Dansk Magisterforening

DM-støtte til fag­foreninger i Palæstina og Ghana

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

DM’s hovedbestyrelse har for første gang i historien bevilget økonomisk støtte til internationalt arbejde

Det handler ikke kun om uselvisk solidaritet med fagfæller i andre lande. Det er mindst lige så meget i danske underviseres egen interesse, at organisationer i resten af verden bliver i stand til at forhandle ordentlige løn- og ansættelsesvilkår hjem for akademikere på universiteterne og andre videregående uddannelsesinstitutioner.

Med den begrundelse er et konsortium under Educa­tion International (EI) – den internationale sammenslutning af lærere – gået ind i arbejdet med at støtte opbygningen af spirende faglige organisationer inden for videregående uddannelse og forskning i henholdsvis Palæstina og Ghana. Og for første gang i historien er det også med DM-kroner i ryggen.

Umiddelbart inden jul vedtog DM’s hovedbestyrelse at yde økonomisk bistand til arbejdet – i alt 75.000 kroner.

Pengene går til de to organisationer, palæstinensiske PFUUPE, Palestinian Federation of Unions of University Professors and Employees, og ghanesiske NAGRAT, National Association of Graduate Teachers.

DM’s faste repræsentant i EI, forhandlingskonsulent Jens Vraa-Jensen, forklarer, at der er hårdt brug for støtten begge steder.

“I Palæstina har man kun lige taget det første skridt og lejet et lokale, der skal huse administrationen. Her har universitetslærerne i første omgang brug for penge til at betale for både fax, elektricitet og husleje. I Ghana er fagforeningen allerede så etableret, at det er faglige input, der står øverst på ønskesedlen. Fx kurser i kollektiv lønforhandling og i, hvordan vi arbejder med at forhandle ordentlige løn- og ansættelsesvilkår andre steder”, forklarer Jens Vraa-Jensen.

Canada har allerede været involveret i et samarbejde med Ghana i tre år. For et år siden blev kontakten til kollegerne i Palæstina etableret via en international konference. Jens Vraa-Jensen tror, at det internationale solidaritetsarbejde vil blive yderligere udbygget i de kommende år.

“Et samarbejde med Zimbabwe er under opsejling, og der er ingen tvivl om, at behovet for både organisations- og kompetenceudvikling er kæmpe stort i mange lande”, siger DM’s EI-repræsentant. 
“Derfor er det glædeligt, at Hovedbestyrelsen ikke kun i ord, men også med økonomisk støtte anerkender det arbejde, som canadierne startede for tre år siden”.
}