Dansk Magisterforening

“Akademikere føler sig for kloge til job”

Mogens Tanggaard
Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR

Denne overskrift stod at læse i Metroxpress for nogle uger siden. En overskrift, der holder liv i fordommene om, at akademikere er nogle overlegne, højpandede væsener, der med udsyn fra elfenbenstårnet føler sig for kostbare til at tage et arbejde, de ikke lige selv finder meningsfuldt nok.

På redaktionen satte vi os for at afprøve sandhedsværdien af påstanden. Hvor mange akademikere drejede det sig om? Hvilket eller hvilke job følte hvor mange sig for kloge til?

Resultatet af vores research kan du læse på side 22. Men hvordan opstår sådan en historie? Svaret er egentlig enkelt: rigtig dårlig journalistik i kombination med dårlig faglig moral. Men det værste er, at mange (fejlagtige) historier forplanter sig ukritisk videre til andre medier, især mange netmedier, hvor det skal gå hurtigt – eller rettere: Hvor man bilder sig selv ind, at det skal gå hurtigt – og hvor kvantitet desværre ofte sejrer over kvalitet.

Det burde der nu være blevet sat en stopper for med de nye vejledende regler for god presseskik. I de gamle regler stod følgende: “Det er massemediernes opgave at bringe korrekt og hurtig information. Så langt det er muligt, bør det kontrolleres, om de oplysninger, der gives, er korrekte”.

Denne formulering tillod faktisk medier at gengive andre mediers informationer uden at tjekke korrektheden af oplysningerne, da man måtte formode, at det oprindelige medie havde gjort sit hjemmearbejde. Men den går ikke længere. Vel i erkendelse af, at medierne blev fyldt med for meget dårlig journalistik. Så den anden sætning i ovenstående citat lyder nu: “Så langt det er muligt, bør det kontrolleres, om de oplysninger, der gives eller gengives, er korrekte”. Der er altså ingen vej udenom. Alle oplysninger skal tjekkes. Det var det, vi gjorde med Metroxpress’ historie. Resultatet var beskæmmende. For Metroxpress.

God sommer! Vi er tilbage til august igen med et nyt nummer af Magisterbladet.

}