Dansk Magisterforening

Billig forsikring sikrer barsel for iværksættere

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Med en billig sygeforsikring kan iværksættere sikre sig retten til barselsdagpenge uanset indkomst, men langt færre er med i ordningen i dag end for bare tre år siden. Iværksætter efterspørger bedre rådgivning.

Danske iværksættere kan meget nemt løbe panden mod en mur af regler og mærkelige foranstaltninger, som står i vejen for drømmen om at realisere egen virksomhed. Det oplever iværksættere, når de eksempelvis vil have børn, for så risikerer de at stå uden retten til barselsdagpenge. Størrelsen på barselsdagpenge er nemlig bestemt af den personlige indkomst op til barslen, og da indtjeningen i den første periode med selvstændig virksomhed ofte er lav, risikerer iværksættere at stå uden penge, hvis de vil på barsel.

Det oplevede designmanager og iværksætter Dea Simonsen, som for nylig startede Umlaute Designbureau, der fremstiller unikt design af interiør. Ved lidt af et tilfælde opdagede hun efter flere ugers usikkerhed og utallige forgæves opkald til a-kasse og kommune, at hun faktisk havde mulighed for at tegne en sygeforsikring for iværksættere. Den koster blot omkring 2.600 kroner om året, men giver ret til både dagpenge under sygdom og barsel.

“Det var nærmest ved at tilfælde, at jeg opdagede, at denne mulighed eksisterer. Min a-kasse vidste ingenting, og derfor fik jeg derfra blot et standardsvar om, at jeg kun er berettiget til barsel på en meget lille dagpengesats, fordi min personlige indkomst i perioden op til barslen havde været meget lav”, siger Dea Simonsen.

DM’s formand for selvstændige og freelancere, Karen Noeberg, kritiserede i Magisterbladet nr. 4/2012 den danske lovgivning for at have et forældet syn på arbejdsmarkedet. Dea Simonsens virksomhed holder til i Spinderihallerne i Vejle, samme sted, som Karen Noeberg holder til. De to iværksættere arbejder da også tæt sammen på forskellige produktløsninger. Ligesom Karen Noeberg synes også Dea Simonsen, at visse regler for selvstændige er skruet underligt sammen. Og hun savner rådgivning. Det gælder også på barselsområdet. For selvstændiges opstartsfase er ofte præget af økonomisk usikkerhed, hvor tiden og pengene går til at udvikle nye produkter, og hvor overskuddet i virksomheden derfor er minimalt. Det blev et problem for hende, ligesom det er for andre iværksættere, som vil have børn.

“Jeg har givet mig selv mindre i løn i den periode, fordi pengene gik til udvikling af min virksomhed. Men når man skal på barsel, bliver der kigget på ens personlige indtjening, og min har været lav i den periode, for jeg har jo reinvesteret en stor del af indtjeningen”, siger Dea Simonsen, som derfor kun var berettiget til en meget lille dagpengesats. Den besked fra hendes a-kasse, ASE, gjorde hende dybt forundret.

Færre forsikrede

I ASE, som er en a-kasse for selvstændige og iværksættere, henviser man til, at rådgivningen omkring barsel ikke er a-kassernes ansvar, men kommunernes. A-kassens medlemmer skal derfor ringe til kommunen, hvis de har spørgsmål om barsel, lyder det. Dea Simonsen ringede også til kommunen flere gange, men her var svaret, at der ikke var noget for hende at gøre. At hun ikke gav op, blev hendes held. Efter flere opkald over en flere måneder lang periode kom hun i kontakt med en ny sagsbehandler, som anbefalede hende at tegne forsikringen for selvstændige.

Det var tilbage i 1989, Folketinget vedtog, at selvstændige kan sikres minimumsydelser, når de er medlem af forsikringsordningen. Men selv om forsikringen har eksisteret i mere end 20 år, gik der måneder, før Dea Simonsen blev gjort opmærksom på dens eksistens.

Den seneste udvikling viser desuden, at færre og færre selvstændige tegner denne forsikring. Det viser tal fra Statens Administration, der administrerer den offentlige sygeforsikring for selvstændige. Mens der i februar 2009 var 66.285 personer tilmeldt ordningen, er der i februar 2012 kun 56.659 selvstændige tilmeldt. Det er et fald på omkring 15 procent på bare tre år.

Kontorchef i Arbejdsmarkedsstyrelsen Jens Zebis kan ikke forklare, hvorfor der har været dette markante fald siden 2009. Men han understreger, at det er de selvstændiges eget ansvar at undersøge de muligheder, der eksisterer.

Sådan er reglerne
“En person, der etablerer sig som selvstændig erhvervsdrivende, har en forpligtelse til selv at undersøge, hvilke forpligtelser og rettigheder der gælder for ham eller hende. Statens Administration har på sin hjemmeside en pjece, der beskriver forsikringsmuligheden. En enkel søgning på nettet vil således kunne give den selvstændige relevante oplysninger”, siger Jens Zebis.

Loven om sygeforsikringen indebærer, at selvstændige vil kunne få en minimumsydelse ved sygdom og barsel, når de er tilmeldt forsikringen og igennem en periode har haft en så ringe indtægt, at de efter de hidtidige regler ikke ville have ret til syge- og barselsdagpenge.

For at opnå ret til syge- eller barselsdagpenge skal den selvstændige inden for de sidste 12 måneder have udøvet selvstændig virksomhed i mindst 18½ time om ugen i mindst 6 måneder, heraf den seneste måned forud for fraværet. Har den selvstændige virksomhed været udøvet i mindre end 6 måneder, medregnes perioder med forudgående arbejde som lønmodtager.

Barselsfond
Ifølge regeringsgrundlaget er regeringen på vej med en barselsfond for selvstændige. De planer kan Dea Simonsen ikke forstå, for den offentlige forsikringsordning dækker jo allerede, mener hun.

“Jeg orker faktisk ikke mere diskussion om barsel efter dette forløb. Man kan jo tegne denne fine forsikring, så er der vel ikke brug for, at alle skal betale til en barselsfond, hvis man som selvstændig nu ikke overvejer at få børn. Med denne ordning betaler de selvstændige, som har brug for det, for at kunne gå på barsel. Det synes jeg passer superfint”, siger Dea Simonsen.

Den offentlige forsikringsordning for selvstændige og en mulig kommende barselsudligningsordning for selvstændige har dog ikke noget med hinanden at gøre. Det forklarer sekretariatschef Agnete Andersen fra Juridisk, Arbejdsretligt og Internationalt Center (JAIC) i Beskæftigelsesministeriet. For den offentlige forsikringsordning dækker de selvstændige, som ikke tjener maksimum for at kunne få barselsdagpenge. Ydelsen dækker dermed selvstændige, som tjener mindre end 205.000 kroner på årets 52 uger, som svarer til barselsdagpenge på årsbasis, forklarer hun.

“Den kommende barselsudligningsordning for selvstændige kommer derfor til at handle om de selvstændige, der tjener mere end maksimum for barselsdagpenge, mens den offentlige forsikringsordning er for dem, som tjener mindre end maksimum”, siger Agnete Andersen.

Den selvstændigt erhvervsdrivende, der opfylder betingelserne for at få enten syge- eller barselsdagpenge, vil via medlemskabet af forsikringen for selvstændige have ret til en minimumsydelse på 2/3 af højeste dagpengebeløb, som er 3.940 kroner per uge, og det vil sige ca. 2.626 kroner om ugen.
}