Dansk Magisterforening

Alt under ét akademikertag

Maja Skov Vang
Del artikel:

DM udvider sit domicil med 5.000 kvadratmeter og har netop budt Magistrenes A-kasse velkommen i akademikerhuset på Frederiksberg. I løbet af det næste år følger seks akademiske forbund efter. For medlemmerne vil det betyde et kvalitetsløft, lover DM’s formand.

Udsigten til en voldsom huslejestigning tilbage i 2010 er indirekte årsagen til, at drømmen om et stort akademikerhus i dag er gået i opfyldelse. DM’s direktør Christian Strøm mente nemlig, at opkrævningen var så urimelig, at det bedre kunne betale sig at købe lokalerne i Nimbusparken på Frederiksberg. 

“Vi var egentlig kun interesserede i at købe vores eget lejemål. Men DM har længe haft drømmen om et stort akademikerhus, hvor flere AC-forbund kunne være under samme tag, og pludselig i løbet af forhandlingerne med vores udlejer var muligheden for at realisere den fysiske del af visionen til stede”, forklarer Christian Strøm, der med DM’s hovedbestyrelse i ryggen slog til og erhvervede hele ejendommen, hvor DM’s lejemål lå. 

Købet betød, at DM næsten fordoblede sit areal til 10.500 kvadratmeter. Det varede ikke længe, før seks AC-forbund og en a-kasse var klar til at fylde kvadratmeterne op, så Christian Strøm måtte hurtigt få gang i en ombygning, der kunne gøre Nilfisks gamle fabrikslokaler klar til de nye indflyttere. Håndværkere har derfor det sidste halve år knoklet med at rive vægge ned, lægge trægulve og sætte glasvægge op. Og selvom ombygningen er en stor investering i sig selv, er det alligevel en god forretning for DM. 

“Vi kommer til at spare os selv for en hel del husleje. Udlejningen til de nye lejere hviler i sig selv, og så sparer vi på en del driftsomkostninger ved at være fælles med de andre organisationer om at dele udgifterne. Det drejer sig om bl.a. udgifter til it- og kantinedrift”, fortæller Christian Strøm. 

Besparelserne og de nye indflyttere betyder, at medlemmerne kommer til at mærke et kvalitetsløft, garanterer DM’s formand Ingrid Stage: 

“Huset kommer til at rumme en kæmpe stor akademisk faglighed. Det er eksempelvis en fordel at have a-kasse og forbund under samme tag. Det betyder, at vi kan samarbejde om de ledige. Derudover vil der være flere kurser og fyraftensmøde”, fortæller Ingrid Stage begejstret. 

Hun forklarer også, at der som noget helt nyt vil være et kontorfællesskab, som kan lejes af de medlemmer, der er selvstændige og freelancere. 

“Det vil uden tvivl styrke den akademiske identitet at blive en del af et større akademikerhus. Vores medlemmer arbejder på mange forskellige områder, og mange sidder i stillinger, hvor de er den eneste akademiker. Det kan blive ensomt. Her i huset vil de få et sted, hvor de kan føle sig hjemme og udvikle sig med andre medlemmer. Kreativiteten bliver uden tvivl styrket af, at vi er flere forbund under samme tag”, siger Ingrid Stage. 

MA (Magistrenes A-kasse), som flyttede ind 1. juni, er med sine 90 ansatte den lejer, der kommer til at fylde mest i de nye lokaler. Formanden for MA Frederik Dehlholm ser også flere store fordele ved at flytte ind til DM:

“Vi kommer til at udbygge samarbejdet med DM. Vi vil blandt andet arbejde sammen om forskellige arrangementer for de arbejdsløse og om at øge organisationsprocenten blandt de studerende. Vi har allerede fået et godt samarbejde med vores karriererådgivning, som får et kvalitetsløft. Vi har mange medlemmer, der efterspørger en indsats rettet mod en given uddannelsesretning. Det kan vi i højere grad forsøge at efterleve nu, hvor vi kan samle flere ressourcer”, forklarer MA-formanden. 

Trods alle de åbnelyse fordele er Frederik Dehlholm dog også opmærksom på den risiko, der er forbundet med, at MA og DM kommer under samme tag: 

“Vi har for nylig gennemgået vores snitflader, således at vi hver især ikke har ydelser, der direkte lapper over hinanden. Det giver ingen mening i forhold til medlemmerne. Det er vigtigt, at de stadig kan se fordelen i at være medlem af både en a-kasse og en fagforening, for vi har forskellige ekspertiser”, siger Frederik Dehlholm. 

Til trods for at samarbejdet mellem de forskellige forbund bliver styrket, er der ikke planer om at fusionere: 

“Vi bliver ikke et stort forbund. Hensigten er, at når vi arbejder tættere sammen, så får medlemmerne mere ud af kontingentet. Der vil opstå uformelle snakke i kantinen, og når sekretariaterne arbejder under samme tag. Jeg er sikker på, at det vil skabe en kreativitet og en synergi, som vi ellers ikke ville få, og det vil uden tvivl udvikle os”, forudsiger DM-formanden.

}