Dansk Magisterforening

Nye veje til job

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Landekoden til Norge er 0047, og torsdag den 24. januar var der 13.000 opslåede stillinger alene hos NAV, den statslige norske arbejdsformidling. DM trak fulde huse til et møde om jobsøgning i Norden, det første i en lang række arrangementer for dimittender og ledige DM-medlemmer.

Hvordan ser jobmulighederne ud i den norske turistindustri, i fylkerne (kommunerne) og på universiteterne? Hvad med bolig, løn, daginstitutioner? Og kan man overhovedet forstå, hvad nordmænd siger?

Interessen var overvældende, da DM inviterede til kursus om jobsøgning i Norden, og sjældent for foreningens arrangementer var et flertal af de fremmødte yngre og mænd. Fælles for alle deltagerne var nysgerrigheden efter at kigge ud over landegrænserne i jagten på job.

Og Norge er mulighedernes land, ikke mindst for danskere med en akademisk uddannelse. For den økonomiske krise, som hærger resten af Europa, er indtil videre gået sporløst hen over fjeldene mod nord.

“Olien flyder, og arbejdsløsheden blandt de højtuddannede er i mange fag under en procent. Der er sågar mangel på ingeniører, matematikere, geologer og statistikere, men også humanister er efterspurgte, især i lærerstillinger og på de offentlige arbejdspladser”, lød det indledningsvist fra Niels Borup, DM’s karrierekonsulent.

Umiddelbart inden mødestart havde Niels Borup tjekket hos NAV, den norske arbejds- og velfærdsetat, der alene den dag havde slået 13.000 ledige “ytt-lyssninger” op.

At der er endog rigtig god grund til at kigge mod Norge, hvis man er jobsøgende, blev bekræftet fra flere sider.

Samme lønniveau
Med på Skype fra Norge deltog blandt andre karrierevejleder Hans Jørgen Sommerfelt fra finn.no, en naturvidenskabelig fagforening med 6.000 medlemmer. Danskerne er en efterspurgt arbejdskraft blandt norske arbejdsgivere, understregede han.
“Vi deler på mange punkter et kulturelt fundament i Skandinavien, og sproget er som regel en overkommelig barriere. Vi kender også det høje niveau på de danske uddannelser, så hvis man har mod på det, er der rigtig gode jobmuligheder i Norge”, forklarede Hans Jørgen Sommerfelt.

Og seniorkonsulent Johannes Sørbø fra førnævnte NAV bekræftede også på Skype fra Oslo:

“Naturvidenskabelige kandidater er der mangel på, både i den offentlige sektor, i olieindustrien og i private virksomheder. Humanisterne har primært en jobchance på gymnasierne og i kommunerne”, uddybede Sørbø. 

Også en dansk professor med mangeårig base i Trondhjem havde meget godt at sige om at bo og arbejde i Norge. Arkæologiprofessor Lise Bender Jørgensen har været ansat på Trondheim Universitet siden 1996.

“Danskere bliver taget vel imod og bliver nemt integreret på universiteterne og i det hele taget. Man skal blot være opmærksom på, at alkoholkulturen er noget mere afdæmpet i Norge, og man kan komme galt af sted, hvis man giver den gas, som var man til dansk julefrokost. Man skal også vide, at en cand.mag. i Norge svarer til en dansk bachelor. Og så skal man ikke blive forskrækket, når man forhandler løn. Den ser umiddelbart noget lavere ud end derhjemme, men når skat osv. er trukket, og pensionen lagt til, svarer niveauet nogenlunde til det danske”, forklarede Lise Bender Jørgensen.

DM afholder endnu et arrangement om jobsøgning i Norden. Det sker den 21. maj i DM’s lokaler i Nimbusparken, Frederiksberg. Du kan bl.a. finde jobopslag i Norge på finn.no og nav.no.

}