Dansk Magisterforening

Dark management

Mogens Tanggaard
Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR

Et af de mest efterspurgte numre af Magisterbladet udkom i 2003. På side 20-22 i nr. 18 kan man læse artiklen “Når chefen er psykopat”. Op mod 10 % af alle chefer har psykopatiske træk, lød vurderingen dengang fra eksperter i Danmark og Sverige. Psykopaterne terroriserer deres ansatte, og får man sådan en som chef, er der kun et at gøre – flygte, lød rådet i 2003.

Diagnosen er i dag den samme. Budskabet til de ansatte også. Men noget er der sket – desværre til det værre for de ansatte med en psykopatisk chef. Giftige ledere, kalder vi dem i artiklen på siderne 12-15.

Chefer med psykopatiske træk bliver i dag hjulpet af, at deres sande adfærd bliver usynlig, fordi viden går tabt i et miljø, der er præget af konstant forandring, siger Sanne Udsen, ph.d. i erhvervsøkonomi og bogaktuel med “Parasitter i habitter”. 

“De medarbejdere, der kan huske en sag eller et forløb, har for længst trillet deres rulleskuffer et andet sted hen”, siger hun i artiklen. Dark managemet har optimale vilkår i flydende strukturer, hvor forandring er hyppig, og hukommelsen kort. Værre endnu er det, at akademikere, der typisk har nøgleposter i en virksomhed eller organisation, er mere udsatte end andre, når djævelen er løs. Derfor gælder det om at spotte uvæsenet så hurtigt som muligt – som regel giver det sig udtryk i et rigtig dårligt psykisk arbejdsmiljø. Da erfaringen viser, at det er uhyre svært at komme af med en uduelig chef, er der faktisk kun én mulighed tilbage, nemlig at søge andre steder hen.

I fodbold skifter man manageren ud og ikke spillerne, hvis holdet klarer sig dårligt. Kunne denne fremgangsmåde overføres til arbejdslivet, hvor det måtte være på sin plads?

Noget helt andet: Vær opmærksom på debatmødet mandag den 7. oktober i DM. Anette Borchorst, ligestillingsforsker på Aalborg Universitet, og Hans Bonde, professor på Københavns Universitet, debatterer ligestilling på baggrund af Bondes bog “Fordi du fortjener det – Fra feminisme til favorisme”.

Læs Bondes kronik på side 44-45. Tilmeld dig via dm.dk under fyraftensmøder.

}