Dansk Magisterforening

Fra Australien til Islands Brygge

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Den afslappede danske livsstil og et forskningsmiljø på højt niveau er hovedårsagerne til, at den 30-årige australier Clint Heyer søgte en stilling på IT-Universitetet i København. Lønnen derimod er ikke noget at skrive hjem om. Og så har han brugt alt for meget energi på at løse sit boligproblem.

At lande på Islands Brygge i juni måned sidste år var lidt af en drøm for Clint Heyer fra Brisbane i Australien. Beachvolley og badeanstalt lige midt i Kongens København matchede fint med hans forestillinger om den cool, designbevidste og afslappede skandinaviske storby, som han et godt stykke tid havde ønsket sig at komme til at arbejde i. Og så lå IT-Universitetet, hans nye arbejdsplads, lige om hjørnet.

“Det var anden gang, jeg søgte et job på IT-Universitetet. Jeg kommer fra et job i den private oliesektor i Norge. Jeg er ung, har ingen familieforpligtelser, jeg vil gerne prøve forskellige ting, og så har jeg hele tiden ønsket mig at opnå et lektorat og vende tilbage til forskningen. IT-Universitetet har ligget højt på min prioritetsliste, fordi det har et godt fagligt omdømme og ry for at have et dynamisk, internationalt miljø”, forklarer Clint Heyer.

Han er 30 år og har en ph.d. i interaktionsdesign fra University of Queensland i Australien. Hans forskningsfelt ligger i interaktionen mellem mennesker og computere. Mere præcist arbejder han med at udvikle smart technology, brugervenlige computerbårne løsninger, der skal gøre hverdagslivet lettere for almindelige mennesker.

Clint Heyers held – i forhold til at søge job i Europa – er, at hans mor er tysk.

“Jeg fik først lavet mit tyske pas under et ophold i Tyskland, så jeg har prøvet, hvor vanskeligt det er at komme fra den anden side af jorden og få arbejds- og opholdstilladelse i EU. Det er både dyrt og utroligt langsommeligt, og den proces er svær at forlige sig med, når man kommer fra en nation af immigranter. Min allerstørste udfordring, da jeg fik ansættelse ved IT-Universitetet, var at finde en bolig. Jeg søgte adskilligt online, men det er svært, når man ikke fysisk er til stede i byen. Jeg startede i noget midlertidigt, og til sidst var jeg så desperat, at universitetet via en konsulent måtte hjælpe med at finde noget til mig”, forklarer Clint Heyer.

Er her ikke for pengene
Selv om han som forsker får en skattefordel over de næste fem år, har han oplevet en kæmpe lønnedgang ved at forlade den private sektor i Norge. Det er med andre ord ikke lønnen, han er her for.

“Jeg kan godt lide den skandinaviske samfundsmodel, jeg kan godt lide den høje livskvalitet, familie-arbejdslivsbalancen, det gode design og et arbejdsmiljø, som er meget uformelt og positivt. Det var de ting, jeg gik efter, da jeg søgte til Danmark, også selv om jeg da blev en anelse afskrækket af den danske indvandrerdebat, som den blev gengivet i de norske og internationale medier”, forklarer Clint Heyer.

Han afmonterer samtidig myten om, at det er vanskeligt at komme ind på livet af danskerne.

“Godt nok mødes vi ikke på pubben, som vi gør i Australien, men i forhold til både Norge og Tyskland oplever jeg, at københavnerne orienterer sig mere mod verden. Jeg har et par danske venner fra min tid på universitetet i Queensland. Jeg har også nogle meget åbne kolleger her på universitetet. Og så er det en fordel at spille Beachvolley på Bryggen, når vejret tillader det”, konstaterer han.

}