Dansk Magisterforening

Efter slaget

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Det var et bevidst trick at lade folk frygte, at sjette SU-år skulle forsvinde, erkender Morten Østergaard over for Magisterbladet. Han tror på, at SU-stramninger vil føre til uddannelse til flere.

Der var ikke store svedskjolder under armene, men en smule lettelse kunne man da registrere hos uddannelsesminister Morten Østergaard, da Magisterbladet satte sig ned med ham efter mødet på Aarhus Universitet, hvor han lancerede SU-reformen over for de studerende.

Inden mødet var han blevet mødt med bannere og pibekoncert. Men det kom ikke bag på ministeren.

“Da jeg kom tilbage efter barselsorlov her i starten af februar, blev jeg også mødt af syngende studerende uden for ministeriet, der ville erindre os om, hvad vi i regeringen tidligere har sagt om SU. Så jeg ville da blive skuffet, hvis der ikke her på mit eget universitet var den kampgejst, jeg kan huske, der var, da jeg gik her”.

Tror du selv, at du havde stået derude?
“Det tror jeg ikke, at jeg nødvendigvis havde. Men det er da en del af den demokratiske kultur, at man selvfølgelig protesterer, når man synes, at politikerne er på vildspor”.

Reform var ikke tvang
Hvad vil du med denne SU-turné?
“To ting. Jeg vil gerne fortælle, hvad der er baggrunden for ændringerne, så de kan høre det med mine egne ord. Og så vil jeg vise de studerende, at jeg brænder for den her reform. Én spurgte, om det ikke bare er noget, jeg er blevet pålagt at gøre. Det er det ikke. Jeg mener, at det her efterlader et bedre uddannelsessystem”.

Så du er glad for at forringe SU-­vilkårene?
“Som vi også havde en diskussion af i dag: Er det en forringelse, hvis man bliver færdig på normeret tid frem for at blive forsinket? Det tror jeg ikke, der var nogen, der mente”.

Folk, der først hen ad vejen finder ud af, at de vil prøve kræfter med universitetet, får dårligere SU-vilkår. Det får vel ikke flere til at tage en videregående uddannelse?
“Jo, det tror jeg faktisk. Det er kun 13 procent af de universitetsstuderende, der har mere end to års pause efter ungdomsuddannelsen. Og jeg tror, at den andel vil reagere ved fremover at nøjes med to sabbatår”.

Overraskede positivt
Mange regnede med, at du ville skære det sjette SU-år væk, men det skete ikke. Hvornår blev det besluttet?
“Det har ligget fast gennem længere tid. Men jeg har ikke følt, at jeg kunne fortælle, hvad vi ville gøre, før vi var helt henne ved målstregen. Omvendt havde jeg ikke noget imod, at nogle har tænkt: Gad vide om de gør det? For de blev jo så positivt overraskede i dag”.

Var det med til at tage brodden af den hårdeste kritik?
“Det tror jeg afgjort”.

Var det helt uden nerver, at du kom ind på dit gamle uddannelsessted i dag?
“Ja. Vi havde forberedt os grundigt, og jeg har ingen forventninger om, at det her skal gøre mig til jordens mest populære mand. Til gengæld er jeg helt overbevist om, at det er det rigtige at gøre i forhold til ambitionen om at få den bedst uddannede generation nogen sinde”.

}