Dansk Magisterforening

DM vinder faglig voldgift

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Frederiksberg Forsyning A/S brød overenskomsten, da virksomheden af egen drift ændrede på beregningen af medarbejdernes løn og pensionsbidrag. Det har DM nu voldgiftsrettens ord for.

Siden 2012 har Frederiksberg Forsyning trukket medarbejdernes andel af pensionsbidraget fra deres nettoløn, selv om bidraget allerede var trukket fra nettolønnen, inden pensionsbidraget blev beregnet. På den måde fik syv nyansatte medarbejdere mindre i løn end aftalt i overenskomsten og mindre end deres kolleger.

Bag arbejdsgivers selvopfundne beregningsmåde ligger en forhistorie om overgang fra kommunalt forsyningsselskab til aktieselskab, tilpassede overenskomster og en fortsættelse af løn- og pensionsbestemmelsen fra det kommunale system.

Alt dette ændrer dog ikke ved, at en arbejdsgiver ikke på egen hånd kan ændre i fortolkningen af en overenskomst. Den slags skal forhandles med overenskomstens parter, i dette tilfælde med DM, IDA og Djøf. De tre organisationer har gentagne gange forsøgt at få Frederiksberg Forsyning A/S til at overholde de oprindelige aftaler om løn og pension, men uden held.

Til sidst var der kun voldgiftsrettens vej, hvis de nye medarbejdere skulle have deres retmæssige løn.

Frederiksberg Forsyning er nu pålagt at efterbetale den manglende løn, som udgør næsten seks procent, samt manglende ferieydelse. Samtidig er Frederiksberg Forsyning pålagt en bod på 20.000 kroner til organisationerne, da opmanden vurderede, at arbejdsgiver var eller burde være klar over, “at det var overenskomststridigt, eller i hvert fald at det var så uagtsomhed, at et bodsansvar er en rimelig reaktion”.

Sagen var anlagt af DM, IDA og Djøf, der vil bruge det meste af boden til at betale sagens omkostninger. De sidste 5.000 kroner giver de tre organisationer til Akademikerklubben i Frederiksberg Forsyning. Klubben kan bruge pengene til et fagligt og socialt arrangement.

}