Dansk Magisterforening

Efterlyses: Sparring på studiet

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Akademikere på spring fra studiet til arbejdsmarkedet har i høj grad brug for sparring fra professionelle med indblik i jobmarkedet. Det mener den nyuddannede geolog Mouritz Nolsøe Svenson, som er jobsøgende.

Akademikere mangler indblik i arbejdsmarkedet og mulighederne for at finde job. Bedre rådgivning ville kunne hjælpe de studerende til at finde utraditionelle jobåbninger, når specialet er afleveret. Det mener Mouritz Nolsøe Svenson, som blev færdig som geolog i efteråret og nu søger arbejde som tusindvis af andre dimittender. Indtil videre har han sendt mere end 20 jobansøgninger vedrørende stillinger i lande som Canada, Chile, Tyrkiet og Australien. At det ikke er lykkedes at finde et arbejde gennem den traditionelle form for jobansøgning, er nu mundet ud i en konklusion: Han efterlyser sparring med professionelle folk.

“I forbindelse med min uddannelse har jeg savnet sparring fra folk, der kan matche de studerendes interesser og kompetencer med industrien. Hvis man eksempelvis er god til en analysemetode, så ville de specifikt kunne fortælle dig, hvor og i hvilke sammenhænge du kan bruge den metode”, siger Mouritz Nolsøe Svenson og understreger, at han har brugt lang tid på research for at finde ud af, hvor han kan bruge sine kompetencer.

Mangler overblik
Han kalder ellers sit uddannelsesvalg “velovervejet”. Specialet blev belønnet med topkarakteren 12, og studiet gennemført på normeret tid. Efter at Mouritz Nolsøe Svenson afleverede sit speciale i oktober 2012, fik han en projektansættelse på forskningscentret Risø, hvor han skulle udarbejde en forskningsartikel. Nu er både artiklen og ansættelsen færdig. 

“Efter de to og en halv måneds ansættelse står jeg samme sted som før ansættelsen. Naturligvis med lidt mere erfaring på cv’et. Jeg mangler et overblik over et komplekst arbejdsmarked. Det kræver virkelig tid at få indsigt i, hvilke jobmuligheder der findes ud over de helt traditionelle”, siger han.

Sparringen om fremtidige jobmuligheder på universiteterne burde ifølge Mouritz Nolsøe Svenson starte dag ét. Det ville skabe motivation og et konkret endemål med uddannelsen. Han mener desuden, at der med både bachelorprojektet og specialet burde være mulighed for tæt forbindelse til erhvervslivet. 

Den 1. juli igangsætter Københavns Kommune et nyt initiativ med en række jobkonsulenter, som på universiteterne skal rådgive kommende kandidater i hovedstaden om jobmuligheder.

“Det er super relevant at kunne få sparring fra professionelle folk med en forståelse af arbejdsmarkedet i slutningen af uddannelsen. Med den rette kommunikation kan de matche de studerendes kompetencer og interesser med industrielle sektorer, processer og udviklingsområder”, siger Mouritz Nolsøe Svenson og pointerer, at den type sparring slet ikke kan erstattes af hverken studiejob eller egen jobsøgning. 

“Der sidder folk med viden og erfaring derude, som kan opdatere dig med jobmulighederne. Den hjælp er ikke systematiseret i dag. Men at få adgang til den viden vil virkelig være brugbart”.

}