Dansk Magisterforening

Ledigheden er fortsat høj

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Flere nyuddannede akademikere og en senere tilbagetrækningsalder gør det vanskeligt for dimittender at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

I foråret gryede optimismen på jobmarkedet, og der blev meldt om fremgang flere steder.

Ikke mindst i fremstillingsindustrien, der især har fået brug for flere håndværkere og ingeniører. For magistrene og Djøf’erne, hvor fremgangen i beskæftigelsen traditionelt kommer med lidt forsinkelse i forhold til ingeniørerne, har det indtil videre været svært at få øje på lyspunkter efter sommerferien. Det forklarer Jens Mølbach, som er sekretariatschef hos Akademikerne (AC):

“Konflikten i Ukraine og Ruslands boykot af varer fra EU har medvirket til at bremse den ellers positive udvikling i dansk økonomi. Det samme har Tysklands vækst, som p.t. er på pause, og den kendsgerning, at de store økonomier i Asien heller ikke buldrer af sted med samme styrke som tidligere. Det er de vigtigste årsager til, at det gryende opsving ikke for alvor slår igennem med stigende beskæftigelse og fald i ledigheden”, forklarer Jens Mølbach.

Det er hos dimittenderne, at ledigheden rammer særligt hårdt. For magistrene betyder det, at 35,8 procent af de færdige kandidater ikke har fundet arbejde det første år.

“Generelt stiger beskæftigelsen for akademikerne. Men den akademiske arbejdsstyrke er også blevet større end forventet, blandt andet fordi tilgangen af nyuddannede akademikere er stigende, samtidig med at akademikerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet. Det gør det vanskeligere for unge uden så meget erhvervserfaring at finde fodfæste på arbejdsmarkedet”, forklarer AC’s Jens Mølbach.

}