Dansk Magisterforening

Mikroorganismerne har magten

Vivian Voldgaard
Del artikel:

Du tror måske, at det er politikerne eller medierne, der styrer verden. Men drop forestillingen. Magten tilhører mikro organismerne. De lever deres eget selvstændige liv, og hvis vi ikke passer på, slår de både os og jorden ihjel. Godt, vi har mikrobiologerne til at passe på os.

Mikrobiologer går op i detaljer. Og det har mange fordele. For selv om det ikke er en faggruppe, der har travlt med at komme i fokus, så ville både menneskekroppen og miljøet være blandt de store tabere, hvis det ikke var for netop de naturvidenskabelige magistre.

“De fleste kender jo nok mikrobiologerne som dem, der sidder på hospitalerne og analyserer sig frem til, hvad det er, vi bliver syge af. Men mikrobiologerne arbejder også inden for mange andre områder. Industriel produktion af enzymer, medicin og tilsætningsstoffer er også store områder ligesom økologi”, fortæller Carsten Suhr Jacobsen, professor i geomikrobiologi på GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland under Miljøministeriet.

Økologi er Carsten Suhr Jacobsens eget speciale. Og vel at mærke ikke den svane- og økomærkede slags, som vi putter i henholdsvis vaskemaskinen og i munden. Men den økologi, vi betræder, hver gang vi sætter foden på jorden. Han forsker mere specifikt i, hvordan kemiske stoffer påvirker jorden. Derudover er professoren næstformand i Danmarks Mikrobiologiske Selskab, DMS, og det er en opgave, han ikke kunne sige nej til.

“For et par år siden mødte jeg op til generalforsamlingen som den eneste, der ikke allerede var valgt ind, og så tog det jo ikke mange øjeblikke, før jeg var en del af bestyrelsen. På det tidspunkt havde foreningen levet en lidt hensygnende tilværelse gennem flere år, men det besluttede vi at lave om på, og siden er der sket en hel del”, fortæller han.

Bestyrelsen for mikrobiologerne planlægger forskellige faglige arrangementer for medlemmerne. Blandt andet et årligt symposium, der med et bredt sammensat program skal lokke både gamle og nye medlemmer til.

Derudover går en del af indsatsen lige nu ud på at tilrettelægge en stor international konference, det 14. Internationale Symposium for Mikrobiologisk Økologi, der ventes at trække op imod 2.000 deltagere fra lande overalt i verden. Konferencen afvikles i København i august og er døbt The power of the small. Fordi det ifølge den klassiske mikrobiologi er mikroorganismer, der styrer verden. Når vi bliver syge, er det mikroorganismer, der laver ballade. Når vi dør, er det de små bæster, der har fået den endegyldige magt. Og når vi bliver raske, er det, fordi mikrobiologerne har fundet ud af, hvordan de tøjler netop mikroorganismerne. Den samme proces sker i jordens økologiske processer. Der er med andre ord blandet mikrobiologi ind i både stort og småt.

Mere debatskabende
“Med The power of the small håber vi, at vi kan få noget opmærksomhed omkring vores fag og vores selskab og samtidig trække nogle nye medlemmer til. Vi er kun godt 300 medlemmer, men potentialet er nok cirka 10 gange så stort, så derfor er vi i gang med at få moderniseret DMS. Vi har fået tilknyttet en studentermedhjælper, som er i gang med at få styr på medlemskartoteket, og som hjælper med at få nogle arrangementer i kalenderen, og så skal vores hjemmeside også have en større omgang”, fortæller næstformanden. Bestyrelsen for DMS diskuterer i øjeblikket, om foreningen kan og skal udvikle sig til en mere markant stemme rent fagpolitisk. Carsten Suhr Jacobsen og bestyrelseskollegerne skeler til søsterorganisationen i Schweiz. Størrelsesmæssigt og den måde, mikrobiologerne dernede er beskæftigede på, er den sammenlignelig med Danmark, men forskellen er, at det schweiziske selskab er langt mere dagsordensættende end DMS, og det er næstformanden lidt misundelig over:

“Det er ikke kun hyggeligt at møde fagfæller. At forene sig åbner også mulighed for at diskutere konkrete videnskabelige problemstillinger. Og så får man en større og kraftigere stemme udadtil, hvis man står sammen. Det er det, vi vil arbejde på i DMS den kommende tid”, siger han.

FORMÅL

Formålet med DMS er at samle de danske mikrobiologer på tværs af faglige skel, at tilbyde fysiske møder, hvor der er mulighed for at netværke og udveksle viden med andre mikrobiologer og  forskere, samt at formidle nyheder fra både ind- og udland.

AKTIVITETER

DMS arrangerer et symposium hvert år i november. Programmet er bredt og berører således flere aspekter af den mikrobiologiske faglighed. Derudover har der været arrangementer som mikrobiologi
og ølbrygning samt biofilm i kalenderen. I år er DMS vært for det 14. Internationale Symposium for Mikrobiologisk Økologi, der med omkring 2.000 deltagere afvikles i København til august.

KONTINGENT, STØTTE OG LEGATER

Det koster 200 kroner om året at være medlem af DMS. Selskabet formidler ansøgninger fra medlemmerne om FEMS-støtte til rejseophold i udlandet og gæsteforskere i Danmark. Ansøgningsfristerne er i henholdsvis juni og december. Derudover uddeler DMS en række studielegater til specialestuderende, der er medlem af selskabet. Der er tale om rejselegater på 2.500 kroner, der uddeles to gange om året i marts og i oktober.

}