Dansk Magisterforening

Det' mit job: Lene Bie Dal

Vivian Voldgaard
Del artikel:

Lene Bie Dal, 37 år, Cand.mag. i russisk og medindehaver af sprogfirmaet abcSPROG i Aarhus

Du har købt din arbejdsplads. Hvad fik dig på de tanker?

Min tidligere chef ville gerne planlægge et generationsskifte i god tid, så hun nævnte muligheden allerede for fire-fem år siden. Dengang tænkte jeg, at hun måtte være vanvittig. Men så gik tiden, og jeg blev klar over, at hvis jeg ikke sprang til, ville jeg måske være nødt til at finde et job i en virksomhed, hvor jeg skulle beskæftige mig med alt muligt andet end sprog. Det kunne jeg slet ikke holde ud at tænke på, så sammen med min kollega, Jens Czapkowski, købte jeg så virksomheden.

Hvad er den største udfordring ved at eje et sprogfirma?

Jeg kan godt få lidt koldsved og tænke: “Hjælp, hvad har jeg rodet mig ud i?” Men på den anden side laver jeg mere eller mindre det samme, som jeg gjorde før. Jeg har været her i seks år, og Jens har været her i 12 år, så vi ved godt, hvad det handler om. 

Den største udfordring er at sikre, at vi har Danmarks bedste sprogfolk. Vi har cirka 30 undervisere og lige så mange oversættere tilknyttet abcSPROG, og udfordringen er at fastholde dem, vi har, og få endnu flere af de dygtigste til at arbejde for os. Vi har en uofficiel ambition om, at vi vil være det bedste sted at arbejde for sprogfolk, så vi sætter en masse ting i værk, der skal understøtte den målsætning. Vi har blandt andet lige etableret et intranet for vores undervisere, abcTeachers, så vores tilknyttede medarbejdere føler, at de har kolleger, selv om de sjældent ses. 

Derudover er det en udfordring at få ordentligt styr på vores profiler ude i den digitale verden. Vi er nærmest lige kommet på Facebook, og vi skal være aktive på LinkedIn hele tiden. Det er en udfordring, og det skal have høj prioritet. 


Hvad er hot inden for sprog?

Den konstante bestseller er engelsk til forretningsfolk. På alle niveauer fra usikre fabriksansatte til ledere og sælgere, der er rigtigt gode i forvejen. Men ellers er det varierende, hvad der er populært. I perioder har vi meget spansk, men lige nu er det dansk, tysk og kinesisk, der er stor efterspørgsel på. Under finanskrisen var tysk helt dødt, men nu er det pludselig meget populært igen.

Med min egen profil i russisk er det også et sprog, vi vil satse på fremover. Vi planlægger at tilbyde et kursus i lynrussisk. Det skal løbe over fem gange og klæde folk på, så de kan klare sig med det mest nødvendige. Første gang lærer vi alfabetet, anden gang hvordan man tiltaler hinanden i forskellige situationer og så videre. Det er sjovt, at vi selv kan beslutte at sætte noget nyt i søen. Vi kan bare få idéen og føre den ud i livet. Det er fordelen ved at eje virksomheden selv.

Hvilken karriere drømte du om, da du var studerende?

Jeg har altid været vild med sprog, og jeg er sådan en, der elsker at nørde med grammatik. Samtidig var jeg allerede fascineret af Rusland og russisk, da jeg var helt ung. Da jeg blev 18, fik jeg frigivet en arv, og nogle af pengene brugte jeg på at studere i Rusland i et halvt år. Og da jeg kom hjem, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville fortsætte ad det spor på universitetet. 

Det var nok meget en ungdomsting, men i flere år ville jeg frygteligt gerne have et job i udlandet. Jeg syntes bare, at det måtte være spændende ikke at bo i Danmark, så jeg ville gerne arbejde og bo i Rusland. Inden jeg blev færdig med at læse, havde jeg dog fået familie, og så blev det pludselig mindre interessant at flytte hele pivtøjet til Rusland. Jeg ville dog stadig helst arbejde med russisk, så da jeg studerede, sendte jeg en ansøgning til abcSPROG, og jeg kan huske, at da jeg så skiltet herude foran første gang, tænkte jeg, at her ville jeg bare gerne arbejde. Efter et år som tilknyttet freelancer blev jeg fastansat i 2006, og ja, nu ejer jeg så halvdelen.

Hvordan ser hverdagen i abcSPROG ud om fem år?

Vi skal igennem en seriøs trimning af arbejdsprocesserne og systemerne, så vi er formentlig en noget mere moderne arbejdsplads til den tid. For eksempel skal underviserne til at indrapportere deres timer online i stedet for på papir. Vi skal også have så meget at lave, at vi kan fastansætte nogle af vores folk, og rent fagligt skal vi være de bedste i engelsk, mens russisk og de skandinaviske sprog skal længere op på ranglisten.

I serien DET’ MIT JOB tegner vi et portræt af et DM-­medlem, der har et job – eller måske lige har fået et – som han/hun gerne vil fortælle om. Hvad er et godt job? Og hvorfor? Hvilke planer har man med sin karriere? ­Hvilke muligheder er der for faglig og personlig udvikling? Hvad vejer tungest i valg af job og karriere?

Måske kan det inspirere andre til at gå nye veje, hvad angår job og karriere, og til at reflektere over uprøvede muligheder.

Send en mail til magisterbladet@dm.dk med en kort ­omtale af dig selv, din uddannelse og dit job.

}