Dansk Magisterforening

Offentligt ansattes løn stagnerer

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Efter sidste års fremgang går det igen tilbage med lønudviklingen blandt DM’s offentligt ansatte medlemmer. DM’s næstformand forventer pæne lønstigninger ved de forestående overenskomstforhandlinger.

Med beskedne lønstigninger på mellem 1,4 og 2,0 pct. afslører DM’s nye lønstatistik for offentligt ansatte magistre, at arbejdsgiverne har været tilbageholdende med at lukke op for lønposen det seneste år.

Dermed kan DM’s medlemmer i regioner, kommuner og staten konstatere, at deres lønfremgang er bremset op efter en række år med pæne stigninger.

Og det er ikke tilfredsstillende, særligt ikke hvis man sammenholder det offentlige område med lønudviklingen på det private arbejdsmarked de seneste to år, mener DM’s næstformand, Peter Grods Hansen, der også er formand for de offentligt ansatte DM-medlemmer.

“Lønstigningerne er igen i år markant lavere i det offentlige end på det private område. Det er skuffende, men omvendt giver det os et godt afsæt til overenskomstforhandlingerne, der starter i disse dage. Vi skal ganske enkelt have løftet de generelle lønstigninger, så de svarer mere til udviklingen på privatområdet”, siger Peter Grods Hansen.
For regionernes vedkommende er der med en marginal stigning på blot 1,4 pct. et særligt iøjnefaldende lønefterslæb, mener han.

“Vi ved desværre, at nogle regioner er endog meget tilbageholdende, hvilket også for nylig er blevet adresseret på et møde mellem flere af de akademiske fagforeninger og Danske Regioner. Den nye lønstatistik bekræfter, at der er noget om snakken, så det vil helt sikkert blive drøftet igen under de kommende forhandlinger”, siger Peter Grods Hansen.

Ny løn skal fungere bedre

DM’s næstformand peger dog også på udfordringer i kommunerne. For en måned siden kunne Magisterbladet således afsløre, at halvdelen af alle kommuner ikke har afsat midler til lokal løndannelse siden 2012.

“Der er et dobbelt problem. På den ene side kan vi konstatere, at der samlet set er tale om meget små lønstigninger, og samtidig ved vi, at mange kommuner læner sig tilbage, når det handler om at sørge for, at der lokalt er et økonomisk råderum til at sikre lønstigninger. Det bekymrer mig, især fordi vi fra centralt hold i Kommunernes Landsforening får at vide, at der ikke er noget problem. Så der er to ting, vi skal tage op: Den ene er at sikre generelle lønforbedringer, den anden er, at vi skal få kommunerne – og også regionerne – til at leve op til deres forpligtelse til faktisk at sørge for, at der er midler til lokal løndannelse”, siger Peter Grods Hansen.

Selvom det i kroner og øre ikke har været en fest at være ansat i det offentlige det seneste år, kan DM’s medlemmer trods alt notere, at der er kommet flere penge på kontoen til forbrug. Det skyldes, at forbrugerprisudviklingen mellem 2013 og 2014 har ligget på marginale 0,5 pct.
}