Dansk Magisterforening

Udlændingestyrelsen: Intet arbejde uden tilladelse

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

EU-borgere, der vil arbejde i fx den grønlandske turistindustri, kan ikke springe på pludseligt opståede jobåbninger.

Folk mødes og spontane jobmuligheder opstår. Men ikke når det gælder det grønlandske arbejdsmarked.

Reglerne giver ikke mulighed for, at man kan springe på en pludselig opstået jobåbning, hvis man er EU-borger. Heller ikke i turistsæsonen, der kun strækker sig over ganske få måneder i Grønland.

Og det er der ikke noget som helst odiøst eller bureaukratisk i, pointerer fungerende kontorchef i Udlændingestyrelsen, Lone Zeuner.

“Hvis en udlænding kommer til Grønland og i den situation begynder at arbejde uden en tilladelse, siger det sig selv, at det er ulovligt”, understreger Lone Zeuner.

I Danmark er servicemålet 30 dage på arbejdstilladelser, og når den er længere i sager om arbejdstilladelse i Grønland, skyldes det blandt andet, at myndighederne i de to lande skal brevveksle dokumenter. Sagen starter hos arbejdsgiveren i Grønland, herefter modtager Udlændingestyrelsen ansøgningen, og siden er det selvstyret i Grønland, som skal tage endelig stilling til, om ansøgningen hos Udlændingestyrelsen kan imødekommes.

Ingen job med dages varsel
Udlændingestyrelsen har fået Tilo Krauses tilladelse til at kommentere på det sagsforløb, han har været igennem.

“Jeg mener jo, at systemet burde være meget mere fleksibelt for at matche de behov, som arbejdsgiverne har i Grønland. Jeg er næppe heller den første, der oplever, at en mulighed opstår, og man bliver bedt om at springe til med få dages varsel”, siger Tilo Krause.

Lone Zeuner vil godt understrege, at det i den tyske historikers tilfælde ikke er kommet til en retssag på grund af en sagsbehandlingstid, der er trukket urimeligt ud, hverken i Grønland eller i hendes egen styrelse.

“I to af fem tilfælde har han ansøgt få dage før, at arbejdet skulle starte, mens der i tre tilfælde blev ansøgt efter arbejdets påbegyndelse eller efter arbejdskontraktens udløb”, siger den fungerende kontorchef. Arbejdstagere og arbejdsgivere i den grønlandske turistindustri må derfor også i fremtiden belave sig på at ansøge i god tid om arbejdstilladelse for at overholde reglerne. Det kan ikke komme bag på hverken Tilo Krause selv eller arbejdsgivere i den grønlandske turistindustri, at sæsonen er kort, og man derfor skal være ude i god tid for at overholde regler”, pointerer Lone Zeuner.

}