Dansk Magisterforening

Højtuddannede finder job i mindre virksomheder

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Flere mindre kommuner har voksende succes med at matche mindre virksom­heder og ledige akademikere. Men det kræver hårdt arbejde og positiv pression.

Det er en myte, at private virksomheder er overrendte af ledige, som vil have arbejde. Det er kun især de store virksomheder, der drukner i ansøgninger. Derfor skal ledige akademikere og små og mellemstore virksomheder finde hinanden. Men det er ikke et nemt match, selvom det er en win-winsituation for begge parter, forklarer sekretariatschef i Akademikernes Centralorganisation (AC) Jens Mølbach.

“Det er et stort og langt sejt træk at få akademikere ud i små og mellemstore virksomheder. Der skal være hjælp til at skabe den kontakt, og den forsøger vi at etablere gennem Akademikerkampagnen”, siger han.

I midten af april måned afholdt AC en konference i Middelfart for over 100 deltagere, som alle har berøring med Akademikerkampagnen. Her diskuterede man, hvordan yderkommunerne kan være en vækstdynamo, hvis man matcher ledige højtuddannede med små og mellemstore virksomheder.

“Vil man udfordre sig selv og søge efter arbejde i også yderkommunerne, så har man ofte større chance for at finde job i de områder, som ligger længere væk fra universitetsbyerne, og hvor konkurrencen ikke er lige så stor”, siger Jens Mølbach.

I Tønder Kommune har man arbejdet målrettet med at matche akademikere med små og mellemstore virksomheder i projektet “Kompetenceudvikling og innovation i yderområderne”. Her har indtil videre 45 virksomheder fået en mulighed for at få tilknyttet en ledig kandidat i praktik.

“Det har allerede båret frugt, da nogle af kandidaterne er blevet ansat efter endt projektforløb”, siger Jesper Monsrud, som er projektkonsulent i Tønder Kommunes erhvervsafdeling.

Vise flaget

Den positive udvikling i kommunen skyldes, at virksomhederne har været presset og bliver nødt til at gøre noget, hvis de skal undgå konkurs. Kandidaterne bliver samtidig nødt til at vise mobilitet for at prøve deres kræfter af. Kommunens erhvervsafdeling har derfor fordoblet medarbejderstaben til i dag otte mand.

“Det er nødvendigt for et vandkantsområde som Tønder at vise flaget. For det kan sagtens lade sig gøre at bo og arbejde i udkantsområderne – også for højtuddannede”, siger Jesper Monsrud.

Også i det lille lokalsamfund på Ærø har lokalbefolkningen taget vel imod idéen om at beskæftige akademikere. Mange mindre virksomheder har ellers været lidt nervøse for, om de kan udfordre akademikerne nok. Men så gælder det om at gå til virksomhederne og inspirere dem, udtaler Maja Ørum-Nielsen, som er erhvervskonsulent i Ærø Turist- og Erhvervsforening. Det er der her indtil videre kommet tre praktikforløb, tre korttidsansættelser og fem tilløb til videnpilotordningen ud af.

“Her tænker vi altså også vækst og udvikling. Vi er desuden et mindre samfund, der kender hinanden, og hvor der er højt til loftet og mange kreative miljøer. Det er flere blevet positivt overrasket over”, siger hun og pointerer, at udfordringen for de mindre yderkommuner er at skabe de første succeshistorier, så der også opstår et behov for at rekruttere arbejdskraft uden for kommunen.

“I virkeligheden er det ret enkelt. Det handler om at mødes som mennesker og finde ud af, at man kan komplementere hinanden. De mindre kommuner skal lave initiativer for vidensarbejdere, så de føler sig hjemme og kan se sig selv bo og arbejde der. Det gør vi her via netværk som madklubber, tilflytternetværk, kreative netværk og iværksætternetværk”, siger Maja Ørum-Nielsen.
}