Dansk Magisterforening

Ledige i team får job i det private

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

I Aarhus Kommune bliver ledige akademikere sendt ud i store private virksomheder i team for at løse projekter. Det giver knap hver anden et fast arbejde efterfølgende.

Tusinder af akademikere har stadig rigtig svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, når specialet er afleveret. De seneste tal viser, at over 3.600 dimittender var ledige i juni. Mere end hver fjerde nyuddannede akademiker går ledig i op til et år, mens knap 13 procent er langtidsledige med 1-2 års ledighed.

I Aarhus Kommune har en lille konsulentvirksomhed fundet en model, som har vist sig overordentlig succesfuld til at få langtidsledige akademikere i fast arbejde. I projektet Potential in Action sammensætter konsulentvirksomheden Add Value i samarbejde med Jobcenter Aarhus ledige kandidater i team på 4-5 og sender dem ud i større virksomheder for der at løse en slags konsulentopgave, som er udarbejdet i samarbejde med virksomheden. Det har åbnet jobvejen for mange. Når projektet er afsluttet, finder 40 procent af deltagerne således ordinært arbejde inden for bare tre måneder. Og fastansættelserne sker både i virksomheder, der har været en del af projektet, og ofte også i virksomheder uden tilknytning til projektet.

“Potential in Action har vist sig at være en dør ind til det private arbejdsmarked for mange af deltagerne. Også for de kandidater, som står med lidt mere skæve uddannelser i forhold til virksomhedens profil”, siger HR-konsulent i Add Value Line Rask, som er projektleder på Potential in Action.

Deltagelse i projektet, som varer 12 uger, er helt frivilligt. Men det giver langt mere end lidt erhvervserfaring, forklarer Line Rask. Kandidaterne lærer at arbejde med helt andre typer mennesker, end de er vant til. Og de løser vigtige opgaver i store virksomheder, som de ofte ikke har indgående kendskab til i forvejen.

“Det er en grundsten, at deltagelse er frivilligt, for det er vigtigt, at kandidaterne er motiverede for at deltage. Der stilles krav til dem, men de får også sparring, undervisning i forretningsrettede værktøjer og en masse tempo og gejst ind i hverdagen igen efter lang tid som ledig”, siger Line Rask.

Store virksomheder
Potential in Action sigter mod samarbejde med store virksomheder. De har nemlig oftere mange forskellige arbejdsfunktioner med stor tyngde, og derfor passer projektet bedre ind her end i en lille virksomhed, hvor et team på en håndfuld nye personer hurtigt vil fylde alt for meget. En række større virksomheder som Danske Bank, Danfoss, NCC, TV2 og Siemens har allerede nydt godt af samarbejdet med ledige kandidater.

Jobcenter Aarhus gik netop med i projektet som led i målsætningen om at ville hjælpe nyuddannede akademikere med at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Og fordi man også gerne ville hjælpe kommunens virksomheder med at skabe vækst og innovation, forklarer jobkonsulent Joan Møller Gerken.

“Projektet skulle gerne åbne døren for lidt andre akademiske profiler end dem, som større private virksomheder traditionelt rekrutterer”, siger Joan Møller Gerken, som understreger, at man i opstartsfasen også prøvede lidt mindre virksomheder af. Det viste sig, at de ikke kunne magte at aftage en gruppe på 4-5 personer på én gang. De store og tit internationale virksomheder kan tit bære forskellige akademiske profiler. Det giver nye muligheder.

“Kandidaterne får lidt mere vidvinkel på, hvilke stillinger de kan søge. De får set, at forskellige akademiske kompetencer sagtens kan omsættes i nye sammenhænge, hvis de lærer sproget”, siger Joan Møller Gerken.

Hun understreger, at jobeffekten i projektet på de omkring 40 procent er forholdsvis højt. Succesraten for projektet afhænger dog af, at både kandidater og medvirkende virksomheder engagere sig og sætter tid af.

“Det er vigtigt, at projekterne har tyngde, og at virksomhederne bliver forpligtet på det, så de sætter ressourcer af til kontaktpersoner, og at de følger op på projekterne”, pointerer Joan Møller Gerken.

Selvindsigt og job
Steffen Toft Spiele er cand.mag. i historie fra Aarhus Universitet. Han endte som ledig efter sin kandidateksamen i 2012, selvom han havde fokuseret på at gøre specialet erhvervsrettet. Han besluttede sig for at medvirke i Potential in Action.

“Det virkede bestemt ikke som et kursus, hvor akademikere bare skal køres igennem. Fagligheden i projekterne er høj, og tilgangen meget seriøs og velovervejet”, siger Steffen Toft Spiele, som endte i et team, der skulle designe en ny kommunikationsplatform i HR-organisationen hos Grundfos. Det blev en hård og lærerig proces, fortæller han. Men deltagelse i projektet åbnede døren til flere jobsamtaler. Og i dag har han fundet et fast job i OK, hvor han arbejder med kommunikation, CSR og projektledelse.

“Projektet gav mig helt nye redskaber og stor selvindsigt til at se, hvordan mine kompetencer fra uddannelsen kan bruges i en privat virksomhed. Det kan man tage med i sine jobansøgninger. Selvom jeg ikke fik job med det samme, kom jeg til langt flere jobsamtaler, og jeg fik redskaber, der på sigt gav mig et fast arbejde”, siger han.

I projektet skal virksomheden forpligte sig til at give deltagerne noget tilbage, forklarer Line Rask. Er de med på den præmis, er der oftest store fordele også for virksomhederne i at deltage i et projekt.

“Mange virksomheder udtrykker, at det er spændende at få nye typer af profiler i spil i virksomheden. Det giver gerne andre og ofte mere innovative resultater, end hvis virksomheden selv skulle have løst opgaven”, siger Line Rask.

Add Value skal nu i gang med 15. runde, hvor der i gennemsnit går 12 akademikere på hvert hold, som er tilknyttet 2-3 virksomheder. Mere end 160 kandidater har været tilknyttet projektet indtil videre.

“For mange er projektet en stor udfordring og en rigtig kickstarter. Det handler ikke om uddannelsesbaggrund, men om unik sammensætning af kompetencer i teamene. Også virksomhederne skal have øjnene op for, at det ikke kun er cand.merc.er, som kan udarbejde markedsanalyser. Det kan en kunsthistoriker også”, siger Line Rask.

}