Dansk Magisterforening

Kender du nogen, der styrer gennem tillid?

Mogens Tanggaard
Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR

Ovenstående spørgsmål blev stillet mig af en pressemedarbejder fra en organisation, hvis navn er redaktionen bekendt, som vi plejer at skrive, når der er grund til at skjule identiteten. Formålet var at få nogle cases, der – frit fortolket – kunne demonstrere tillidsfuldhedens undergørende virkning på en arbejdsplads til gavn ikke mindst for de ansatte.

Øh … jeg kunne ikke lige komme på nogen. Styrer gennem tillid!? Altså i modsætning til mistillid, eller hvad? spurgte jeg. Hvor tillid til medarbejdere er det styrende princip for ledelse? Ja, noget i den retning … hvor målstyring, kontrol, evaluering og dokumentation af de ansattes indsats ikke stjæler det meste af dagen, lød svaret så nogenlunde. Altså i modsætning til New Public Management, tænkte jeg straks. Jeg kunne ikke lige komme på nogen. Tænkte lidt på min egen arbejdsplads, men kunne vi være case?

Spørgsmålet må udspringe af en virkelighed, hvor spørgsmålet, om man kender et menneske, også giver mening. Apropos menneske: For nogle år siden indførte Danmarks Radio en ny type chefer – menneskechefer, blev de kaldt. Intet mindre. De skulle i deres ledelse fokusere på den del af produktionsapparatet, der ikke var maskiner, tal, excelark, målopfyldelse og mere af samme skuffe. De skulle tage sig af de levende væsener på arbejdspladsen. Om det blev for besværligt, eller om det absurde i betegnelsen blot gik op for de ikkemenneskelige chefer, står hen i det uvisse. I dag er der bare chefer tilbage.

Vores indenrigsminister Margrethe Vestager slog på tromme for tillidsfuld ledelse i det offentlige for nogle år siden. Det var før, hun blev minister. Nu er hun minister og kan gøre noget ved det.

Og hermed er jeg ved pointen: På redaktionen satte vi os for at eftersøge en eventuel tillidsreform. Var den stadig på dagsordenen og aktuel? Var der et opbrud fra New Public Management, der i mange år har fejet hærgende hen over danske arbejdspladser som et ottende onde?Resultatet af vores jagt på et svar kan du læse i artiklen “5 kapitler om tillidsreformen, der blev væk” på siderne 38-43.

}