Dansk Magisterforening

Tys-tys om øremærket barsel til mænd

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Regeringen ønsker tre måneders øremærket barsel til mænd, men den vil ikke love, at det sker. Også blandt landets arbejdsgiverforeninger vil man ikke udtale sig om emnet før efter trepartsforhandlingerne.

“Det afgøres ved de kommende trepartsforhandlinger”. Udtalelsen er efterhånden blevet til et mantra fra landets beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), når der stilles spørgsmål om nye politiske tiltag på beskæftigelsesområdet. Det gælder også spørgsmålet om øremærket barsel til mænd.

Regeringen har i årevis ellers kritiseret den daværende VK-regering for ikke at ville øremærke mere barsel til mænd for at udligne lønforskellene mellem mænd og kvinder. Men hvorvidt regeringsskiftet vil betyde, at mænd får mere øremærket barsel, vil Mette Frederiksen ikke love noget om. Det kom frem på et åbent samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg med ministeren i midten af januar.

Hos oppositionen mener man stadig, at øremærket barsel til mænd er et indgreb i familiernes selvbestemmelse, som man skal holde sig fra. Øremærkes der tre måneders barsel til mænd, risikerer de måneder helt at bortfalde, fordi mange familier ikke har råd til, at faderen holder barselsorlov, hvis han ikke via sin overenskomst er sikret fuld løn under barslen.

“Det er mærkeligt, at man vil beslutte, at mænd skal have tre måneders barsel, vel vidende at det for nogen ikke vil være muligt. Og Danmark er jo ikke kendt for at lovgive om, at der skal være fuld løn under barsel, så hvad vil ministeren gøre ved dette?”, spurgte ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti Pia Adelsteen.

Mette Frederiksen afviste dog kritikken med, at Folketinget længe har lovgivet om, hvordan familiernes barsel skal indrettes.

“Folketinget blander sig allerede i dag i familiernes barsel ved at have lovgivet om, hvor meget barsel der er sat af til mor og far. Der har tidligere været fire ugers barsel til faren, men det reducerede VK-regeringen med støtte fra DF til to uger. Der er ikke taget stilling til dette i den konkrete udformning af regeringsgrundlaget, så det kan jeg ikke redegøre for nu”, sagde Mette Frederiksen.

I regeringsgrundlaget fra oktober, “Et Danmark, der står sammen”, er regeringen ellers klar i mæglet:

“Regeringen vil øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden”.

Tilbageholdende 
Blandt arbejdsgiverforeningerne er man ligesom regeringen meget tilbageholdende med at ville udtale sig om en udvidet øremærket barsel til mænd. Det viser en rundspørge, som Magisterbladet har foretaget.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening vil man ikke udtale sig om spørgsmålet om øremærket barsel til mænd, da det er en del af de nuværende overenskomstforhandlinger på det private område.

I DI lyder meldingen, at man synes, det er fint, at mænd går på barsel, og det har de også mulighed for i dag. Om det er mænd eller kvinder, der holder barsel, har DI ikke en politik omkring. Det er “familiepolitik og ikke erhvervspolitik, og vi vil ikke udtale os yderligere om området før trepartsforhandlingerne”, lyder det.

Hos Dansk Erhverv mener man ligeledes, at det enkelte forældrepar er bedst til selv at vurdere, hvad der er bedst for familien, alt efter hvor forældrene er økonomisk og karrieremæssigt.

“At øremærke et antal ugers barsel til far og mor vil indimellem betyde, at denne barsel ikke bliver holdt, fordi det ikke passer ind i familiens situation. Så kan familien få problemer med at få pasning og bliver dermed stillet i en meget presset situation”, siger ansættelsesretschef Charlotte Vester, Dansk Erhverv, til Magisterbladet.

I dag har mænd to ugers øremærket orlov i forbindelse med fødslen, mens kvinder har 18 ugers barsel. De resterende 32 ugers barsel er til deling. I gennemsnit tager danske mænd dog blot 6 procent af den samlede barsel på 52 uger. Det er bundrekord i Norden.

}