Dansk Magisterforening

Det' mit job: Malene Refshauge Beck

Connie Mikkelsen
Del artikel:

Malene Refshauge Beck, 40 år. Kulturarvskoordinator ved Østfyns Museer

Hvorfor besluttede du at springe fra et veldefineret og formentlig ret sikkert job som museumsinspektør i Svendborg til en mere usikker stilling som kulturarvskoordinator ved Østfyns Museer?

Jeg besluttede at søge jobbet, fordi det var et once in a lifetime-tilbud. Sådan en mulighed får du bare ikke igen, tænkte jeg. Desuden kunne jeg se, at jeg ville få mulighed for at udvikle nogle helt nye kompetencer, end jeg hidtil havde haft i spil som museumsinspektør, og det syntes jeg, var en sund udfordring. 

Som kulturarvskoordinator har jeg mange flere bolde i luften, end jeg før har været vant til, og en mere innovativ tilgang til opgaverne, hvor jeg tidligere har lagt mest vægt på klassisk arkæologisk formidling. Selv om jeg også fik lov til at prøve mange ting af i Svendborg, så er det her bare i en større skala. 

Det meget ambitiøse projekt er jo at få Nyborg Slot og by på UNESCO’s verdensarvsliste på linje med Kronborg Slot og Den kinesiske Mur. Vi stiler mod, at Nyborg Slot og by er på tentativlisten over værdige kandidater senest i 2017. Baggrunden er, at Nyborg er et knudepunkt i fortællingen om verdens ældste monarki. Det var på Nyborg Slot, at kongen mødtes med sit parlament, Danehoffet, igennem hele middelalderen, så det er simpelthen her, du finder nøglen til historien om Danmarks Rige. Alligevel er det en del af Danmarkshistorien, der er gået lidt i glemmebogen, og det skal jeg som kulturarvskoordinator være med til at rette op på. Da jeg selv bor i Nyborg, synes jeg også på det personlige plan, at det er interessant at arbejde med byens udvikling på denne måde, men det er kun en ekstra bonus.

Hvad laver en kulturarvskoordinator så i det daglige? 

Det er et rigtig godt spørgsmål, for i virkeligheden er jeg lidt af en blæksprutte eller en katalysator. Jeg laver rigtig mange forskellige ting. Min primære opgave er at skabe nye samarbejdsrelationer, der på én gang gavner historien, byudviklingen og erhvervslivet på egnen, så det er mig, der står for kontakten til den lokale handelsstandsforening og de østfynske fødevareproducenter. 

Når vi for eksempel inviterer til middag fra Kongens Fadebur, som vi gjorde midt i april, så er det fødevareproducenterne fra Østfyn, der leverer mad og drikke, præcis som dengang kongen mødtes med sit hof her i middelalderen. Dengang var Nyborg Len, som det hed, kongeligt fadeburslen, så de østfynske producenter har en snart 800 år gammel tradition for at være leverandører til Danehoffet.

For at få den historie formidlet inviterer vi folk til at komme og “spise og drikke historien”. Vi skaber en autentisk oplevelse, hvor man sidder i samme lokale, som hoffet sad i, spiser mad fra den samme østfynske muld og drikker øl brygget efter en lokal recept. På den måde bliver Kongens Fadebur et brand, som fødevareproducenterne kan bruge til at markedsføre deres produkter med, imens vores interesse er at få historien bredt ud ad nye kanaler.

Til det formål bruger vi også frivillige bevidst og målrettet i hele formidlingsarbejdet omkring Nyborg Slot, fordi vi kan se, at det virker rigtig godt, når lokale engagerer sig og gør historien til deres egen. At koordinere de frivilliges arbejde er derfor også noget, jeg bruger meget tid på.

Kan du bruge din baggrund som arkæolog til noget i den forbindelse?

Ja, arkæologien er den kernekompetence, som danner fundamentet for mit virke. Dels er alt, hvad vi gør, forankret i historien, dels bruger jeg min evne til at trække synteser ud af historien, til at beskrive og systematisere. Og så bruger jeg i høj grad min formidlingsevne. Personligt kan jeg godt lide at snakke med mange forskellige mennesker, og som arkæolog er man desuden trænet i at møde alle yderpunkter af holdninger til historien. Det er en god baggrund at have.

Nu har du været kulturarvskoordinator i knap halvandet år. Det vil sige, at der er cirka lige så længe til, at din kontrakt udløber. Hvilke jobmæssige perspektiver ser du for dig selv derefter?

Jeg håber selvfølgelig, at min kontrakt bliver forlænget, men det er ikke noget, jeg ligger søvnløs over. Jeg tror, at de kompetencer, jeg har fået nu med hensyn til koordinering af frivilligarbejde og netværksopbygning, vil åbne for mange nye jobmuligheder. Jeg kan i hvert fald sagtens se mig selv som koordinator i mange andre sammenhænge, så jeg tror på, at min vifte af jobmuligheder er blevet bredere. De erfaringer, jeg har oparbejdet her, er jo ikke nogen, du kan læse dig til. Det tror jeg helt sikkert er et plus.


I serien DET’ MIT JOB tegner vi et portræt af et DM-­medlem, der har et job – eller måske lige har fået et 

– som han/hun gerne vil fortælle om. Hvad er et godt job? Og hvorfor? Hvilke planer har man med sin karriere? ­Hvilke muligheder er der for faglig og personlig udvikling? Hvad vejer tungest i valg af job og karriere?
Måske kan det inspirere andre til at gå nye veje, hvad angår job og karriere, og til at reflektere over uprøvede muligheder.

Send en mail til magisterbladet@dm.dk med en kort ­omtale af dig selv, din uddannelse og dit job.

}