Dansk Magisterforening

Dansk forsker fik Ig Nobelpris

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

En dansk forsker, Ruth Nielsen, modtog Ig Nobelprisen i 1995. Den nye oplysning vækker glæde på begge sider af Atlanten. Fra Harvard University sender Marc Abrahams, redaktør på Annals of Improbable Research, en særlig hilsen til det danske forskerfolk: “Let that wet underwear spur the nation on to further greatness!”

Magisterbladet har begået en fejl. Vi indrømmer det med blandede følelser. Vi er kede af at have overset en forsker. Vi er lykkelige for, at denne forsker findes.

Hun hedder Ruth, hun er medlem af DM, og så har hun et inderligt forhold til undertøj.

Og det bliver bedre endnu: Ruth Nielsen er tidligere modtager af Ig Nobelprisen.

Sammen med en norsk kollega, M.K. Bakkevig, publicerede Ruth Nielsen i 1994 artiklen “Impact of wet underwear on thermoregulatory responses and thermal comfort in the cold”. Artiklen optrådte i tidsskriftet Ergonomics. Året efter fik hun Ig Nobelprisen.

Magisterbladet haster med en undskyldning for vores mangelfulde research, der i seneste nummer fik os til at klynke offentligt over manglen på danske forskere blandt prismodtagerne for latter- og tankevækkende forskning. Skam få os.

Inderst inde
Ig Nobelprisen vakte også blandede følelser hos Ruth Nielsen, husker hun.

“Jeg opdagede først, at jeg havde fået Ig Nobelprisen, da nogle kolleger drillede mig med bagsiden af DTU-bladet, hvor der stod noget om at tisse i sine underbukser”, fortæller Ruth Nielsen.

En helt relevant, om end ikke særlig fintfølende omtale af Ruth Nielsens forskning.

“Emnet er sådan set alvorligt nok. Som lic.scient. i idræt og biologi forskede jeg gennem mange år i striktyper, fibertyper og vandtransporterende egenskaber ved uld, bomuld og forskellige syntetiske stoffer. Forkert beklædning kan koste livet under ekstreme vejrforhold, og man kan ikke altid stole på fabrikanternes oplysninger”, siger Ruth Nielsen, der har forsket for August Krogh Institutet, DTU, den amerikanske hær og haft forskningsophold i Frankrig og USA. I dag arbejder hun på Herlev Hospital.

“Jeg forlod forskningen på et tidspunkt. Det blev for ensporet”, fortæller hun.

Hilsen fra Harvard
I dag er Ruth Nielsen glad for sin alternative forskningspris.

“Lige først tænkte jeg, at det var noget pjat, men på den anden side er det også en måde at formidle forskning på. De siger selv, at meningen med priserne er at få folk til at le og derefter til at tænke. Jeg har det fint med min pris”.

Fint har vi det også på Magisterbladet, nu hvor det står klart, at Danmark alligevel er med på Ig Nobelprisens liste over modtagere.

Marc Abrahams, der står bag Ig Nobelpriserne, har fulgt vores ned- og optur med sympati og medfølelse.
Fra Harvard University i Massachusetts, hvor Abrahams er redaktør på Annals of Improbable Research, sender han denne hilsen:

“Let that wet underwear spur the nation on to further greatness!”.

Vi kan ikke sige det bedre selv.

}