Dansk Magisterforening

Lille spiller, stor taber i Nordisk Ministerråds spareplan

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Religionsforskeren Arild Hvidtfeldt, retsfilosoffen Alf Ross og fysikeren Niels Bohr var blandt de prominente initiativtagere til Nordisk Sommeruniversitet. Siden 1950 har institutionen samlet forskere, kulturspidser og fremtrædende samfundsdebattører til seminarer i den frie og tværfaglige tænknings tjeneste. Nu er institutionens uafhængige status truet.

Begejstringen er kolossal, når tidligere deltagere i Nordisk Sommeruniversitet (NSU) tager fat på at fortælle om studiekredse med deltagelse af internationale tænkere, samtaler til langt ud på natten med forskerkolleger i bålets skær og tværfaglige seminarer, der har fået skelsættende betydning for dem selv og for deres akademiske arbejde.

Nordisk Sommeruniversitet er institutionen, der blander høj forskningskvalitet med afslappet feriestemning, og stedet, hvor unge forskere og studerende kan komme tæt på erfarne kollegaer, kulturpersonligheder og samfundsdebattører under former, som de sædvanlige forskerkonferencer sjældent levner plads til.

Derfor er den store danske drivkraft bag projektet, lektor i filosofi ved Aalborg Universitet, Carsten Friberg, stærkt bekymret ved udsigten til, at Nordisk Ministerråd fører sine planer ud i livet og lægger institutionen ind under NordForsk. NordForsk er det organ under Nordisk Ministerråd, der finansierer det nordiske forskningssamarbejde og kommer med indstillinger til nordisk forskningspolitik.

Men her hører sommeruniversitetet slet ikke hjemme, mener Carsten Friberg:

“NordForsk administrerer traditionelle forskningsprogrammer i millionklassen. Den målsætning passer NSU slet ikke ind i, og derfor risikerer vi at blive klemt både på vores uafhængighed og på vores økonomi. Det er jo ingen hemmelighed, at Nordisk Ministerråd skal spare 10 procent af sit budget i perioden 2014-16, og da vil vi som “lillebror” med en særlig profil nok være i stor risiko for at blive peget ud, siger han.

Den nordiske tone
Nordisk Sommeruniversitet er en videreudvikling af idéen bag den berømte Wienerkreds, der startede som en art diskussionsklub i 1920’erne for fremtrædende matematikere, økonomer og filosoffer i det centrale Europa og fortsatte frem til krigens udbrud. Det ugelange ophold er gennemsyret af en god portion uhøjtidelig højskoleånd, hvor familier også kan deltage. Det betyder, ifølge Carsten Friberg, at der over NSU ligger en særlig nordisk tone, som ikke eksisterer i andre internationale samarbejder.

“Jeg kender ikke til andre steder i verden, hvor folk kan mødes på tværs og diskutere forskning, kunst og samfund med hinanden fuldstændigt frit og ud fra egne interesser. Universitetsansatte har varierende grader af forskningsfrihed, og de må tilpasse sig den kultur og det hierarki, de er en del af. På sommeruniversitetet mødes professorer og lektorer fuldstændigt uformelt og på forbilledlig demokratisk vis med studerende og udefrakommende. Det giver folk nogle ekstremt værdifulde netværk, og det er en fantastisk grobund for alternativ tænkning”, forklarer han.

Første gang, sommeruniversitet fandt sted, var i Lysebu i Norge i 1950 med deltagelse af blandt andre Niels Bohr. Emnerne for sommeruniversitetets studiekredse har gennem årene været vide, fra atomfysikken og den kunstneriske forskning over den nordiske velfærdsstat til postmodernismen og kønsforskningen, der faktisk blev introduceret her første gang.

Forskere som Drude Dahlerup, Frederik Stjernfelt, Lars-Henrik Schmidt, Hans-Jørgen Schanz og Per Aage Brandt har været forbi og mødt folk som Bertel Haarder og Espen Barth Eide, Norges forhenværende udenrigsminister. NSU var på et tidspunkt tæt på at måtte vinke helt farvel til Finland og har derfor introduceret seminarer på engelsk. Man har involveret Baltikum og i det hele taget udvidet kredsen af inviterede, så den også strækker sig uden for Norden. NSU har etableret et samarbejde med det hviderussiske eksiluniversitet i Vilnius i Litauen og driver desuden et højkvalitetsforlag, der alene i de sidste par år kan bryste sig af at have barslet med to internationale bestsellere.

Fra guvernanter til frivillige
Når 100-150 deltagere tilbringer en uge sammen på højskolemaner et sted i Norden, så sker der noget, forklarer Asger Sørensen. Han er lektor på Aarhus Universitet og var af sted som gæsteforelæser første gang i 1999.

“For det første har vi tiden til de dybe samtaler. På de konferencer, hvor vi ellers mødes, får forelæserne 20 minutters taletid, og programmet er stramt. På sommeruniversitetet fortsætter samtalen, fordi man går op og ned ad hinanden 24/7. Familierne knytter også bånd til hinanden, fordi der bliver arrangeret ting for dem, mens vi andre deltager i seminarer fra kl. 9 til 18. I starten af 50’erne havde alle professorer deres egne guvernanter med, og de tog sig af børnene. I dag har vi aktivister med, der tager sig af de yngste til gengæld for et billigere ophold”, fortæller Asger Sørensen.

I det hele taget stables sommeruniversitetet på benene med frivillige kræfters indsats. Derfor er det samlede budget på kun en million kroner.

“Det ville være en tåbelig bureaukratisk foranstaltning at bremse sommeruniversitetet. Det er en lille spiller, men en stor taber, fordi Norden får så meget dygtigt forskningssamarbejde for ekstremt få midler”, understreger Asger Sørensen.

Og Carsten Friberg supplerer:

“Sommeruniversitetet er et fint vindue til demonstration af det særlige skandinaviske oplysningsideal helt renset for deltagernes egne karrieredagsordener. Vi har ingen ansatte, køber lidt sekretær- og administrationsbistand, men klarer alt andet selv. Derfor er det dybt begrædeligt, hvis institutionen ender med at blive placeret i NordForsk, hvor forskningslogikken er en helt anden”.

Evaluering til august
Det er, som nævnt, store besparelser i Nordisk Ministerråd i 2014-16, der ligger til grund for rådets overvejelser om at lægge Nordisk Sommeruniversitet ind under NordForsk. Lige nu gennemfører rådet en evaluering af aktiviteterne under NSU, hvis resultat skal ligge klar til august.

Daniel Holmberg, der er seniorrådgiver for uddannelse og forskning i Ministerrådets sekretariat, synes, at folkene bag sommeruniversitetet har været vel kritiske i deres udmelding vedrørende evalueringen og planerne for NSU’s placering i fremtiden.

“NSU er ikke blevet evalueret i mange år, så det er på høje tid. Vi ved ikke, hvad status bliver, men vores udgangspunkt er at kvalitetsbedømme og videreudvikle alle vores forskningsaktiviteter inklusive sommeruniversitetet”, forklarer Daniel Holmberg.

“Rammebetingelserne for Nordisk Ministerråds finansiering af NSU indebærer, at finansieringshorisonten kun er et år frem, og derfor har vi foreslået NSU at undersøge andre muligheder for at finde midler. I vores budgetbarberingsøvelse har embedsmandskomitéen for forskning og uddannelse (EK-U) prioriteret, at besparelserne hverken sker på NordForsk eller på Nordplus, som er et mobilitetsprogram for forskere, så derfor kigger vi andre steder hen”, siger Daniel Holmberg.

}