Dansk Magisterforening

Selv et imponerende cv kan ikke stå alene

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Uden netværk, intet job. Sådan er virkeligheden for udenlandske akademikere, der søger job i Danmark. Også selv om deres cv er nok så imponerende. For den polske biofysiker Agnieszka Hac-Heimburg fik mere end et års jobjagt først en lykkelig udgang, da hun blev matchet med en kompetent mentor fra KVINFO – og fik set tv-serien Matador.

Selv nok så ressourcestærke og kvalificerede akademikere har brug for råd og vejledning, når de kommer til Danmark fra udlandet for at søge job. 

De kulturelle koder kan ikke knækkes uden assistance, heller ikke selv om man igennem flere år har bevæget sig hjemmevant i et internationalt universitetsmiljø. Der er forskel på, hvad arbejdsgivere lægger vægt på i fx Tyskland og Danmark. Der er også forskel på, hvordan virksomheder i forskellige lande afvikler jobinterviews, og hvordan de forventer, at jobsøgende optræder, ligesom man kan forvente at få sine private forhold endevendt og vurderet forskelligt fra land til land. 

Får man igen og igen høflige afslag fra de arbejdsgivere, man er i kontakt med, begynder selvsikkerheden at smuldre – til trods for at man har en ph.d. i biofysik, otte års erfaring som leder af videnskabelige projekter, som koordinator og fundraiser på EU-niveau, og selv om man kan flere sprog flydende og på alle parametre kan dokumentere et ubestrideligt højt fagligt niveau.
38-årige Agnieszka Hac-Heimburg fra Krakow i Polen er langtfra den første udlænding i Danmark med så imponerende et cv, der har gjort den erfaring. 

Da brasilianeren Desiree Della Monica Ferreira for otte år siden flyttede til Danmark og tre år senere fik sin kandidatgrad i astrofysik fra Københavns Universitet, var også hun virkelig nervøs for, om det nogensinde skulle lykkes hende at få en fod indenfor på det danske arbejdsmarked, som hun så gerne ville.

“Selv om jeg havde læst i Danmark i nogle år, vidste jeg ikke helt, hvordan jeg skulle gribe jobsøgningen an. Jeg havde kun overfladiske kontakter i miljøet og kendte ikke nogen godt nok til, at de kunne anbefale mig. Det, har jeg siden fundet ud af, er meget afgørende. Jeg havde på det tidspunkt heller ikke nogen indsigt i, hvad en dansk arbejdsgiver lægger vægt på, og hvordan man bygger et cv og et netværk op her i landet”, fortæller Desiree Della Monica Ferreira.

Værktøjer og opbakning
Svarene på de mange spørgsmål fandt den unge astrofysiker hos HR-konsulenten Catharina, der blev Desiree Della Monica Ferreiras mentor og motivator og stadig er hendes gode ven. De blev matchet med hinanden igennem KVINFO’s mentornetværk, og den brasilianske astrofysiker er ikke i tvivl om, at Catharina – og selvfølgelig også hendes vejleder på universitetet – var med til at hjælpe hende så kompetent på vej, at hun i dag kun 32 år gammel kan se tilbage på et flot karriereforløb i den akademiske verden. I 2010 kunne hun smykke sig med en ph.d.-grad i astrofysik fra Københavns Universitet, og i dag er hun midtvejs igennem sin anden postdockontrakt med DTU Space.

“Min mentor gav mig nogle vigtige værktøjer, men ikke mindst den nødvendige opbakning, når jeg havde svært ved at tro på mig selv eller på projektet. Hun gav mig modet til at være mig selv og overbevisningen om, at det er værdifuldt at have en anden erfaring og baggrund i stedet for at gøre alt for bare at tilpasse sig”, forklarer Desiree Della Monica Ferreira.

Et vidunderligt øjeblik
Hun var da heller ikke i tvivl om, at hun selv skulle påtage sig opgaven, da KVINFO kontaktede hende og spurgte, om hun ville være mentor for Agnieszka Hac-Heimburg. De to mødtes første gang i august 2012, og lørdag den 13. april i år, knap et år senere, var Desiree for første gang inviteret til en privat middag hjemme på Agnieszkas bopæl i Holte. De skulle fejre, at biofysikeren fra Krakow netop havde skrevet under på en jobkontrakt med SUND-fakultetet på Københavns Universitet. Med sin baggrund som både forsker og ekspert i atomkraftsikkerhed samt erfaring som administrativ projektkoordinator har hun været et topkvalificeret fund for universitetet til at varetage jobbet som ansvarlig for den biologiske sikkerhed på fakultetets laboratorier. 

Om det var mentor eller mentee, der var mest glad for, at deres fælles forløb havde fået en lykkelig udgang, er svært at sige.
“Det har været en lang proces for mig med perioder, hvor jeg virkelig har været usikker og tvivlende, så det var et helt fantastisk vidunderligt øjeblik, da jeg fik et ja fra min kommende arbejdsgiver”, siger Agnieszka Hac-Heimburg.

“Da jeg første gang så Agnieszkas cv, tænkte jeg: Hold da op, hun er så kvalificeret, at hun må ryge direkte ud i et job. Men som jeg selv har erfaret, er der mange flere faktorer på spil, når man søger arbejde i Danmark. Jeg er meget, meget glad for, at jeg har været til hjælp for min mentee, på samme måde som jeg selv fik hjælp af min mentor, dengang jeg havde brug for det”, siger Desiree Della Monica Ferreira.

Kvinde til kvinde
Mentormøderne mellem de to kvinder har så langtfra været overfladisk chit-chat over en hurtig caffe latte. Samtalerne har været dybt strukturerede, og de to kvinder har sat sig nye mål fra gang til gang, analyseret møder og samtaler, efter at de har fundet sted, samt forberedt dem, der skulle komme.

“Jeg har fået lektier for. Fx skulle jeg forbedre mit cv og gøre det langt mere individualiseret, end tyske arbejdsgivere vil have det. Jeg fik også til opgave at kontakte et antal virksomheder og nye arbejdsgivere fra gang til gang. Desiree gjorde mig blandt andet opmærksom på, hvor vigtigt det i Danmark er, at man ringer til arbejdsgivere, før man sender en ansøgning, at det helst skal ske inden frokost, og at man aldrig må forstyrre dem hjemme i privaten, efter at aftensmaden er kommet på bordet”, lyder det smilende fra Agnieszka Hac-Heimburg.

Til trods for at hendes egen mand har erfaring både som nytilflyttet udlænding og akademiker i Danmark, er kvinde til kvinde-netværket uvurderligt, både når det gælder den professionelle og private sparring, mener hun.

“Min mand blev af Niels Bohr Institutet inviteret til Danmark for at arbejde. Det er en ganske anden situation end min. Jeg kom med alle mine faglige kompetencer og mange års arbejds-erfaring fra både Frankrig, Tyskland og Polen, men skulle alligevel lære, hvordan man gebærder sig i en dansk sammenhæng. Selv om hun er fem år yngre end jeg, har Desiree kunnet give mig mange værdifulde råd med hensyn til mine ansøgninger og interviews, men lige så vigtigt har det været, at jeg havde en ligesindet at tale med, når jeg fx har undret mig over danske forhold eller har haft spørgsmål til landets kulturelle normer. Jeg har også kunnet være helt åben omkring min usikkerhed og den bekymring, jeg har følt i perioder. Hun har også givet mig mange værdifulde kontakter i miljøet”, understreger den polske biofysiker.

De to kompetente kvinder ville formodentlig være tabt for det danske arbejdsmarked, hvis det ikke havde været for KVINFO’s mentornetværk. Sådan lyder i hvert fald deres egen vurdering.

“Selv efter alle disse år kan jeg stadig have spørgsmål til min mentor, som jeg ikke ved, hvor jeg ellers skulle finde svar på. At blive ordentligt integreret i det danske samfund, når man som jeg har en baggrund i storbyen Säo Paulo og den brasilianske kultur, er et livsprojekt”, vurderer Desiree Della Monica Ferreira.

Og Agnieszka Hac-Heimburg supplerer:

“Et af de vigtigste råd, jeg har fået af Desiree, var at sætte mig ned og se tv-serien Matador fra ende til anden. Den gav mig en indsigt i nyere tids dansk historie og en forståelse af den danske kultur, som jeg ellers skulle have læst mange tykke bøger for at få. Den er også nem at følge med i, fordi de taler langsomt og tydeligt. Men selv ikke Matador kan kompensere for de gode samtaler og den varme kontakt, jeg har haft med min mentor. Det vil være meget trist, både for kvinderne og for det danske arbejdsmarked, hvis KVINFO-netværket mister støtte, så en som jeg fx ikke får chancen for selv at give stafetten videre”.

}