Dansk Magisterforening

Problemknuseren har selv stået i situationen

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Hvad laver en klassisk arkæolog som trivselskonsulent og problemknuser for udenlandske forskere på IT-Universitetet? Faktisk er det primært erfaringer fra privatsfæren, der for tre år siden kvalificerede den nu 40-årige Mette C. Hermannsen til jobbet som feel-good officer.

Som arkæolog med en bachelorgrad i oldtidskundskab har hun arbejdet i både Grækenland, Jordan og Italien, det sidste sted med udgravninger ved Nemisøen i fem år. Det var her, hun mødte sin amerikanske mand, og sammen tog de til Minnesota, da han fik en forskerstilling på et universitet i staten. Hun fulgte med som spouse.

“Jeg kender alt til de kulturforskelle, man kan komme ud for under fremmede himmelstrøg, og jeg har selv mærket alle de frustrationer, som følger med, når man kæmper for at finde et arbejde og sin plads i det hele taget i et nyt land. Groft sagt var der i Minnesota to karriereveje, jeg kunne forfølge: universitetet eller McDonald’s. Det sidste var jeg ikke kvalificeret til, og efter mange måneders forgæves forsøg opgav jeg også universitetet”, forklarer Mette C. Hermannsen.

Hun forlod USA og rejste hjem til Danmark i håb om at have mere held med jobsøgningen i hjemlandet. Hun blev sat i forbindelse med en anden aktør, men det var en dårlig oplevelse. Til sidst blev hun, efter råd fra sin fagforening, DM, tilknyttet et vikarbureau, og det skaffede hende en midlertidig ansættelse i administrationen på Københavns Universitet. Da IT-Universitetet i samme periode slog en HK-stilling op og gerne ville have hende som barselsvikar, turde hun godt stille krav om at blive ansat på AC-vilkår, fordi hun allerede havde arbejde på KU.

“Det var, mens jeg sad i barselsvikariatet, at IT-Universitetet indså nødvendigheden af at sætte mere målrettet fokus på trivsel blandt vores udenlandske forskere og stille hjælp til rådighed til at løse praktiske problemer. Pludselig sad jeg med en række kompetencer, også fra mit private register, som var med til at kvalificere mig til jobbet. Det havde jeg ikke lige set komme”, forklarer Mette C. Hermannsen.

Hendes oplevelser med at komme ind på det danske jobmarked efter år i udlandet kan tjene som et eksempel for mange af de ledige magistre, som står i situationen nu, mener hun. “For mig viste det sig afgørende at søge langt bredere end den klassiske arkæologi og oldtidskundskaben. Samtidig viser mit eksempel, at det godt kan betale sig at søge vikararbejde, så de lærer en at kende ude på arbejdspladserne. I mit tilfælde gav det fast arbejde”, forklarer Mette C. Hermannsen.

Og manden i USA? “Han får heldigvis forskningsfri til sommer og er blevet tilknyttet et projekt ved Københavns Universitet, så nu skal vi bo sammen i lang tid for første gang i vores ægteskab. Det glæder jeg mig til”, siger hun.

}