Dansk Magisterforening

Pigerne var 30 år om det

Del artikel:

I 1975 overhalede pigerne drengene ved studentereksamen. Men først i 2005 blev der også uddannet flere kvindelige kandidater end mandlige fra universiteterne.

ANALYSE af Klaus Liebing, økonomisk kommentator

Bankdirektør Varnæs’ jurastuderende søn fra Matador scorede som bekendt lidt for effektivt servitricen fra de studerendes kantine, Kannibalen. Og en servitrice var jo ikke lige ­Mauds kop te.

Men hvad skulle Ulrik ellers have gjort? For i rigtig gamle dage måtte de mandlige studerende på universiteterne finde andre græsgange, når de skulle score en kæreste. For der var kun ét skørt for hver seks jakkesæt på Frue Plads og i Universitetsparken.

På gymnasierne var det lettere. For her havde tre drenge dog to piger at konkurrere om.

Det har alt sammen ændret sig fundamentalt. I dag er kvinderne i klart overtal begge steder.

Men ikke nok med at kvinderne har overhalet i antal begge steder – det ser også ud til, at kvinderne snart vil overhale mændene, når man ser på, hvor stor en andel af studenterne der læser videre. I gamle dage brugte kun få kvinder deres studentereksamen til at blande sig med herrerne i åndernes rige.

Udviklingen for kvinderne har været næsten helt entydig. Fra at kun en beskeden del brugte deres studentereksamen til videregående studier, så er andelen i dag tredoblet. Og særligt har denne udvikling taget til i de sidste år.

For mændene ser det helt anderledes ud. I rigtig gamle dage var studentereksamen klart noget, der blev brugt til videregående studier. To ud af tre gik på universitetet. Tallet har så dykket i en årrække for nu at ligge på omkring halvdelen.

Hvis man ser på forholdet mellem studieandelen for de to køn, så var den efter krigen fire gange så høj for mænd som for kvinder. I 70’erne kun dobbelt så høj, og i 80’erne og frem til nu har forskellen udlignet sig stort set helt.

Forklaringer kan der være mange af. Men udviklingen har været klar i retning af, at de to køn bruger uddannelsessystemet mere ens end før i tiden.

Og ud over udviklingen for de to køn, så er det samfundsmæssigt nok allermest vigtigt, at vi uddanner 14 gange så mange studenter i dag som i 1945 at vi uddanner 15 gange så mange kandidater i dag som i 1945.

Ganske vist boede der kun godt 4 mio. i Danmark i 1945 mod godt 5,6 mio. i dag. Men væksten er alligevel enorm.

Så hold da op, hvor bliver vi kloge!

}