Dansk Magisterforening

DM: “Nu gnaver de i selve knoglen”

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Massefyringer er i gang i ministerier og statslige styrelser. Op imod 75 DM-medlemmer forventes at blive ramt. DM’s beredskab står klar.

Konsekvenserne af, at BoligJobplanen – vedtaget af den tidligere regering sammen med S og SF – nu skal finansieres, eksekveres i disse uger i ministerier og statslige styrelser landet over.

Mens både HK’ere og akademikere i administrative stillinger bliver varslet eller venter på, at turen kommer til deres arbejdsplads, gør de faglige foreninger løbende boet op.

DM’s konsulenter forventer, at op imod 75 magistre i administrative stillinger bliver fyret. Det er dermed langt den største fyringsrunde, som har ramt magistre på det offentlige område i mange år.

Beredskabet står klar til at hjælpe berørte medlemmer, lover forhandlingsleder i DM Lotte Espenhain Møller.

“Tillidsrepræsentanterne og DM’s sekretariat er parate til at yde al den støtte og rådgivning, som vores medlemmer har brug for i en af de sværeste situationer, man kan komme ud for i sit arbejdsliv. Når DM-medlemmers stillinger er på spil i så store fyringsrunder, så rykker vores kollektive fokus automatisk over til at hjælpe den enkelte”, forklarer Lotte Espenhain Møller.

Er der en DM-tillidsrepræsentant tilknyttet arbejdspladsen, er det der, at både varslede eller bare bekymrede magistre skal henvende sig. Telefonvagten sidder også klar i DM.

“Vi er vant til at tale med mennesker i krise. Medarbejdere, der lige er blevet varslet fyret, er sjældent afklarede og rolige, og man skal bare slippe sin vrede, sit raseri eller sin håbløshed løs på os. Det er meget vigtigt, at man har nogen at tale med i situationen. Det er også vigtigt at overveje sin egen sårbarhed, før man lader sine følelser gå ud over fx arbejdsgiveren”, pointerer Lotte Espenhain Møller.

Konsekvenserne skal klargøres
Den voldsomme fyringsrunde i statens administration stiller store krav til ledelsen, både i forhold til den proces, der venter de afskedigede, men også i forhold til de medarbejdere, der bliver tilbage. Peter Grods Hansen, der er næstformand i DM og formand for de offentligt administrative DM-medlemmer, opfordrer på det kraftigste til, at cheferne nu tydeligt melder ud, hvad der ikke længere er råd til.

“I forvejen er der skåret ind til benet i den statslige administration. Med yderligere fyringer gnaver de i selve knoglen. Nu skal der prioriteres benhårdt og justeres i arbejdspladsens servicemål. De mange tomme pladser, som efterlades i administrationen, vil påvirke arbejdsmiljøet og arbejdsglæden. Og det må aldrig være de tilbageværende medarbejdere, der sidder med prioriteringsaben og skal foretage de politiske prioriteringer, når serviceniveauet daler”, siger Peter Grods Hansen.

Han understreger, at DM tager situationen meget alvorligt.

“Arbejdsmarkedet er bundfrossent, og det er et barskt tidspunkt at skulle ud at være jobsøgende på. DM vil gøre sit yderste for at hjælpe vores medlemmer videre, og man skal ikke tøve med at henvende sig, hvis man har brug for rådgivning”, siger Peter Grods Hansen.

}