Dansk Magisterforening

Trivsel på arbejdspladsen

Mogens Tanggaard
Del artikel:

REDAKTØRENS KOMMENTAR

Præcis hvor mange timer man i løbet af et arbejdsliv tilbringer på sit arbejde, afhænger selvfølgelig af mange ting: Hvornår begyndte man at arbejde, hvor mange timer om ugen, hvornår gik man på pension osv., osv. Men mange timer drejer det sig om for langt de fleste. Derfor er det vigtigt, at vi trives og har det godt på og med vores arbejde. Og at der holdes øje med niveauet for trivsel, så der kan gøres noget ved eventuel mistrivsel. Det kan man gøre gennem såkaldte trivselsundersøgelser. 

Sådan en har Københavns Kommune gennemført med sine 26.700 ansatte. Til ingen verdens nytte ifølge de eksperter, vi har talt med. “Rapporten er baseret på de værste fejltagelser, man overhovedet kan tænke sig, og resultatet er som følge heraf værdiløst”, siger Tage Søndergaard Kristensen, tidligere professor og en af Danmarks mest kendte eksperter inden for forskning i psykisk arbejdsmiljø. “Rapporten viser, at noget er højt, og noget er lavt, men i forhold til hvad? Det virker fuldstændigt arbitrært, og det er uklart, hvad man skal bruge som basis for at handle”, siger Thomas Lund, arbejdsmiljøforsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

Det er et konsulentfirma, der har lavet undersøgelsen for Københavns Kommune, som synes at have købt katten i sækken. Er det ikke at holde ansatte for nar at bede dem deltage i den slags rituelle afkrydsninger på et spørgeskema, der ikke er mere værd end varm luft? Og hvad har det ikke kostet at få lavet rapporten? Alene den tid, medarbejderne har brugt på at udfylde skemaet, løber samlet op i godt 13.000 mandtimer. Hvortil kommer honoraret til konsulentfirmaet.

I samme boldgade hører historien om de godt 150.000 offentligt ansatte, der de seneste år har fået kortlagt deres psykiske arbejdsmiljø. Systemet hedder Trivselmeter. Ifølge Tage Søndergaard Kristensen er Trivselmeter tæt på at være det ringeste koncept, han nogensinde har set. “Af alle de fejl, det overhovedet er muligt at lave, indeholder Trivselmeter samtlige”, siger han. Personalestyrelsen (i dag Moderniseringsstyrelsen) deltog i udarbejdelsen af Trivselmeter. “Vi gjorde det, så godt vi kunne under de givne betingelser”, er kommentaren i dag.

Fører det overhovedet til bedre trivsel? Får vi et svar på det?

}