Dansk Magisterforening

Kapital er iværksætternes hovedpine

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Danske iværksættere skaber nye arbejdspladser, men de kunne skabe endnu flere, hvis de kunne rejse kapital hos andre end family, fools and friends. Konference stillede skarpt på hjælp til danske vækstvirksomheder.

Hvad enten de har potentiale til at blive næste generations LEGO eller Novo, eller de er mindre iværksættervirksomheder med håb om en dag at kunne ansætte fem, 10 eller 20 medarbejdere, så er én ting givet: Starten på deres virksomheds liv er fasen, hvor der er størst problemer med at skaffe kapital. 

Det er ikke kun iværksætternes egen hovedpine, for samfundsøkonomien drives i høj grad af de nye iværksættervirksomheder. Rockwool Fonden har i en analyse dokumenteret, at det er her, flest nye arbejdspladser bliver skabt. Derfor inviterede Akademikerne til en august konference om problemet i samarbejde med Socialdemokraterne, Dansk Erhverv og Finansrådet.

Vækstfondens direktør Christian Motzfeldt gjorde reklame for sit nye produkt, iværksættervækstlån, som han forventer at kunne give til 7-800 virksomheder årligt. Men han erkendte også, at der er grænser for, hvor store kapitalmuskler vækstfonden har at spille med. “Halvdelen af alle nye virksomheder er væk, inden der er gået fem år. Nogle forsvinder trods en solid idé og en god forretningsplan. Flere ville komme igennem de tidlige børnesygdomme, hvis de bare havde adgang til mere kapital”, sagde direktøren.

Ingen kapital i omløb
Jens Baes, statsautoriseret revisor og partner i Deloitte, mente, der var meget få risikovillige investorer efter flere år med finanskrise.

“Der sker masser af dygtig produktudvikling hos de etablerede, som har deres eget cashflow. Men er du ikke et kendt navn, så kan du godt glemme alt om at låne i banken. I det hele taget er vores vurdering, at finanskrisen har gjort et enormt indhug i folks private formuer. Der er ikke meget risikovillighed derude for tiden”, sagde Jens Baes.

Jarl Rosenlykke, der har udviklet computerspillet Fantasy Football, forklarede, hvordan det alligevel var lykkedes for ham at skaffe kapital til at virkeliggøre sin idé:

“Jeg er ikke god til store forsamlinger, jeg er god til at fortælle om min idé én til én. Derfor var min strategi at mødes med enkeltpersoner og så håbe på, at de pitchede idéen videre til folk højere oppe i systemerne”.
En venturekapitalfond endte med at skyde otte millioner i udviklingen af Fantasy Football. I dag har computerspillet 30 millioner brugere i USA og 20 millioner i Europa. 

Toke Kruse, også it-iværksætter, har udviklet et regnskabsprogram til små iværksættere og virksomheder. I dag har han 10 ansatte og fortsat problemer med at skaffe kapital. 

“Hvis jeg bare kunne låne 10 millioner kroner et sted, kunne jeg skabe vækst og arbejdspladser langt hurtigere”, lød hans egen vurdering. “Problemet for Danmark er, at vi bare kan tage vores computer under armen og flytte til Californien i stedet, hvor man kan etablere sig med ny virksomhed på under en måned”, tilføjede Toke Kruse.

Ufleksible regler
Asger Aamund, erhvervsmand, relancerede en idé om at udvikle et venture­kapitalunivers med gedigen medfinansiering fra pensionskasserne og et professionelt advisory board til at vurdere og eventuelt træde til med økonomisk hjælp til iværksætterprojekter. Og Ingrid Stage, formand for Akademikerne, mindede i sit indlæg om et andet område, der i mindst 15 år har skreget på at blive ændret:

“I både Norge og Sverige bliver langt flere akademikere iværksættere end i Danmark. Det skyldes blandt andet, at man i en periode kan være på dagpenge, mens man starter virksomhed. Det er fx helt absurd, at man her i landet ikke må være til stede med egen hjemmeside, så længe man modtager dagpenge. På den måde bliver virksomhedsopstarter bremset af ufleksible regler. Systemet bør være med til at sætte nogle bedre rammebetingelser”.

}