Dansk Magisterforening

Fagrelevant aktivering giver fast arbejde

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Et opkvalificerende kursus for ­ledige akademikere tilbudt i samarbejde mellem Magistrenes A-kasse og Jobcenter København har givet 17 ud af 24 deltagere arbejde. Nu skal succesen følges op.

Når ledige tilbydes relevant aktivering, så fører det oftest til fast arbejde. Det har i hvert tilfald været tilfældet for række akademikere, efter at de har deltaget i et opkvalificerende kursus, som ligger i direkte forlængelse af deres uddannelse.

Disse 24 akademikere har deltaget i kurset om kvalitetssikring efter Good Manufacturing Practice (GMP), som kan lede til arbejde inden for læge- og medicinalindustrien. Hele 17 af dem har efterfølgende fundet fagligt relevant arbejde – hvoraf halvdelen er faste job.

“Dette kursus koster ikke jobcentrene meget mere end et normalt seks-ugers-kursus, og det er meningsfuldt med fagligt indhold i et emne, som der er stor efterspørgsel på. Så deltagerne har været rigtig glade, og de fleste er også kommet i arbejde”, siger konsulent Kirsten Lund fra Magistrenes A-kasse, der sammen med Jobcenter Københavns Karrierecenter og firmaet Pharmakon har udarbejdet og tilbudt ledige akademikere den ni uger lange uddannelse, som også indeholder tre ugers praktik.

På kurset deltog både magistre, ph.d.er, ingeniører og farmaceuter. Det har opkvalificeret deltagerne inden for udvikling, produktion, kontrol, kvalitetssikring og distribution af lægemidler og medicinsk udstyr. 

Kirsten Lund fortæller, at flere af deltagerne tidligere har været i aktivering 4-5 forskellige steder, uden at det har ført til fast arbejde. Men denne fagligt relevante opkvalificering på kurset har gjort en forskel.

“Det er faktisk vanvittigt, at universiteterne ikke tilbyder dette kursus. Vi har gjort dem opmærksomme på dette i hen ved 10 år, men intet er sket. Så vi opfordrer de relevante kandidater til at tage dette kursus nu”, siger Kirsten Lund, der glæder sig over, at det faktisk har givet tre ud af fire deltagere et job.

Den succesrate har da også medført, at MA laver endnu et GMP-kursus, som starter i uge 3 næste år. Og interessen er stor. Der er allerede mere end 30 ledige, som har tilkendegivet deres interesse ved at tilmelde sig et af informationsmøderne i november og december, som MA holder om næste GMP-kursus. 

“Det bedste ville være, hvis dette kursus var en formel del af de relevante uddannelser til eksempelvis biolog og biokemiker. Det er det desværre ikke. Så nu udbyder vi det, fordi der er flere ledige stillinger, som kræver, at man har taget dette kursus, men som mange ledige ikke har, hvorfor de ikke kan søge de ledige stillinger på nuværende tidspunkt”, siger Kirsten Lund.

Adgangsbillet
Efter at have arbejdet med kvalitetssikring i det offentlige i flere år stod biolog og ph.d. Kirsten Anette Nielsen pludselig arbejdsløs for første gang i sit liv på grund af nedskæringer. Hun blev anbefalet at tage GMP-kurset af en konsulent på Jobcenter Københavns Karrierecenter for at opkvalificere sig. Da hun gerne ville finde arbejde i det private, sagde hun ja tak.

Lægemiddelindustrien kræver en særlig uddannelse og indsigt i international lovgivning og retningslinjer for at kunne arbejde med kvalitetssikring, og derfor så Kirsten kurset som en mulighed for at opkvalificere sine kompetencer til at finde et job i den private lægemiddelindustri.

“På kurset lærer man om gældende lovgivning og om, hvordan man skal anvende den i praksis. Det er den kombination, der gør kurset særligt godt. I praktikperioden kan virksomheden desuden kigge en an, og selv om der måske ikke er plads til dig lige nu, så skaber du dig et netværk, som du lige pludselig en dag kan få brug for”, siger Kirsten Anette Nielsen. 

Hun er overrasket over, at barrieren mellem at arbejde i det offentlige og siden at finde arbejde i det private er så svær at bryde. Medvirken i et kursus som dette kan dog netop være afgørende.

“Fagligt er kurset vigtigt, da lægemiddelindustrien er stor herhjemme, og det kan give den adgangsbillet, som flere ledige står og mangler”, siger Kirsten Anette Nielsen, som i dag har fået arbejde igen – dog ikke i det private, men endnu en gang i det offentlige som kvalitetschef på for Nykøbing Falster Sygehus.

“Det viser, at akademikere med min baggrund også kan finde arbejde i sygehusvæsenet, som ellers ofte kun har fokus på at ansætte egne faggrupper”, siger hun.

Nyt fokus
Ifølge projektleder i Jobcenter Københavns Karrierecenter Gro Thoen er jobeffekten afgørende for, om et kursus i GMP er væsentligt eller ej. Men det er også vigtigt, at kursisterne bliver fagligt opkvalificeret, og det er de blevet.

“Det er vigtigt, at et kursus som dette giver mulighed for at omsætte teori i praksis, ligesom kursisterne får skabt sig et netværk hos arbejdsgiverne under praktikforløbet. Jobeffekten for dette kursus er på 85 procent, og det fortæller os, at det virker”, siger Gro Thoen og pointerer, at kurset også viser, hvor vigtigt samarbejdet mellem jobcentrene og a-kasserne er.

“Det er oplagt, at vi samarbejder om at tilbyde fagrelevante kurser, når det både giver mening for den ledige og samtidig viser en jobeffekt. Lovgivningen i henholdsvis jobcentrene og a-kasserne er to forskellige, som skal spille sammen for den ledige, og jo mere vi samarbejder, jo nemmere er det for den arbejdsløse at få disse verdener til at hænge bedre sammen”, siger Gro Thoen.

Hun er overbevist om, at vi i fremtiden i højere grad vil se samarbejder mellem jobcentrene og a-kasserne om at udbyde fagrelevante kurser. Især når der er lavkonjunktur, for her gælder det om at skabe jobåbninger og finde nye veje ind på arbejdsmarkedet for de ledige. Det har ikke mindst landets dimittender mærket. Opkvalificering er afgørende, og det har tvunget jobcentrene til i højere grad at tænke i nye og kreative baner, forklarer Gro Thoen.

“Vi fokuserer nu især på jobskabelse i små og mellemstore virksomheder, ligesom vi har fokus på, hvordan vi kan hjælpe med at skabe vækst og innovation. Hvor jobcentrene tidligere har koncentreret sig om jobsøgning, aktivering og opkvalificering, gælder det nu også om at tænke i nye baner for at finde nye brancher og nye veje ind på arbejdsmarkedet for de ledige”, siger Gro Thoen.

}