigter.

På en nylig konference om iværksætteri, omtalt her i bladet, gik fire fallerede storentreprenører i terapi for tabere. Deres erfaring var, at alle kan lære af en fiasko og komme stærkt igen, men at et oppustet ego altid vil stå i vejen for den sunde dømmekraft.

For børnenes og fædrelandets skyld drømmer vi alle om, at der blandt de nye start-up-virksomheder gemmer sig et nyt Novo-, Mærsk- eller Lego-eventyr. Men når den næste ulmende gigant ser dagens lys, kan det blive svært at rekruttere medarbejdere, der har de fornødne færdigheder inden for sprog og fremmede kulturer. Uddannelsesministerens dekret om dimensionering vil ramme humanistiske uddannelser på stribe. Ikke kun de helt små fag. Historie og dansk kommer ifølge KU’s humanioradekan til at reducere studieoptaget kraftigt, og erhvervsøkonomi- og filosofiuddannelsen på CBS, der ellers kan fremvise næsten fuld beskæftigelse, skal reducere sit optag med hele 70 procent. Læs mere i bladet.
Skulle nogen i den sammenhæng have brug for at blive mindet om, at de humanister, som Sofie Carsten Nielsen kalder for cand.ubrugelige, er med til at berige vores verden, så kunne de lægge vejen forbi Vallø ved Køge, lige der hvor motorvejen slår et smut. Her har to unge arkæologer gjort et sensationelt fund, resterne af en endnu udateret borgring. Det er foregået ved hjælp af avanceret måleudstyr, masser af øl i sene nattetimer og to typer af arkæologisk viden, der har arbejdet forbilledligt sammen. Hele verden følger med, og Magisterbladet bringer et udførligt tema om arbejdet ved Vallø Borgring.

Heller ikke Iver Gram kan gå på vandet, selv om han skaber både vækst og arbejdspladser. Månedens iværksætter er manden bag Sort Safari, der arrangerer ture ud i marsken og Vadehavet for at formidle naturens vidundere. Iver Grams sort sol-ture, østerssafarier og sælsafarier trækker hvert år mellem 45.000 og 65.000 gæster til marsken og indtægter for 100 millioner kroner til egnen.
}