Dansk Magisterforening

Den globale verden trænger sig på

Vivian A. Voldgaard og Lone Theils
Del artikel:

Globalisering har også ramt det akademiske arbejdsmarked. Der bliver i stigende grad udvekslet job og opgaver på tværs af landegrænser. Udviklingen vil kun blive forstærket i årene fremover, vurderer forskerholdet bag rapporten Globalisering af magisterarbejdet.

Det lyder jo fantastisk at have hele verden som sin potentielle arbejdsplads. Tænk at rejse derhen, hvor det fedeste job er. Eller tjekke ind i en first-mover-virksomhed, selv om den ligger på den anden side af jordkloden.

For nogle lyder det næsten for godt til at være sandt. For andre er det et skræmmescenarie, som kan forstyrre nattesøvnen og give svedeture i dagtimerne. Men ikke desto mindre er det et realistisk billede af det magisterarbejdsmarked, der venter forude: Globaliseringen er over os. Og den indebærer både store muligheder og store udfordringer. Det fastslår Nana Wes­ley Hansen, adjunkt på Sociologisk Institut, FAOS, ved Københavns Universitet og medforfatter på rapporten Globalisering af magisterarbejdet, som er udarbejdet for Dansk Magisterforening.

“Vi kan se i tallene, at der er en stigende global tendens på magisterarbejdsmarkedet. Der kommer flere udlændinge til Danmark, der er job, der outsources og sendes offshore, og der er flere, der rejser ud”, fastslår hun.

Ifølge forskeren er der ikke tale om, at udenlandske magistre kommer væltende ind over landegrænsen for at tage jobbene fra højtuddannede danskere. Af den samlede danske arbejdsstyrke udgør udenlandsk arbejdskraft under otte procent, og det er kun en lille del, der er ansat i job, der kræver højtkvalificeret arbejdskraft, fastslår hun.

Til gengæld viser undersøgelser, at 532 virksomheder sendte i alt 4.636 stillinger, der kræver højtkvalificeret arbejdskraf offshore i perioden fra 2009 til 2011, og det svarer til, at hver fjerde job sendt offshore kræver højtkvalificeret arbejdskraft.

“Når vi analyserer de opgaver, der bliver sendt ud af landet, er det på magisterområdet i høj grad inden for industrien samt it- og telesektoren, at jobbene flyttes ud. Man flytter både kerne- og hjælpefunktioner ud, og blandt hjælpefunktionerne er der især en stigning i udflytningen af administrative funktioner og man­agementfunktioner. I den kvalitative del af analysen, der for den private sektor alene ser på it- og teleområdet samt medicinal- og biotekområdet, kan man finde eksempler på outsourcing af alle disse typer af opgaver”, siger hun.

Job bliver omplaceret
Tendensen med at lægge driftsopgaver uden for Danmark berører både standardopgaver og udviklingsopgaver. Nana Wesley Hansen ser ingen tegn på, at det bliver anderledes fremover. Virksomhederne er meget opmærksomme på, hvornår knap så højtkvalificerede medarbejdere i udlandet kan tage sig af opgaverne, og når det handler om drift, er det for virksomheder sund fornuft at gå efter den mest konkurrencedygtige løsning – selv om det koster arbejdspladser i Danmark, lyder filosofien fra blandt andre DI.

Analysen i rapporten viser dog, at der kan være mange forskellige årsager til, at jobbene flyttes ud af Danmark. Særligt på it-området er der fokus på omkostningsbesparelser, mens udflytning af forsknings- og udviklingsopgaver i både it-, medicinal- og biotekbranchen også tit hænger sammen med, hvor ekspertisen er til rådighed, og hvor virksomhederne derfor lægger deres produktion. Omkostningsbesparelser kan i sådanne tilfælde bare være en ekstra bonus.

Læs hele temaet om det globaliserede magisterarbejdsmarked i sektorbladet DM Privat.

}