Dansk Magisterforening

Vi lærer at diskutere

Karin Larsen
Del artikel:

Åbenhed, nysgerrighed og en helt anderledes atmosfære og ånd. Det er det, der går igen, hvis man spørger studerende på EHU om, hvad de kan få på eksiluniversitetet i Vilnius sammenlignet med et universitet i Hviderusland.

“I Hviderusland har vi lært at være passive studerende. Vi var nærmest bange for nogle lærere. Her er atmosfæren helt anderledes, vi opmuntres til at sige det, vi har på hjerte. Det er det bedste her på EHU”, siger Vadim Voronchykhin, der studerer visuel kultur på EHU.

“Vi har lært, vi skal være stille, lytte efter, svare på lærerens spørgsmål – og så er den lektion færdig. Men her på EHU er diskussion og nysgerrighed meget vigtigt”, siger Mariya Kotsupalova, der også læser visuel kultur.

“Det handler om selve mentaliteten og uddannelsessystemet. Jeg foretrækker systemet her, ingen siger til mig, at der er noget, jeg ikke kan sige eller tænke”, siger Aleksandra Lazarenko, som læser visuel kultur.

Mariya Kotsupalova, Aleksandra Lazarenko og Vadim Voronchykhin er tre af de førsteårsstuderende, der gerne giver deres besyv med om livet på EHU. De har sagt farvel til forældre i Hviderusland og bor nu på kollegium i Vilnius.

Et vindue til verden
Lizabeth Vavdichik studerer design, og hun mener, kreative fag har det svært i Hviderusland. “Hviderusland er jo ret lukket for impulser udefra, så er det svært at få det input, der skal gøre en bedre. Her er den åbenhed til omverdenen, der er så vigtig for ens studier”, siger Lizabeth Vavdichik. Hun og hendes medstuderende fortæller, at hvis man læser sprog i Hviderusland, så har man de bedste muligheder for at komme ud at læse på et andet universitet i udlandet, fx Rusland. Men mulighederne er nu alligevel begrænsede, og som studerende ved EHU åbner en helt ny verden sig.

“Jeg drømmer om at læse videre efter en BA her. Holland, Tyskland kunne være interessant. Jeg mener, det er meget vigtigt at kunne studere i udlandet og hente viden og inspiration derfra”, siger Nastya Lokouskaya, der læser journalistik. Og det er slet ikke umuligt, for EHU er anerkendt i Litauen, og Litauen deltager i Bologna-processen, der gør det meget nemmere for studerende at tage deres eksamener med til andre universiteter i hele Europa. Men lige præcis Hviderusland er ikke med i Bologna-processen.

“Vi kan også tage del i Erasmus-programmet, det er et stort plus for os her på EHU. Det handler om åbenhed mod omverdenen. EHU er vores vindue til verden”, siger Katerina Romanenko, der læser international jura. 

Og hvad vil de unge så, når de engang står med en BA eller MA i hånden? Det har de ikke helt overblik over endnu, men Vadim Voronchykhin siger: “Måske kommer der forandringer til Hviderusland en dag, så vil det være godt at vende hjem og give en hånd med i en positiv udvikling”.

}